Δευτέρα , 4 Μαρ 2024

Παναποκορωνιώτικος εσπερινός και παρουσίαση βιβλίου αφιέρωμα στον Αποκόρωνα

Η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής τον καθιερωμένο Παναποκορωνιώτικο Εσπερινό χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, στις εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες Αποκορώνου.

Αμέσως μετά έγινε η παρουσίαση της έκδοσης της Ομοσπονδίας για το βιβλίου του κ. Γιάννη Λεντάρη με τίτλο «Ο Αποκόρωνας και οι άνθρωποί του», αρχίζοντας με παραδοσιακή μουσική από Αποκορωνιώτες μουσικούς.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Γιάννης Κριαράκης, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φρεδιανών κ. Μανώλης Μακριδάκης.

Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία» και του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου», τιμήθηκε με την παρουσία του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού και άλλων κληρικών, εκπροσώπων πολιτιστικών συλλόγων, στρατιωτικών Αρχών, του πρώην βουλευτού ΠΑΣΟΚ Σήφη Μιχελογιάννη, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη και πρώην βουλευτού Κώστα Γύπαρη καθώς επίσης και αρκετού κόσμου.   

Δύο πολύτιμοι τόμοι με σημαντικά ιστορικά στοιχεία, εικόνες τοπίων, μνημείων, χωριών και ανθρώπων των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης και αγωνιστών συντελούν το πλούσιο δίτομο συγγραφικό έργο του καταξιωμένου συγγραφέα Γιάννη Λεντάρη μέσα σε 860 σελίδες. 

Για τη ωραία αυτή προσπάθεια απηύθυναν χαιρετισμό ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης και ο εκδότης – τυπογράφος στην Ομοσπονδία Φώτης Νταουντάκης, υπογραμμίζοντας τα εξής: “Χαίρομαι ιδιαιτέρως για τη σύναξη γιατί κάθε χρόνο δημιουργείται ένα πνεύμα ενότητος το οποίο συνδέει την Αττική με όλο τον Αποκόρωνα, όλους τους Αποκορωνιώτες γενικότερα όπου γης αν είναι δυνατόν με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι άνθρωποι να βρίσκονται, να συνυπάρχουν, να συνδιασκέπτονται και πάνω από όλα να νιώθουν την ενότητα ότι βρίσκονται σε έναν τόπο που είναι ευλογημένος”, υπογραμμίζει ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ενώ συνεχίζοντας, επισημαίνει ότι “ αυτός ο ευλογημένος τόπος με την πλούσια ιστορία καταγράφεται σε αυτό το δίτομο πνευματικό πόνημα του Γιάννη και του Γιώργο Λεντάρη οι οποίοι ασχολήθηκαν για πολλά χρόνια.Να είναι καλοτάξιδο”. 

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης τόνισε: “Κάθε φορά ευρισκόμενος σε αυτόν εδώ τον τόπο, με συνεπαίρνει και μου δημιουργεί μια μαγεία εσωτερική επειδή έρχεται στην σκέψη ο σεβαστός γέροντας της καρδιάς μας, της χριστιανοσύνης, της Ελλάδος και της παγκόσμιας ορθοδοξίας μακαριστός Ειρηναίος Γαλανάκης. Η αποψινή βραδιά είναι πολύ σημαντική για τον Αποκόρωνα. Και είναι σημαντική γιατί έρχεται να αποτυπώσει την ιστορία, τους θρύλους αυτού του τόπου αλλά κυρίως την ανθρωπογεωγραφία του και έτσι θα μείνει η πνευματική εργασία του συγγραφέα κ. Λεντάρη στο πέρασμα του χρόνου ανεξίτηλη. Το βιβλίο αυτό αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας και πολύτιμη συμβολή στην ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων του. Η δημοτική Αρχή κι εγώ προσωπικά  δίνουμε μεγάλη σημασία και έμφαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό του Αποκόρωνα…” 

Ο κ. Νίκος Παπαδάκης σημείωσε ότι “ είναι όντως μια ξεχωριστή βραδιά η αποψινή.Είναι μια βραδιά που ένα βιβλίο αναφοράς παρουσιάζεται.Βιβλίο αναφοράς για τα πρόσωπα, την ιστορία και τα στοιχεία που συνθέτουν μια μεγάλη παράδοση αυτής της ένδοξης επαρχίας. Δεν πρόκειται να μπω εις το περιεχόμενο του βιβλίου, θα το κάνει ο ομιλητής όμως δεν θα παραλείψω να τονίσω το έργο και τη σημασία της παρουσίας της Ομοσπονδίας Αποκορώνου στον χώρο της Αττικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός Κρήτης υπάρχει άλλη μία Κρήτη και υπάρχει και ο Αποκόρωνας που εκπροσωπείται επάξια από την Ομοσπονδία.  Και ο Λεντάρης υπήρξε πρόεδρος και προώθησε πάρα πολύ το έργο της Ομοσπονδίας, όμως στο πρόσωπο του Γιάννη του Τερεζάκη αναγνωρίζω έναν εργάτη, έναν θερμουργό, ένα άνθρωπο με πνευματικά ενδιαφέροντα  που ξεσηκώνει το Αποκορωνιώτικο στοιχείο της Αττικής. Δεν θα παραλείψω όμως να κάνω και μία αναφορά στον συμμαθητή μου τον Μανώλη τον Μακριδάκη που έχει προσφέρει και αυτός τόσα πολλά στον χώρο της Αττικής αλλά και στο αγαπημένο του χωριό, τον ιστορικό Φρε. Η παρουσία του Μανώλη είναι μια μακρόνη παρουσία, μια εγγύηση ότι η παράδοση επιβιώνει στην Αττική. Τελειώνοντας θα πω μόνο δύο λέξεις για τον συγγραφέα. Είναι πράγματι ένα αποτέλεσμα πολύ ικανοποιητικό. Ο ίδιος δούλεψε πολλά χρόνια, συγκέντρωσε πάρα πολλά στοιχεία, όμως όταν τελείωνε το βιβλίο συνέβη ένα μεγάλο ατύχημα. Ο δεύτερος από τους συγγραφείς, ο γιος του Γιάννη του Λεντάρη, ο Γιώργος ο Λεντάρης έφυγε αιφνίδια από αυτό τον κόσμο σε ηλικία  50 ετών. Καταλαβαίνετε την οδύνη του πατέρα και ήταν στο σημείο που τελείωνε το βιβλίο. Εν τούτοις η αγάπη του Γιάννη του Λεντάρη για τον τόπο που τον γέννησε ήταν τέτοια ώστε στάθηκε όρθιος για να ολοκληρώσει το έργο. Τον ευχαριστούμε για τη μεγάλη προσπάθεια  και τη μεγάλη συνεισφορά σ’ ένα έργο που όπως είπα στην αρχή  θα μείνει ως έργο αναφοράς”.   

Ο τυπογράφος Φώτης Νταουντάκης τόνισε:  “Ξεκινήσαμε με τον Γιάννη τον Λεντάρη ένα έργο επί οκτώ χρόνια και κάθε πρωί συνεργαζόμασταν επί μία ή δύο ώρες παρά τα  πολλά γεγονότα που συνέβησαν στη ζωή του Γιάννη, με αποτέλεσμα το βιβλίο αυτό να γραφόταν ακόμα και από το τηλέφωνο αλλά και δια ζώσης και με τον Γιακουμινάκη τον Γιώργο σε συνεργασίες όπως και με τον Γιάννη τον Τερεζάκη…”. 

Στη συνέχεια είχε τον λόγο ο ομιλητής με μια πλούσια αναφορά στο δίτομο πνευματικό πόνημα – λεύκωμα του συγγραφέα  “Ο Αποκόρωνας και οι Άνθρωποι του” καθώς επίσης και στον άξιο συγγραφέα και ερευνητή Γιάννη Λεντάρη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχω σε παρουσίαση συγγραφικού έργου του κ. Λεντάρη. Η πρώτη φορά ήταν με το έργο που συνέγραψαν μαζί με τον κ. Γιώργο Γιακουμινάκη με τίτλο “Λαική Παράδοση και Καλλιτέχνες του Αποκόρωνα”. Το δίτομο συγγραφικό έργο που παρουσιάζουμε σήμερα και που την έκδοση του ανέλαβε η “Ομοσπονδία Πολιτιστικών Φορέων Αποκορώνου, είναι ένα ιστορικό λαϊκό πόνημα 860 σελίδων, ιδιαίτερης αξίας. Γνωρίζω τον κ. Λεντάρη πάρα πολλά χρόνια, πριν την ίδρυση της Ομοσπονδίας. Σαν δημοσιογράφος παρακολουθούσα την πολιτιστική του προσφορά και το σημαντικό έργο που πραγμάτωνε με πρωτοβουλία του σαν πρόεδρος της Ομοσπονδίας για 15 περίπου χρόνια. Φρόντιζε όμως να είναι παρών και στις εκδηλώσεις άλλων πολιτιστικών φορέων της Αθήνας και της Κρήτης όταν και όπου τον προσκαλούσαν. Το δίτομο αυτό έργο, περιλαμβάνει πλήθος στοιχείων, που αφορούν την παράδοση, την λαογραφία και την ιστορία της επαρχίας μας, τα οποία μαρτυρούν τη διαχρονική συμβολή της στον πολιτισμό μας. Καταγράφει τη δράση των καπεταναίων  της για ελευθερία και ανεξαρτησία, καθώς και την προσφορά των επιστημόνων και λογίων ανθρώπων της για την άνοδο του μορφωτικού επιπέδου και την κοινωνική πρόοδο, του επί αιώνες σκλαβωμένου λαού μας. Η Ομοσπονδία μας ακολουθώντας το δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες διοικήσεις της, συνεχίζει να οργανώνει μαζί με τους συλλόγους – μέλη της και την τοπική αυτοδιοίκηση, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους ήρωες της, εκδρομές στα αξιοθέατα μέρη για την ανάπτυξη του τουρισμού της και πολιτιστικές εκδηλώσεις για να υπενθυμίζει το παρελθόν των προγόνων μας και να δίνει ζωντάνια στους κατοίκους των χωριών της επαρχίας μας. Μεταξύ των διαφόρων εκδηλώσεων που οργανώνει η Ομοσπονδία είναι και η σημερινή. Η Ομοσπονδία είναι εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” και ο πρόεδρός μας Γιάννης Τερεζάκης είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του Συλλόγου Αρμενιανών Αθήνας και κοσμεί το δημοσιογραφικό χώρο η εφημεριδούλα τους “Ελευθερόπολις”.   

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου ο πρόεδρος της Γιάννης Τερεζάκης υπογράμμισε: “Σε μια εποχή διεθνών κρίσεων και ανακατατάξεων, έχει την ιδιαίτερη τιμή και αξίωση να προχωρά στην παρουσίαση μιας υπέρ πολύτιμης έκδοσης και στην προβολή ενός έργου αξιοσημείωτης ιστορικής σημασίας. Στο έργο αυτό συναντάμε μία αστείρευτη πηγή ιστορικών γεγονότων, καθώς και πολιτιστικών στοιχείων, τα οποία συντελούν στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην τόνωση της πολιτισμικής ταυτότητας, όλης της επαρχίας του Αποκόρωνα. Ο συγγραφέας της παρούσας έκδοσης και επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Λεντάρης, κατόπιν ποιοτικής και επίπονης έρευνας κατόρθωσε να καταγράψει και να αποτυπώσει με την συγγραφική του πένα, ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής και να προβεί με αυτό τον τρόπο σε μία ξεχωριστής αναδρομή σε βάθος των ετών. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που προσέφερε πάρα πολλά στο πολιτιστικό κίνημα του Αποκόρωνα και γενικότερα της Κρήτης, από όποιο μετερίζι και αν το υπηρέτησε…” για να επισημάνει ότι “ το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει ένα πλούτο από εξακριβωμένα στοιχεία και αναφορές, τα οποία αποτελούν ένα ταξίδι στην ιστορία και στο χρόνο φωτογραφίζοντας την αυθεντικότητα και την διαχρονικότητα του πολιτισμού μας…”.   

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τον εσπερινό, την παρουσίαση των δύο τόμων του βιβλίου και το κέρασμα που ακολούθησε.             .   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Από αριστερά ο ομιλητής Γιάννης Κριαράς, στη μέση ο παρουσιαστής Μανώλης Μακριδάκης και δεξιά ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Τερεζάκης. 

Ερωτόκριτος διαμερίσματα Αγία Μαρίνα Χανίων 

Erotokritos apartments Agia Marina Chania 

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com