Σάββατο , 2 Δεκ 2023

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ – Τιμή στη μνήμη του ήρωα Σμηναγού Κώστα

Το πολεμικό αεροσκάφος C 27 που μας μετέφερε από Χανιά, Κάρπαθο, Χανιά

Την μνήμη του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιακή, ο οποίος έχασε την ζωή του μετά από αερομαχία με τούρκικο αεροσκάφος τον Μάιο του 2006 μεταξύ Καρπάθου και Κρήτης, τίμησε με λαμπρότητα σήμερα το μεσημέρι ο Δήμος Καρπάθου στο όμορφο ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, εκπροσώπων φορέων, συλλόγων, εκπαίδευσης και πλήθος κόσμου.

Από τα Χανιά μαζί με τους συγγενείς του εκλιπόντος Κώστα Ηλιάκη, συμμετείχαν στην αποστολή ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο κ. Σήφης Μαρκάκης εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Χανίων κ. Γεώργιος Κουκλάκης εκ μέρους του Δήμου Χανίων, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Παπαντωνάκης, οι πρωτοπρεσβύτεροι Γεώργιος Πετράκης, Κωνσταντίνος Θωμαδάκης και ο αρχιερατικός επίτροπος Γεώργιος Περάκης εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου καθώς επίσης και 10μελής ομάδα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης με ένοπλο τμήμα και χορευτικό που συνόδευε ο πρόεδρος του Ομίλου κ. Στέλιος Κιαγιαδάκης.

Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά πριν την αναχώρηση της αποστολής από το αεροδρόμιο της 115ης Π.Μ. για την Κάρπαθο, τελέστηκε στο μικρό εκκλησάκι της Μονάδας τρισάγιο στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, διανεμήθηκαν κόλλυβα, έγινε ξενάγηση στη Μονάδα που υπηρετούσε ο Σμηναγός και ακολούθησε κέρασμα σε όλους. Για τον σμηναγό Κώστα Ηλιάκη αναφέρθηκε με ομιλία του εντός του Ιερού Ναού ο συνάδερφος του Σμήναρχος κ. Λάμπρος Λαμπρινάκης σημειώνοντας ότι «θυμάμαι ότι στις 21 Μαΐου  2006 τη μέρα της γιορτής του, ημέρα Κυριακή, το απόγευμα ήμασταν μαζί σε μια τριάδα η οποία έκανε διελεύσεις στις εορτές για τη Μάχη της Κρήτης. Θυμάμαι ακόμη ότι ήμουν στο καμαράκι των Readiness και μου είπε ότι κάτι σοβαρό έγινε. Ο Κώστας Ηλιάκης, πέρα από ένας εξαίρετος συνάδελφος και πολύ καλό παιδί, ήταν ένας από μας (βάζω και τον εαυτό μου μέσα) και θα παραμείνει για πάντα ένας από εσάς. Τους ανθρώπους που ζουν με τον κίνδυνο, διότι πλησιάζουν οριακά τα όρια των οπλικών συστημάτων που τους έχουν διατεθεί, ώστε να είναι σε θέση να νικήσουν ένα παρόμοια εξοπλισμένο αντίπαλο».

ΑΠΟΝΟΜΕΣ  

 Αμέσως μετά εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ο κ. Σήφης Μαρκάκης απένειμε δώρα στον διοικητή της Μονάδας, Σμήναρχο κ. Ευάγγελο Τζήκα, στον Ιπτάμενο Επισμηναγό κ. Δημήτριο Βολακάκη και την ομάδα υποστήριξης “Ζευς” που συμμετείχαν στην επίδειξη κατά τον 78ο εορτασμό της Μάχης της Κρήτης στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε.

Στο αεροδρόμιο της Καρπάθου υποδέχτηκε την Χανιώτικη αποστολή ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος.

Στις 12 το μεσημέρι άρχισε η εκδήλωση με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος ιερού κλήρου Καρπάθου και Χανίων του αρχιμανδρίτη και πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου κ. Επιφάνειου Χριστοδουλάκη. Ακολούθησαν ομιλίες από τον δήμαρχο Καρπάθου κ. Ηλία Λάμπρου, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευαγγέλου Αποστολάκη, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Χρήστου Χριστοδούλου και του κ. Φίλιππα Ηλιάκη, αδελφού του ήρωα.  Στη συνέχεια έγιναν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και έγινε η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Κατά την ώρα που γινόταν καταθέσεις στεφάνων πέρασε πάνω από τον ουρανό της Καρπάθου ένα ζεύγος Πολεμικών αεροπλάνων από την 115η Π.Μ.     

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

«Ήρθαμε σήμερα εδώ, για να τελέσουμε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης  για τον  πεσόντα  αεροπόρο, τον Ήρωα Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη. Να αποτίνουμε όλοι μαζί, Καρπάθιοι, Κρητικοί, Πολιτεία, Ένοπλες Δυνάμεις, Εκκλησία, Οικογένεια, Συνάδελφοι και φίλοι του, φόρο τιμής, δέηση μνήμης, σε εκείνον που έπεσε  υπέρ της  πατρίδος μας. Οι  μνήμες  επιστρέφουν  και θα επιστρέφουν πάντα   στην 23η Μαΐου 2006» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρου.

O ΦΙΛΙΠΠOΣ ΗΛΙΑΚΗΣ

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο κ. Φίλιππος Ηλιάκης αδερφός του Κώστα τόνισε: «Με την παρουσία σας σήμερα εδώ στην Κάρπαθο, 13 χρόνια μετά, δείχνετε ότι θυμάστε τον Σμηναγό Ηλιάκη. Εμπνέει, τον έχουμε ως πρότυπο, αναφερθήκατε σε αυτόν. Εξακολουθεί να ζει στην καρδιά των ανδρών πρώτης γραμμής σε αέρα, στεριά και θάλασσα, μα και στις καρδιές των Ελλήνων». 

ΑΡΧΗΓΟΣ ΓΕΕΘΑ

«Σήμερα είναι πραγματικά μια ιδιαίτερη στιγμή» επισημαίνει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος κ. Χρήστος Χριστοδούλου «γιατί βρισκόμαστε εδώ στον τόπο θυσίας του αντιπτεράρχου Κωνσταντίνου Ηλιάκη, του αξιωματικού που στις 23 Μαίου 2006 κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αψήφησε τα πάντα και εκτέλεσε όχι απλά μια ελληνική πράξη αλλά έστειλε ένα διαχρονικό μήνυμα στους Έλληνες. Σήμερα τιμούμε έναν Έλληνα που δεν εγκατέλειψε τη θέση του. Καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας του στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας διακρίθηκε και ξεχώρισε. Όλοι θυμούνται τον εξαίρετο χαρακτήρα του, τις πατριωτικές του ευαισθησίες και την αγάπη του για την Ελλάδα και για την Πολεμική Αεροπορία…».

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

«Με αίσθημα βαθιάς συγκίνησης βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αποδώσουμε την δέουσα τιμή και τον προσήκοντα σεβασμό στον ήρωα αντιπτέραρχο Κωνσταντίνο Ηλιάκη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος» υπογραμμίζει ο κ. Αποστολάκης. «Είμαι σήμερα εδώ με αίσθημα ανυπόκλιτου δέους και υπερηφάνειας να τιμήσουμε την μνήμη του ήρωα αξιωματικού που στις 23 Μαΐου του 2006, σμηναγός τότε, εκτελώντας την αποστολή του πάνω στο Αιγαίο έμεινε συνεπής στον όρκο που έδωσε και πιστός στο κάλεσμα της πατρίδας…»

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε ότι « η θυσία του είναι για όλους μας οδηγός, ηθική και ιερή παρακαταθήκη, κληρονομιά που άφησε σ’ εμάς αλλά και σε όλο το έθνος, κληρονομιά ασύγκριτη και αξεπέραστη…».  

Η εκδήλωση τελείωσε με πλουσιοπάροχο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Καρπάθου στο Μητροπολιτικό Μέγαρο στα Πηγάδια, όπου χόρεψαν οι χορευτές και οι χορεύτριες του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ δημάρχου, του Φίλιππα Ηλιάκη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας και της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γιάννης Η. Κάκανος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΠΑΘΟΥ  

“Συγκινητική η παρουσία του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης στην Κάρπαθο”

O Δήμος Καρπάθου εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης, για τη τιμητική παρουσία ένοπλου τμήματός του στα ” Ηλιάκεια 2019″ συνοδευόμενο από τον Πρόεδρό του κ. Στέλιο Κιαγιαδάκη. Ο λεβέντικος τιμητικός χορός στη μνήμη του Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, τόσο στο χώρο του μνημείου, όσο και στο χώρο όπου παρατέθηκε το γεύμα, μας συγκίνησε ιδιαίτερα.
Ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, Ρεθύμνης όπως είχε ξεκινήσει, ιδρύθηκε το 1973 στο Ρέθυμνο και βρίσκεται στην πρώτη θέση των Συλλόγων της Κρήτης και καταξιωμένος στη συνείδηση του Κρητικού λαού σαν τον μεγαλύτερο παραδοσιακό φορέα του νησιού. 

Διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία παγκρήτιες εκδηλώσεις επιβράβευσης και προβολής της Κρητικής παράδοσης, η πιο γνωστή είναι τα Τζανιδάκεια που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο τον Αύγουστο στη μνήμη του πρωτοχορευτή Αντώνη Τζανιδάκη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2019, παρέστη, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Σμηναγό (Ι) Κωνσταντίνο Ηλιάκη, στην Κάρπαθο, όπου κατέθεσε στέφανο και απηύθυνε χαιρετισμό.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης καθώς και αντιπροσωπείες από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, εκπρόσωποι πολιτικών και θρησκευτικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

“Με αίσθημα βαθειάς συγκίνησης, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να αποδώσουμε τη δέουσα τιμή και τον προσήκοντα σεβασμό, στον ήρωα Αντιπτέραρχο Κωνσταντίνο Ηλιάκη, που έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Είμαστε σήμερα εδώ, με αίσθημα ανυπόκριτου δέους και υπερηφάνειας, για να τιμήσουμε τη μνήμη του ήρωα Αξιωματικού, που στις 23 Μαΐου 2006 Σμηναγός τότε, εκτελώντας την αποστολή του πάνω από το νοτιοανατολικό Αιγαίο, έμεινε συνεπής στον όρκο που έδωσε και πιστός στο κάλεσμα της πατρίδας.

            Έχοντας δώσει και εγώ ο ίδιος αυτόν τον όρκο, και έχοντας προσωπική άποψη και εμπειρία για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν τα στελέχη μας σε στεριά, θάλασσα και αέρα, για να εκτελέσουν τη δύσκολη αποστολή τους, σας λέω ότι:

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φέρουν εις πέρας αυτή την αποστολή στο ακέραιο, με υψηλή εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα.

Αυτό έπραξε και ο Κώστας εκείνη την ημέρα.

Εκτέλεσε την αποστολή του, στέλνοντας για ακόμη μία φορά το μήνυμα, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν ποτέ την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από κανέναν.

 Έπραξε το καθήκον του με αυτοθυσία και αυταπάρνηση.

Άλλωστε η αγάπη και η αυτοθυσία για την πατρίδα ήταν πάντα το εθνικό μας κεφάλαιο. Οι Έλληνες στην μακραίωνη ιστορική πορεία τους, ανέδειξαν και απέδειξαν έμπρακτα την έννοια πατρίδα, ως υπέρτατη αξία και ύψιστο ιδανικό, ως το «τιμιότερον, σεμνότερον και αγιότερο» όλων.

Έτσι και η υπέρτατη θυσία  του Κώστα,  αναδεικνύει περίτρανα τι σημαίνει το να υπηρετείς την Πατρίδα μέχρι της «τελευταίας ρανίδος του αίματός σου». Νοηματοδοτεί το μεγαλείο της Ελληνικής ψυχής και την αυταπάρνηση των Ελλήνων, στον βωμό της προάσπισης των διαχρονικών ιδανικών της πατρίδας και του Έθνους.

Το όνομά του είναι ανεξίτηλο σύμβολο ηρωισμού και ευψυχίας, απέθαντο παράδειγμα αντρειοσύνης και κρητικής λεβεντιάς. 

Ο Κώστας Ηλιάκης σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε με σθένος, αξίες και ιδανικά, έχοντας βαθιά χαραγμένη μέσα του την αγάπη για την πατρίδα και την Πολεμική Αεροπορία.

Ταυτόχρονα όμως, η προσφορά του αποτελεί ένα επίκαιρο και ηχηρό μήνυμα, ισχυρής βούλησης και αποφασιστικότητας, που στέλνουν καθημερινά τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων προς πάσα κατεύθυνση.

Χωρίς δισταγμό και χωρίς να προσβλέπουν σε οποιαδήποτε ανταπόδοση. Έχοντας πλήρη επίγνωση του κινδύνου, παραμένουν πάντοτε πιστά στο καθήκον να φυλάττουν «Θερμοπύλες». Να υπερασπίζουν µε πίστη και αφοσίωση την Πατρίδα.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις καθημερινά βρίσκονται στις επάλξεις και κρατούν ψηλά τη σημαία της αποτροπής, της ισχύος και της υπερηφάνειας. Εδώ στην Κάρπαθο, από το Ορμένιο ως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς ως το Καστελόριζο.  Βρίσκονται παντού, εντός και εκτός Ελλάδας. Σε θάλασσα, ξηρά και αέρα. Είναι πάντοτε έτοιμες και επαγρυπνούν εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο.

Ειδικά οι κάτοικοι των ακριτικών και δυσπρόσιτων περιοχών, όπως εσείς εδώ στην Κάρπαθο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δίπλα σας, εγγυητές της ασφάλειας, της εθνικής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας.

Το ότι είστε όλοι μαζί μας σήμερα, όπως και κάθε χρόνο, αποτελεί απτή απόδειξη  της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αγάπης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και όλων εσάς, των ακριτών αλλά και όλων των Ελλήνων πολιτών. Είναι η έμπρακτη  αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς των Ένοπλών Δυνάμεων.

Θέλω να απευθυνθώ στην οικογένεια του ήρωα Αξιωματικού,

Αντιλαμβάνομαι ότι η απουσία του αγαπημένου σας Κώστα δεν αναπληρώνεται, όσα χρόνια και αν περάσουν. 

Οφείλω να σας πω όμως, ότι πρέπει να είστε πολύ υπερήφανοι, όπως και όλοι εμείς, για την πορεία του και τη συνεισφορά του στην πατρίδα μας.

Η θυσία του είναι για όλους εμάς οδηγός, ηθική και ιερή παρακαταθήκη. Κληρονομιά που άφησε σε μας, αλλά και σε όλο το έθνος. Κληρονομιά ασύγκριτη και αξεπέραστη. Αξίες δοκιμασμένες στον χρόνο, που δίνουν πνοή στη συνείδηση της ιστορικής μας συνέχειας, και χαλυβδώνουν για πάντα τη θέληση μας, να αντιμετωπίζουμε τις όποιες προκλήσεις και να προχωρούμε μπροστά.

Σας βεβαιώνω, ότι ο ελληνικός λαός, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ τον ήρωα Κώστα Ηλιάκη και την αυτοθυσία του, όπως και όλους τους άλλους ήρωες που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι δίπλα σας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι η οικογένειά σας.

Έχοντας απόλυτη συνείδηση του ιστορικού μας χρέους, υποκλινόμαστε ευλαβικά στη μνήμη του ήρωα αεροπόρου  και  τιμούμε τη θυσία του.

Η υποχρέωση μας όμως, δεν περιορίζεται στη διατήρηση της μνήμης του. Εθνική και ηθική υποχρέωση όλων μας είναι να προσπαθήσουμε, να αγωνιστούμε για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ακεραιότητα της Χώρας, αλλά και για μια πατρίδα με αντάξιο μέλλον, ώστε η θυσία του Κώστα Ηλιάκη  να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη αξία.

Και το κάνουμε.

Αθάνατος!!

Ο Όμιλος Βρακοφόρων εκτός από το χορευτικό τμήμα, διαθέτει και θεατρική ομάδα, με την οποία έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις, κρητικές ηθογραφίες κυρίως. Διαθέτει σχολές χορού εκτός από το Ρέθυμνο, στο Πέραμα, το Άδελε και τον Πρινέ, όπου διδάσκονται οι νέοι και τα παιδιά το ιδεώδες της κρητικής παράδοσης.

Ο δήμαρχος Καρπάθου κ. Ηλίας Λάμπρος καλωσορίζει τον πρόεδρο του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης Στέλιο Κιαγιαλάκη, τον δημοσιογράφο Γιάννη Κάκανο και όλη την αποστολή

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com