Παρασκευή , 13 Σεπτέμβριος 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΡΚΑΔΙ – Πόλος έλξης επισκεπτών το ιστορικό μοναστήρι του Ρεθύμνου

_DSC2386wtmk

Ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της  Κρήτης και εθνικά σύμβολα στην ελληνική επικράτεια  που είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο είναι το Αρκάδι στο Νομό Ρεθύμνου.

Παλιό και ιστορικό το μοναστήρι του Αρκαδίου το οποίο επιμελώς συνεχίζει ν’ αποτελεί ένα εντυπωσιακό συγκρότημα φρουριακού τύπου, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει η κεντρική δίκλιτη εκκλησιά του ή «Καθολικό» σύμφωνα με την εκκλησιαστική ονομασία. Η μονή είναι κτισμένη σε υψόμετρο 500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και απέχει από την πόλη του Ρεθύμνου 23 χιλιόμετρα.  

Από το πρόσφατο οδοιπορικό μας στο ιστορικό μοναστήρι του Αρκαδίου απαθανατίσαμε αρκετά στιγμιότυπα, όπως άλλωστε έκαναν οι περισσότεροι επισκέπτες και προσκυνητές, που μαζί με το ενημερωτικό φυλλάδιο που δινόταν στην είσοδο του μοναστηριού πληροφορούμασταν για τη σημασία κάθε σημείου ή εικόνας από τις τόσες που υπήρχαν αναρτημένες σε κορνίζες.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ

Περιληπτικά η ιστορία της μονής όπως την αναφέρει το ενημερωτικό της φυλλάδιο, έχει ως εξής: « Αν κανείς μελετήσει προσεκτικά την ιστορία, την τέχνη και τη ζωή των μοναστηριών και του ορθόδοξου μοναχισμού, τότε μόνο θα μπορέσει να κατανοήσει τη σπουδαιότητα, τη σημασία και το νόημα που έχουν αυτοί οι χώροι και οι θεσμοί για την Εκκλησία και για το Έθνος.

Η Μονή Αρκαδίου ιδρύθηκε από κάποιο μοναχό Αρκάδιο στις αρχές του 13ου αθώνα και στους χώρος της για 8 αιώνες τώρα καίει αδιάκοπα το κανδήλι της πίστεως και καλλιεργούνται οι μοναχικές αρετές.

Η Μονή Αρκαδίου γίνεται πασίγνωστη ανά την υφήλιο και καθιερώνεται ως σύμβολο αυτοθυσίας, ελευθερίας και ηρωισμού στην περίοδο της κρητικής Επανάστασης του 1866 κατά του τουρκικού ζυγού.

Το «Αρκαδικό Δράμα», το «Ολοκαύτωμα», γίνεται ορόσημο στην Ελληνική και παγκόσμια ιστορία, που αλλάζει τη ροή της και την τύχη της νήσου Κρήτης…».   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

_DSC2464wtmk

_DSC2376wtmk

 _DSC2392wtmk _DSC2397wtmk _DSC2400wtmk _DSC2405wtmk _DSC2408wtmk _DSC2411wtmk _DSC2419wtmk _DSC2423wtmk _DSC2425wtmk _DSC2432wtmk _DSC2439wtmk _DSC2443wtmk _DSC2452wtmk _DSC2453wtmk

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com