Τρίτη , 19 Μαρ 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΜΙΟ ΚΙΣΑΜΟΥ: Σ’ εγκατάλειψη η λιμνοδεξαμενή και τα Γερμανικά κτήρια της Κατοχής

 

 

Ένας παραθαλάσσιος τόπος, το Στόμιο Ιναχωρίου Κισάμου με πλούσια ιστορία και μεγάλη εμπορική ανάπτυξη ως λιμάνι του νοτιοδυτικού τμήματος της επαρχίας Κισάμου μέχρι και την Κατοχή, στα μετέπειτα χρόνια εγκαταλείφθηκε από την πολιτεία ενώ θα μπορούσε να είχε αξιοποιηθεί ξανά και ταυτόχρονα να ήταν ένας τόπος επαγγελίας για τους κατοίκους του Στομίου και των γύρω κυρίως περιοχών που θα ασχολιόταν άλλοι με τη θάλασσα και άλλοι με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και πολλοί με τον τουρισμό σε νέες μορφές.

Το οδοιπορικό μας αρχίζει από την καμένη γη που άφησε πρόσφατα η πύρινη λαίλαπα στο Αμυγδαλοκεφάλι των Εννιά Χωριών, όπως ονομαζόταν για πολλά χρόνια, μέχρι την εφαρμογή της νομοθεσίας για τους Καποδιστριακούς Δήμους. Το Αμυγδαλοκεφάλι, λοιπόν, ήταν ένα μεγάλο σε πληθυσμό ορεινό χωριό της επαρχίας Κισάμου μέχρι και τη δεκαετία του 1960. Από τότε και μετά ορισμένοι από τους κατοίκους του άρχισαν να κατεβαίνουν σ’ έναν καινούργιο παραθαλάσσιο οικισμό που είχε αρχίσει να κτίζεται από κατοίκους του Αμυγδαλοκεφαλίου, κάτω από το χωριό, τον οποίο ονόμασαν Λειβάδια με συνέπεια να έχει σήμερα το Αμυγδαλοκεφάλι ελάχιστους κατοίκους.

Κατηφορίζοντας από το χωριό τον στενό ελικοειδή ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μετά από 4 χιλιόμετρα αρχίζει ο νέος παραθαλάσσιος οικισμός Λειβάδια, ο οποίος γλίτωσε από τις φλόγες χάρη των προσπαθειών που κατέβαλλαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης μαζί με τους κατοίκους της περιοχής. Οι ζημιές που προκάλεσε βέβαια η λαίλαπα της φωτιάς είναι σημαντικές αφού κάηκαν ολοσχερώς πολλά στρέμματα γης με καλλιέργειες, ελιές, άλλα δέντρα και χορτολιβαδική έκταση. 

Λίγα χιλιόμετρα νότια από τα Λειβάδια βρίσκεται το Στόμιο, μια περιοχή που κάποτε υπήρξε λιμάνι και αυτό της Κισάμου, αλλά και εμπορικό κέντρο με τεράστια κίνηση. Στην περιοχή του Στομίου συναντήσαμε έναν κάτοικο του Αμυγδαλοκεφαλίου, τον κ. Θρασύβουλο Χαϊδεμενάκη, ο οποίος μας ξενάγησε σε κάτι παλιά εγκαταλελειμμένα γερμανικά κτήρια καθώς επίσης και στην επίσης εγκαταλελειμμένη λιμνοδεξαμενή των Αγίων  Θεοδώρων, λέγοντας τα εξής: «Η λιμνοδεξαμενή των Αγίων Θεοδώρων εδώ στο Στόμιο πήρε τ’ όνομα της από το εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων που είναι σε κοντινή της απόσταση. Δυστυχώς, όμως, πριν από λίγα χρόνια και πριν προλάβει καλά, καλά να λειτουργήσει για να ποτίσει με το νερό τις τόσες και τόσες καλλιέργειες, χάλασε και παραμένει χωρίς επισκευή, είναι δηλαδή μια… νεκρή λίμνη. Κρίμα».

Ο ίδιος στη συνέχεια μας ξενάγησε σε μια άλλη περιοχή του Στομίου για να μας δείξει τα κτήρια που έκτισαν οι Γερμανοί χρησιμοποιώντας τους ντόπιους σε αγγαρείες. «Τα κτήρια είναι υπόγεια με τεράστιο πάχος οπλισμένου σκυροδέματος στις ταράτσες τους και χρησίμευαν για στρατωνισμό, αποθήκες και γραφεία. Κι ενώ αυτά τα κτήρια είναι μνημεία καμιά κυβέρνηση δεν μερίμνησε να τα αξιοποιήσει. Πολλά πράγματα μπορούσαν να γίνουν για να τονωθεί η τοπική οικονομία, αν είχαν ανασκευαστεί και προβληθεί τουριστικά», υπογράμμισε ο κ. Χαϊδεμενάκης.     

image0002

image0003

image0004

Οι καμένες εκτάσεις στο χωριό και την περιοχή του Αμυγδαλοκεφαλίου.

image0015

image0016

 Όψη από την εγκαταλελειμμένη λιμνοδεξαμενή 

image0017

 Το εξωκλήσι των Αγίων Θεοδώρων

image0013

image0014

Το Στόμιο με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του εργοστασίου Γύψου…  

image0006

image0008

image0009

image0010

image0007

image0011

image0012

Στιγμιότυπα από την περιήγηση με τον κ. Θρασύβουλο Χαϊδεμενάκη στα κτήρια των Γερμανών που και αυτά έχουν υποστεί τη φθορά του χρόνου.

 

30-20141003

KAKANOS_BACK22

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com