Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΙΣ ΜΕΝΙΕΣ ΚΙΣΑΜΟΥ – Ένας μικρός κολπίσκος με πεντακάθαρα νερά

 image0095

Μεταξύ πολλών άλλων μικρών γραφικών κολπίσκων με πεντακάθαρα νερά και απόλυτη ησυχία που υπάρχουν στο νησί μας, ο Νομός Χανίων έχει τους δικούς του, όπως οι Μένιες της Κισάμου και σήμερα Δήμου Πλατανιά.

Απαράμιλλη ομορφιά, γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο Natura για την προστασία της φύσης.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ    

Με προορισμό τις Μένιες ξεκινήσαμε από τα Χανιά διανύοντας μέχρι το χωριό Ροδωπού περίπου τη μισή απόσταση και από το χωριό αυτό με άλλα 22 χιλιόμετρα δρόμου εκ των οποίων τα δέκα πέντε  είναι χωματόδρομος χωρίς  προβλήματα για οχήματα τύπου 4Χ4. Μετά, όμως, τις φετινές αναγκαίες επεμβάσεις βελτίωσης του δρόμου μπορούν να κυκλοφορήσουν και επιβατικά αυτοκίνητα.

Τα Ροδωπού ήταν ένα μεγάλο αγροτοκτηνοτροφικό ως επί το πλείστον χωριό το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μετεξελίσσεται τουριστικά έχοντας θαυμάσιες ταβέρνες και τουριστικά καταλύματα. Μέσα από το χωριό συνεχίζει ο δρόμος για τις Μένιες ή Δίκτυννα που είναι στη βορειοανατολική άκρη του Ροδωπιανού Ακρωτηρίου, στην έξοδο ενός μικρού όμορφου φαραγγιού.  Στον ίδιο δρόμο μετά από το χωριό υπάρχει διακλάδωση με πληροφοριακή πινακίδα που δείχνει την  αριστερή κατεύθυνση η οποία οδηγεί στα εξωκκλήσια του Αγίου Ιωάννη του Γκιώνα και Αγίου Παύλου, ενώ για τη δεξιά διαδρομή, προς Μένιες, δεν υπάρχει πινακίδα.  

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ   

Επίσης, νοτιοδυτικά του κολπίσκου στις Μένιες  σε απόσταση μικρότερη του χιλιομέτρου βρίσκεται ένα παλιό μοναστήρι κτισμένο τον 9ο αιώνα μ.Χ. και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Η περιοχή έχει τη δική της ιστορία αφού οι Μένιες βρίσκονται στη θέση που υπήρχε η Αρχαία Δίκτυννα  που ήταν το πιο σημαντικό ιερό της θεάς βριτομάρτιδος και προσέλκυε πιστούς από όλη την Κρήτη.

Οδικώς πλησιάζεις άνετα πολύ κοντά στην βοτσαλωτή παραλία του κολπίσκου με τα πεντακάθαρα νερά, αλλά λόγω του χαρακτηρισμού της περιοχής ως Natura, δεν υπάρχουν καταστήματα ή καντίνες. Θα πρέπει, λοιπόν, να κρατάτε τ’ απαραίτητα για ολοήμερη παραμονή ή να επιστρέψετε στο Ροδωπού για ξεκούραση και γεύμα.

Στο διάστημα της παραμονής σας στην παραλία θα σας κάνουν παρέα… αρκετές κατσίκες που βόσκουν ελεύθερα  στην περιοχή, ενώ άλλες που είναι σκαρφαλωμένες σε δέντρα, εμφανίζουν ένα θέαμα ασυνήθιστο που θα σας εντυπωσιάσει.  

Την περιοχή όπως και τα καθαρά νερά της θάλασσας απολαμβάνουν ακόμα  αρκετοί επισκέπτες εν πλω που καταπλέουν με μικρά τουριστικά καΐκια τα οποία εκτελούν καθημερινά αναχωρήσεις από κοντινά λιμανάκια και τα Χανιά.

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από τη διαδρομή και την παραμονή μας στις Μένιες.

Ηλίας Κάκανος 

image0004

30

image0082

image0081

image0083

image0084

image0086

image0087

image0088

image0089

image0090

image0000

image0000

image0001

image0001

image0002

image0003

image0008

image0025

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com