Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ – Χωριά με ομορφιά και ιστορία

Γυρνώντας το ρολόι του χρόνου τουλάχιστον 50 χρόνια πίσω, όλα τα χωριά του Νομού μας και όχι μόνο ήταν μικρές πολιτείες με ανθρώπους όλων των ηλικιών και σχεδόν όλα να έχουν δικό τους Δημοτικό Σχολείο και σε πολλά να έχουν την έδρα τους Σταθμοί Χωροφυλακής  και Κοινότητες.

Σημείωση: Το ρεπορτάζ  έχει δημοσιευθεί σήμερα Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στα “Χανιώτικα νέα” . 

eparxiakofos0112

Καλά κρατιόταν τα χωριά μας μέχρι και το 1950 παρά του ότι ο πληθυσμός τους γνώρισε τους Α’ και Β’ Παγκόσμιους Πολέμους για ν’ ακολουθήσει ακόμα ένας που ήταν πιο χειρότερος από τους προηγούμενους επειδή ήταν εμφύλιος. Στα μετέπειτα χρόνια, δυστυχώς, άρχισε οργανωμένα η εγκατάλειψη του αγροτικού πληθυσμού με προτροπή της πολιτείας στέλνοντας άλλους στην ξενιτειά και άλλους στις πόλεις.

Εξαίρεση αποτελούν ορισμένα κατά διαστήματα χρόνια όπου οι αγρότες αντιμετωπίσθηκαν ενθαρρυντικά από την πολιτεία. Σήμερα, για να δει κανείς κόσμο σε αυτά τα χωριά την περίοδο του Χειμώνα πρέπει να γιορτάζουν τον Άγιο προστάτη τους ή να έχουν εξόδιο ακολουθία ή μνημόσυνο όπως την περασμένη Κυριακή που ήταν γεμάτη η εκκλησιά. Στη μνήμη του Γεώργιου Πολάκη, λοιπόν, του ανθρώπου που με τη δυνατή σκέψη του ωφέλησε τουριστικά την ενδοχώρα ως ο πρώτος τουριστικός επιχειρηματίας στο Κεφάλι και την περιοχή των Εννιά Χωριών, κυρίως, αφιερώνουμε το ρεπορτάζ με φωτογραφίες από τα Τοπόλια μέχρι τα Παπαδιανά με τον Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στο Γεννέσιο της Θεοτόκου.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

eparxiakofos0068

eparxiakofos0069

eparxiakofos0113

eparxiakofos0114eparxiakofos0115

Τα Παπαδιανά και η κεντρική Εκκλησία 

eparxiakofos0022 eparxiakofos0023

eparxiakofos0067

Το Κεφάλι εδώ και χρόνια διαθέτει παραδοσιακά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, θαυμάσιες ταβέρνες κι ένα σύγχρονο ελαιουργείο   

eparxiakofos0066eparxiakofos0064

Η τουριστική επιχείρηση του αείμνηστου Γεωργίου Πολάκη  στο Κεφάλι και η γειτονιά με την πατρική του οικία 

eparxiakofos0065

Πανοραμικές όψεις από τον λοφίσκο του Διαμαντή με τα χωριά. Αριστερά η Βάθη ή Κούνενι και τα Πλοκαμιανά. Δεξιά το Κεφάλι και τα Παπαδιανά 

eparxiakofos0075

Τα Περβόλια το χωριό που είχε το Αρχηγείο ο Αναγνώστης Σκαλίδης 

eparxiakofos0000

Όψη με το Λούχι ένα χωριό στο οποίο λειτουργούσε τα παλιά χρόνια εργοστάσιο αναψυκτικών 

eparxiakofos0061

Το Έλος πρώην έδρα του Δήμου Ινναχωρίου διαθέτει αξιόλογη τουριστική υποδομή

eparxiakofos0062 eparxiakofos0063

Η Λίμνη με την μικρή λίμνη της παραμένει ακόμα χωρίς νερό 

eparxiakofos0006

eparxiakofos0060

Η Ρογδιά το χωριό του Παρθενίου Περίδη. Ο Παρθένιος Περίδης ήταν αδιαμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους πολιτικούς άνδρες της Κρήτης με πανελλήνια εμβέλεια. Έδρασε κατά την περίοδο στην οποία οι Κρήτες αγωνίζονταν με διαδοχικές επαναστάσεις για την ελευθερία και την Ένωση με την Μητέρα-Ελλάδα. Αναδείχθηκε δε ως ο γνησιότερος εκφραστής του πόθου των Κρητών για την Ένωση.  Ο Παρθένιος, κατά κόσμο Νικόλαος Περίδης γεννήθηκε στη Ρογδιά των Εννιά Χωριών το 1810 και από μικρό παιδί ακόμα βιώνει την Επανάσταση του 1821, ενώ στην επαρχία του υπήρξαν αρκετές ιστορικές μάχες μεταξύ των οποίων και η σφαγή των αμάχων στο Λαφονήσι.

Το 1834 εκάρη μοναχός στη Μονή Οδηγήτριας Κυρίας Γωνιάς Κισσάμου με το όνομα Παρθένιος. Το Μοναστήρι αυτό ήταν η αντίστοιχη Αγία Λαύρα της Κρήτης καθώς υπήρξε εθνικό και επαναστατικό κέντρο. Στη Μονή ο Παρθένιος πήρε όλα εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που τον οδήγησαν στην μετέπειτα δράση του. Δάσκαλος και πνευματικός του ήταν ο Ηγούμενος της Μονής Παρθένιος Φρουδάκης. Οι δύο Παρθένιοι ήταν ο επαναστατικός πυρήνας του μοναστηριού την τραγική εκείνη εποχή. 

eparxiakofos0080

eparxiakofos0000 eparxiakofos0001

eparxiakofos0105

Όψεις με το Βλάτος και τον τεράστιο πλάτανο του που έχει χαρακτηριστεί μνημείο της φύσης  

eparxiakofos0001

eparxiakofos0056 eparxiakofos0057

Οι Μύλοι, αποτελούν μια από τις 14 γειτονιές του Βλάτους και αποτελούσαν στο μακρινό παρελθόν εμπορικό κέντρο

eparxiakofos0002 eparxiakofos0003

Το Κατσοματάδω με το θαυμάσιο καστανοδάσος του και το ιστορικό όπως και θρησκευτικό σπήλαιο Της Του Θεού Σοφίας που εορτάζει κάθε χρόνο την 3η ημέρα μετά το Πάσχα.

eparxiakofos0111

eparxiakofos0000

Τα Τοπόλια με την ιστορική σήραγγα και το αναξιοποίητο μικρό φαράγγι που αρχίζει από το χωριό και τελειώνει στον Κατσοματάδω  

……………………………………………………..

https://eparxiakofos.gr/eparchiako-fos-me-to-kalo-ke-sto-epomeno-tefchos-mas-efchonte-stis-dianomes/

 Στιγμιότυπα από την πρόσφατη διανομή του εντύπου μας με τα συλλεκτικά ρεπορτάζ από διάφορες εκδηλώσεις που επέλεξαν ενδιαφερόμενοι. Το επόμενο τεύχος μας θα κυκλοφορήσει μετά τις 10 Ιανουαρίου. Όσοι θέλουν να συμπεριληφθούν εκδηλώσεις που τους ενδιαφέρουν ή διαφημίσεις που έχουμε φθηνό τιμολόγιο, παρακαλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας. Καλές γιορτές. 

Τηλέφωνο: 6979 457191 

KAKANOS_N-EW_CARD-Μεγάλο-μέγεθος-

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com