Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Ο συνήγορος του μέλους και του φίλου του ΠΑΣΟΚ ήταν μια “φωτοβολίδα”

Με αφορμή την διαχρονική ασυνεννοησία μεταξύ των κυβερνήσεων και των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, επανερχόμαστε σε μια σημαντική, κατά την άποψή μας, ενέργεια που είχε αποφασιστεί από το ΠΑΣΟΚ και αφορούσε μέλη και φίλους του Κινήματος.

Δυστυχώς, όμως, αυτή η πρωτοβουλία, αντί να βελτιωθεί, χρησιμοποιήθηκε μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους προς προσωπικό όφελος του Γεωργίου Παπανδρέου και όχι του ΠΑΣΟΚ.  Και αυτό για να προσελκύσει  – όπως και έγινε κατά την εκλογή του  – ένα σημαντικό αριθμό ψήφων καθώς τότε, είχαν γίνει χιλιάδες εγγραφές φίλων – ψηφοφόρων.

Μεταξύ αυτών και ο γράφων, ο οποίος στις βουλευτικές εκλογές του 2009 επειδή δεν είχα το δικαίωμα, σύμφωνα με το καταστατικό, να συμμετέχω ως υποψήφιος βουλευτής, υπέβαλλα κατ’ εξαίρεση αίτηση στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ για την συμμετοχή μου ως ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο νομό Χανίων, αίτημα το οποίο και εγκρίθηκε. 

                                              ……………………………

 Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα από το καταστατικό του τότε ΠΑΣΟΚ: 

«Οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του Κινήματος. Έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες. Συμμετέχουν με δικαίωμα ψήφου στις άλλες διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό ή τους Κανονισμούς Λειτουργίας. 

Οι Φίλοι μπορούν να καταστούν Μέλη του με απλή γραπτή δήλωσή τους στα αρμόδια όργανα, τα οποία και τους εγγράφουν στο οικείο Μητρώο. Άρθρο 21 Δραστηριοποίηση Μελών και Φίλων.

Κάθε Μέλος ή Φίλος εγγράφεται σε μία Οργάνωση Βάσης, επιλέγοντας για την κύρια πολιτική του συμμετοχή, είτε την Τοπική Οργάνωση όπου ζει, είτε την Οργάνωση Εργασίας, όπου εργάζεται. Στην Οργάνωση εγγραφής του αποκτά την ιδιότητα του μέλους και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθε ή την ιδιότητα του φίλου και το δικαίωμα του εκλέγειν.

Πέραν της Οργάνωσης εγγραφής και κύριας συμμετοχής τους, τα Μέλη και οι Φίλοι του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν επιπλέον στην οικεία Τοπική Οργάνωση ή Οργάνωση Εργασίας, ανάλογα με τον τόπο κατοικίας και την εργασία τους, αντίστοιχα. Τα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε αυτές ζητήματα καθορίζονται στον Κανονισμό Λειτουργίας.

Έχουν επίσης τη δυνατότητα συμμετοχής και δραστηριοποίησης και σε Δίκτυα του Κινήματος, που συγκροτούνται και λειτουργούν σε Νομαρχιακό, Περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, καθώς και σε Δίκτυα Πρωτοβουλίας, που λειτουργούν σε δημοτικό επίπεδο. 

Κάθε Μέλος ή Φίλος, εφόσον αλλάξει τόπο κατοικίας ή εργασίας, μπορεί να μεταγράφεται σε άλλη Οργάνωση Βάσης με απλή γραπτή δήλωσή του, αφού ενημερώσει την οργάνωση από την οποία αποχωρεί».

……………………………………

Οι εκλογές έγιναν και το ΠΑΣΟΚ εξελέγη πρώτο κόμμα, με ποσοστό που άγγιξε το 44% γεγονός που οφείλεται και στην προσέλκυση φίλων.

Αν μάλιστα οι φίλοι είχαν το δικαίωμα να συμμετέχουν και ως υποψήφιοι σε όλη την επικράτεια, σίγουρα το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο και η πορεία της σχηματισθείσας κυβέρνησης θα είχε επιτυχία. 

Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά τις εκλογές του 2009 και δέκα χρόνια μετά το παρακάτω άρθρο μου που θα διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η καθιέρωση απ’ όλα τα κόμματα του θεσμού των φίλων, οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι βουλευτές.

Οι καινοτομίες είναι αναγκαίες και ειδικά στις μέρες μας, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι καταστάσεις, για να μπορέσουμε ν’ αποτρέψουμε τα χειρότερα με ενότητα, μειώνοντας σημαντικά και το ποσοστό της αποχής από τις εκλογικές διαδικασίες.

Γιάννης Η. Κάκανος 

Σημείωση σύνταξης:

Για την… τεχνική των περισσότερων πολιτικών προσώπων θα διαβάσετε ακόμα και στον σύνδεσμο


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com