Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας Χανίων στα 26α γενέθλιά του (Και βίντεο)

 

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκαν το βράδυ της Δευτέρας 19 Νοεμβρίου 2018 στην κατάμεστη  αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, τα 26α γενέθλια του ραδιοφωνικού Σταθμού “Ράδιο Μαρτυρία”, του πρώτου ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Κρήτης, έχοντας εμπνευστή τον νυν αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, ο οποίος τίμησε και φέτος με την παρουσία του την εορταστική επέτειο του Σταθμού.

Τα φετινά γενέθλια του “Ράδιο Μαρτυρία”, τίμησαν  οι μητροπολίτες Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο Λαγκαδάς, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης καθώς επίσης  ο πρωτοσύγκελος Βεροίας, αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Μπίρδας.

Παρέστησαν ακόμα πολλοί κληρικοί από την Μητρόπολη Κυδωνίας και άλλες Μητροπόλεις, η καθηγούμενη της Μονής Χρυσοπηγής Θεοξένη, η καθηγούμενη  της Μονής Κορακιών Θεοφόρα, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, οι δήμαρχοι Χανίων και Αποκορώνου κ. Τάσος Βάμβουκας και Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Νίκος Δασκαλάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς επίσης και αρκετοί εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

Επί της υποδοχής του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και των μητροπολιτών Βέροιας και Λαγκαδά κ. κ. Παντελεήμων και Ιωάννη, ήταν  ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, Δαμασκηνός Λιονάκης.

Μιλώντας αργότερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ευχαρίστησε το ακροατήριο για τα 26 χρόνια που παρακολουθούν τις εκπομπές του “Ράδιο Μαρτυρία”, του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της εκκλησίας της Κρήτης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σήμερα έχουμε και δοκιμάζουμε μεγίστη χαρά με την παρουσία και την ευλογία κατόπιν προσκλήσεως του σεβασμιότατου πατρός και ποιμενάρχη μας, τις παρουσίες του σεβασμιότατου μητροπολίτου Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης, αλλά και του σεβασμιότατου μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, με εκλεκτούς συνοδούς τους».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Οσοι μας ακούτε μέσω του διαδικτύου, σε όσους ευρίσκεστε στο κρεβάτι του πόνου, στις εργασίες σας, στα σπίτια σας σ’ εσάς τους εκατοντάδες ακροατές που ακούτε κάθε μέρα το “Ράδιο Μαρτυρία”, ήταν ευλογία να σας ευχαριστήσουμε εκ μέρους όλου του ραδιοφωνικού σταθμού και να ευχηθούμε σε όλους σας να έχετε την ευλογία του Θεού».

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός παίρνοντας τον λόγο, αναφέρθηκε στην τιμητική παρουσία των δύο προαναφερόμενων μητροπολιτών  σημειώνοντας ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά που σας υποδεχόμαστε στην μητρόπολη μας. Είναι μεγάλη ευλογία, πρόσωπα τα οποία είναι λίαν σεβαστά για όλους μας να βρίσκονται κοντά μας και να πανηγυρίσουμε την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, την εορτή της πόλεως των γιασεμιών.

Εμείς χαιρόμαστε ιδιαιτέρως καθώς η εκκλησία μας έχει αυτόν τον ταπεινό άμβωνα να μεταφέρει τις ακολουθίες, να μεταφέρει τον λόγο  του Θεού, να μεταφέρει διά των ερτζιανών κυμάτων την χαρά, την ανάπαυση, την ξεκούραση σε πάρα πολλούς ανθρώπους είτε εργάζονται, είτε βρίσκονται στο πέλαγος, είτε ακόμα οδηγούν κλπ. Είναι πρόσωπα, τα οποία πολλές φορές, μας έχουν πει ότι είναι μεγάλη ευλογία διότι η ποιοτική μουσική την οποία έχετε, μας ξεκουράζει και μας αναπαύει».

Απευθυνόμενος στους δύο μητροπολίτες, τόνισε: «Ζητούμε τις ευχές σας για την συνέχεια του ραδιοφωνικού μας σταθμού και σας παρακαλούμε πολύ να μεταφέρετε έναν λόγο, παρηγορία,  αλλά πάνω απ’ όλα την ευχή σας, να συνεχιστεί αυτό το έργο της τοπικής εκκλησίας». 

Τον λόγο στη συνέχεια είχαν οι φιλοξενούμενοι μητροπολίτες με πρώτο τον μητροπολίτη κ. Παντελεήμων ο οποίος απευθυνόμενος δημόσια στον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, υπογράμμισε ότι «πρωτίστως σας ευχαριστώ από καρδίας διότι είχατε την καλοσύνη τόσο την ελαχιστότητα μου όσο  και τον σεβασμιώτατο άγιο Λαγκαδά και την συνοδεία μας, να μας καλέσετε να συμμετάσχουμε σε αυτήν την εορτή της Παναγίας μας που είναι η προστάτιδα της πόλης των Χανίων της πόλης των  γιασεμιών, της πόλης της Παναγίας και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι συμπίπτει αυτή η εορταστική εκδήλωση με τα 26 χρόνια του ραδιοφωνικού σταθμού σας, ένα σταθμό όπως μας είπατε τον οποίο ίδρυσε ο νυν προκαθήμενος της εκκλησίας της Κρήτης όταν ήταν μητροπολίτης Χανίων και εκπέμπει με το όνομα “Μαρτυρία”. Πολύ μικρό το όνομα, αλλά πολύ μεγάλη η διάσταση την οποία έχει και την μαρτυρία την οποία δίδει, μαρτυρία Χριστού, μαρτυρία ελπίδος, γιατί έχω την μικρή εμπειρία από τον δικό μας ραδιοφωνικό σταθμό που ονομάζεται Παύλειος λόγος, διότι είναι στην πόλη την οποία την εκκλησία ίδρυσε ο απόστολος Παύλος και γνωρίζω με πόση λαχτάρα και πόση επιθυμία περιμένουν οι άνθρωποι να ακούσουν αυτόν τον σταθμό…».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην πρόταση που του έγινε από τον διευθυντή του “Ράδιο Μαρτυρία κ. Ευστράτιο Χατζηδάκη και τον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό επισημαίνοντας ότι «χαίρομαι που μας δώσατε αυτή την δυνατότητα να… συμπεθεριάσουμε, να αδελφοποιηθούμε, να γίνουμε δύο σταθμοί οι οποίοι, ο ένας θα ενισχύει τον άλλο μέσα από τα προγράμματα του και θα γινόμαστε και καλύτεροι διότι θα υπάρχει αυτός ο καλός συναγωνισμός να προσφέρουμε ότι μπορούμε καλύτερο στο λαό του Θεού».

«Μας δώσατε μια ευκαιρία  και σας ευχαριστούμε», υπογραμμίζει ο μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, παίρνοντας τον λόγο: «που μας δώσατε την ευκαιρία της συμμετοχής σε όλες αυτές τις υπέροχες λατρευτικές εκδηλώσεις μαζί με τον άγιο Βεροίας να διέλθουμε και να δώσουμε στον εαυτό μας την ευκαιρία να μεταφέρουμε εδώ στην ευλογημένη Κρήτη την ευλογία από την γη της Μακεδονίας, την γη των ηρώων και των Ελλήνων της πίστεως, την γη όπου ε πότισε με το αίμα ο έλληνας κρητικός για την ελευθερία της. Αισθανόμαστε, λοιπόν, ιδιαιτέρα χαρά διότι η παρουσία μας σήμερα εδώ έχει ένα συμβολικό χαρακτήρα, διότι αποτελεί ταυτόχρονα και μία εικόνα αλλά και κοινωνία ενότητας στα πλαίσια της συνεργασίας στο ποιμαντικό έργο  και της ποιμαντικής μερίμνης. Ένας ραδιοφωνικός σταθμός στα σημερινά δεδομένα αποτελεί ένα τεκμήριο της επικοινωνίας πολύ ουσιαστικό. Μας δίνει την δυνατότητα να επισκεφτούμε αυτούς που δεν μπορούμε σωματικά να δούμε ή να ακούσουμε, αλλά που μπορούμε μέσα από την σύγχρονη αυτή πρακτική να δώσουμε την παρουσία της μαρτυρίας της πίστεώς μας εις τον άνθρωπο που δοκιμάζεται στο κρεβάτι του πόνου και στον άνθρωπο που εργάζεται και στον άνθρωπο που ταξιδεύει. Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε την ευκαιρία σε αυτόν που έχει την επιλογή να ακούσει τον λόγο του Θεού, να βιώσει την λειτουργική ζωή της εκκλησίας, να έχει την προς τούτο ευχέρεια. Είστε άξιοι συγχαρητηρίων για το επιτελούμενο έργο. Είναι πολύ σημαντικό ότι το έργο αυτό συνεχίζεται, είναι πολύ σημαντικό ότι φέρνει την ευλογία και την σφραγίδα και του προκατόχου σας και νυν αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, αλλά και την πατριαρχική ευλογία, την ευλογία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας  σε μια έπαλξη της τοπικής εδώ εκκλησίας της Κρήτης η οποία όμως μέσα από τα σύγχρονα δεδομένα ξεπερνά τα όρια της επαρχίας, δίνει και  αποτελεί ένα τεκμήριο διακονίας, αλλά και μία μαρτυρία».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας, εξέφρασε ευχαριστίες και θέληση συνεργασίας με το “Ράδιο Μαρτυρία” λέγοντας ότι  « θέλουμε και με τον δικό μας ταπεινό ραδιοφωνικό σταθμό, ο οποίος και αυτός στην προσπάθειά του να πληροφορήσει την διακονία του, κάνει ό,τι μπορεί. Να είστε βέβαιοι ότι μέσα από την ενότητα της συνέργειας, τα αποτελέσματα είναι πολλά και ως προς το θετικότερο και ως προς το ουσιαστικότερο του αποτελέσματος», για να καταλήξει ευχόμενος: «τα 26 χρόνια ν’ αποτελούν την αγαθή απαρχή πολλαπλασίου αριθμού διακονίας διότι στο τέλος αυτό είναι το μεγαλείο της πίστεώς μας και της αγάπης του Θεού. Ο Θεός μέσα από τους αιώνες δείχνει την παρουσία του, ομιλεί ο ίδιος ο Θεός για τον τρόπο που κάθε φορά επιλέγει και αυτή την στιγμή ο Θεός επιλέγει και αυτόν τον σταθμό για να ομιλεί στις καρδιές των ανθρώπων. Θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στο έργο σας».

Αμέσως μετά ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Δαμασκηνός Λιονάκης σημείωσε ότι «ο πρώτος διευθυντής του “Ράδιο Μαρτυρία” ήταν ο νυν ποιμενάρχης μας, ο οποίος πάρα πολλές φορές σε στιγμές κακοκαιρίας που έπεφταν εκείνη την εποχή οι κεραίες και πάθαιναν ζημιές έπαιρνε το αυτοκίνητό του από το μοναστήρι και πήγαινε ο ίδιος και επισκεύαζε αυτές τις βλάβες».

Απευθυνόμενος στον μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, τόνισε «οπότε σεβασμιότατε, σήμερα ο κλήρος σας και ο λαός σας σάς ευχαριστεί για τους κόπους σας, αλλά κυρίως, σας ευχαριστεί για την συνέχεια αυτού του ραδιοφωνικού σταθμού που ωφελεί πάρα πολύ κόσμο, ιδιαιτέρως με τις ζωντανές αναμεταδόσεις που ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού κάνει από πιο μακρινά, πλέον, χωριά για να ακούν ιδιαίτερα οι άνθρωποι του απόδημου ελληνισμού όπου γης ευρίσκονται αυτοί, την Θεία Λειτουργία από την εκκλησία που βαπτίστηκαν, προσευχήθηκαν, παντρεύτηκαν και αναχώρησαν σε μαζικές μεταναστεύσεις προς την Αυστραλία κυρίως, την Νέα Ζηλανδία, την Αμερική, τον Καναδά και όπου αλλού».         

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την υποδοχή μια παρέα με επικεφαλής τον πρόεδρο του παραδοσιακού μουσικοχορευτικού Συλλόγου “Βιγλάτορες”, πρόσφεραν ανθοδέσμες και υφαντές κρητικές πετσέτες στους επισκόπους, ενώ ο πρόεδρός του κ. Ιωσήφ Βιγλάκης, αφιέρωσε και στους δύο φιλοξενούμενους μητροπολίτες από μία κρητική μαντινάδα.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στην αίθουσα ομιλιών με παρουσιάστρια την φιλόλογο και παραγωγό του “Ράδιο Μαρτυρία” κα Ανδρονίκη Κοκοτσάκη, ενώ έγγραφος χαιρετισμός του Οικομενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου αναγνώστηκε από τον πρωτοσύγκελο Δαμασκηνό Λιονάκη.

Χαιρετισμό – καλωσόρισα απηύθυνε και ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού κ. Ευστράτιος Χατζηδάκης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Ένας εκκλησιαστικός σταθμός που 26 ολόκληρα χρόνια έχει αποστολή του να διακονήσει τον Θείο λόγο, να μαρτυρήσει την αλήθεια του Χριστού μας. Στόχος όλων μας είναι η εύρυθμη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού “Μαρτυρία” που εκπέμπει στη συχνότητα 95,5 ΜΚ στα FM προσφέροντας ακατάπαυστα μέσα από τα ερτζιανά στους ακροατές τον Ορθόδοξο Ευαγγελικό λόγο. Με τα προγράμματα του τροφοδοτεί πνευματικά τους ακροατές του, συντροφεύει τους μοναχικούς ανθρώπους, ενημερώνει, διδάσκει, ψυχαγωγεί.  Ο σεβασμιότατος αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος φύτεψε τον πρώτο σπόρο του έργου αυτού που εγκαινιάστηκε το 1992 από τον Παναγιότατο Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο κατά την πρώτη επίσκεψή του στην Κρήτη».

Ακολούθησε σύντομη βίντεο-προβολή και αμέσως μετά τραγούδησαν άνδρες και γυναίκες της θαυμάσιας χορωδίας από την Ενορία Μουρνιών “Η Ζωοδόχος Πηγή”, για να ακολουθήσει μια μεγάλη έκπληξη από μικρά παιδιά που έσβησαν τα κεράκια της τούρτας των γενεθλίων. 

Η εκδήλωση έκλεισε με άλλη μία έκπληξη που αφορούσε το κέρασμα νόστιμων μικρής και εντυπωσιακής συσκευασίας γλυκών και εδεσμάτων από σεφ της Status Hotel Studies της κυρίας Ιωάννας Ζουριδάκη.     

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

1 2

163 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

Untitled-2

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com