Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Ο “Κωλοβρέχτης” μια τεχνική ψαρέματος από την Μικρά Ασία στη Σούδα

Η καθιερωμένη εκδήλωση του “Κωλοβρέχτη” πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην  παραλία του Βλητέ με την παρουσία αρκετού κόσμου. Μεταξύ αυτών και πολλοί απόγονοι Μικρασιατών από την αδελφότητα Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος” με επικεφαλής την πρόεδρο Στέλλα Γκοζάνη, Χαριτάκη. 

Πρόκειται για μια παλιά, ξεχασμένη τεχνική ψαρέματος που ήρθε στη Σούδα από ψαράδες Μικρασιάτες οι οποίοι μαζί με χιλιάδες  άλλους  αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν κατά τη μικρασιατική καταστροφή. Η τεχνική αυτή του ψαρέματος συνεχίζει ν’ αναβιώνει με εξαιρετική επιτυχία εδώ και δέκα χρόνια περίπου  χάρη στον δραστήριο Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας και πολλούς κατοίκους της.  

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας Ηλία Φραγκιαδάκη για να συνεχιστεί με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των παλιών ψαράδων της Σούδας. Ακολούθησαν  χαιρετισμοί από την  πρόεδρο της αδελφότητας, Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή για να πάρει τον λόγο ο  δραστήριος παλιός φωτογράφος Σταύρος Μυριδάκης του οποίου τον χώρο της  εκδήλωσης κοσμούσε ένα πλούσιο ιστορικό φωτογραφικό αρχείο, γεγονός το οποίο προκάλεσε τον θαυμασμό σε όλους τους παρευρισκόμενους. 

Η ΟΜΙΛΙΑ  

Ο κ. Μυριδάκης εμφανώς συγκινημένος με την μεγάλη προσέλευση του κόσμου άρχισε την ομιλία του με ευχαριστίες για να υπογραμμίσει σχετικά με την τεχνική αυτή του ψαρέματος τα εξής: “Σήμερα τιμούμε τους ψαράδες της Σούδας. Τους αρχαιότερους αλλά και τους σύγχρονους. Των παρελθόντων ετών αλλά και του παρόντος αιώνος. Τιμούμε και ενθυμούμαστε σήμερα όλους εκείνους τους αλησμόνητους οικείους, γνωστούς και συγγενείς μας, τους ντόπιους και γηγενείς αλλά και τους κατατρεγμένους μικρασιάτες Έλληνες πρόσφυγες που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στον τόπο μας, στην καινούργια πατρίδα τους και όλοι μαζί από κοινού έζησαν αρμονικά, εργάστηκαν και συνεργάστηκαν, μόχθησαν και πάλαιψαν στα γαλάζια θαλασσινά νερά του λιμανιού της Σούδας. 

Η πεζότρατα, ο κωλοβρέχτης με τη ρουκάνα δηλαδή ο γρίπος, το γρι-γρι, η ανεμότρατα, το παραγάδι, αποτελούσαν την μέθοδο της αλιευτικής τέχνης τους και τα αλιευτικά εργαλεία τους. 

Ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση αδιάκοπος και δύσκολος. Ακόμα και οι γυναίκες “επιστρατευμένες” στην βιοπάλη και στον οικογενειακό αγώνα για επιβίωση με το ράψιμο και το μπάλωμα των διχτυών”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Μυριδάκης επεσήμανε ότι “ έτσι κυλούσε εκείνα τα χρόνια η ζωή μέχρι που άρχισε να έρχεται σταδιακά η ανάπτυξη και στον τόπο μας. Η πόλη μας μεγάλωσε. Καινούργια σπίτια χτίστηκαν, τα παιδιά μας έμαθαν γράμματα και σπούδασαν. Και όλα αυτά από τη θάλασσα μας, το λιμάνι μας με αυτό το μικρό μεροκάματο του ψαρά, εκείνου που καθημερινά θαλασσοπνιγόταν. 

Ας κρατήσουμε για πάντα μέσα μας την μνήμη αυτών των σπουδαίων ανθρώπων ανεξίτηλα και ζωντανή” για να καταλήξη τονίζοντας ότι “ πρωτεργάτης και οραματιστής αυτής της ετήσιας εκδήλωσης υπήρξε ο Φίλιππος Πισσαδάκης”. 

Την εκδήλωση πλαισίωναν και ομάδες χορευτών του παραδοσιακού μουσικοχορευτικού συλλόγου “ Αροδαμός”, ενώ έγιναν και βραβεύσεις νέων παιδιών για αθλητικές επιδόσεις που είχαν προηγηθεί.          

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

……………………………………………………………………………………………

Στο κατάστημα μας οι τιμές παραμένουν ασυναγώνιστες. Ερωτόκριτος λοιπόν στην Αγία Μαρίνα. Γιάννης και Ηλίας Κάκανος. Τηλ. 6979457191 και 6906020120

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com