Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

Ο εσπερινός στο εορταζόμενο εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας στον Αποκόρωνα

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού με συμπροσευχομένων πλειάδας κληρικών και την παρουσία αρκετών προσκυνητών τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης η ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού στην εορταζόμενη εκκλησία της Αγίας Σοφίας του ομώνυμου Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” στον Αποκόρωνα. 

Αμέσως μετά ακολούθησε τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη, των γονέων και ευεργετών καθώς επίσης και των δωρητών του Ιδρύματος, ενώ λίγο αργότερα  ξεκίνησε σε παράπλευρο αύλειο χώρο του Ιδρύματος, η παρουσίαση του βιβλίου του Σταμάτη Αποστολάκη με τίτλο: “Το συγγραφικό έργο του Μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη”. Να σημειωθεί ότι το παρουσιαζόμενο πνευματικό πόνημα, αποτελεί έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και του Μουσείου Τυπογραφίας των “Χανιώτικων νέων”, του Γιάννη και της Ελένης Γαρεδάκη. 

Το “παρών” στον εσπερινό και την εκδήλωση έδωσαν αρκετοί εκπρόσωποι της αυτοδιοικησης, συλλόγων, φορέων, ιδρυμάτων όπως και της πολυμετοχικής εταιρείας ΕΤΑΝΑΠ. στον Αποκόρωνα. 

Η εκδήλωση άρχισε με τον εφημέριο της Ενορίας Καλυβών και γενικό διευθυντή του Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Βλαβογιλάκη ο οποίος αφού καλωσόρισε τους  παρευρισκόμενους ανέγνωσε τους βίους της Αγίας Σοφίας και των θυγατέρων της, Αγάπης, Πίστης και Ελπίδος δίνοντας στη συνέχεια τον λόγο στην ομιλήτρια Μαρία Γαλανάκη, φιλόλογο – ψυχολόγο  για την παρουσίαση του βιβλίου.   

Με χειροκροτήματα επεφήμησαν οι παρευρισκόμενοι τον άξιο ηλικιωμένο συνταξιούχο δάσκαλο, λαογράφο, συγγραφέα και μόνιμο συνεργάτη των “Χανιώτικων νέων”, Σταμάτη Αποστολάκη αμέσως μετά την προσφώνηση του από την ομιλήτρια, η οποία τον προσκάλεσε για ένα σύντομο χαιρετισμό, ενώ για την παρουσίαση του βιβλίου του υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: “ Ο Σταμάτης Αποστολάκης έχει χειροθετηθεί το 2017  Άρχων Προστάτης των Γραμμάτων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας με τις ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είναι μέλος της Ελληνικής Ονοματολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Κρήτης, ενώ το 2018 βραβεύτηκε και από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Τέλος το Ανώτατο Πνευματικό Ίδρυμα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών του έχει απονείμη δύο  επαίνους για τη συλλογή πολύτιμου λαογραφικού υλικού καθώς και βραβείο για την συνολική προσφορά του στην Κρητική λαογραφία”., 

Συνεχίζοντας η κα Γαλανάκη αναφερόμενη για το νέο βιβλίο του κ. Αποστολάκη, επεσήμανε ότι “ το βιβλίο που θα σας παρουσιάσουμε εκδόθηκε  από το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη, επιμελείται ο πατήρ Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, Θεολόγος, ερευνητής, ιστορικός. Αποτελείται από δύο κύριες ενότητες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τα δημοσιεύματα του τότε Θεολόγου Μιχαήλ Γαλανάκη τόσο από τον ημερήσιο όσο και από τον περιοδικό  Τύπο των Χανίων, αλλά και τα δημοσιεύματα του ως μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου στη φωνή του Αποκορώνου από το 1978 ως το 2007 και άλλα δημοσιεύματα τρίτου για τον Σεβασμιώτατο. Στην ίδια ενότητα ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η μνεία στον ορθόδοξο μετανάστη, την περιοδική έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας στο χρόνο 1972 – 1980  αρχιερατείας Ειρηναίου Γαλανάκη. 

Στη δεύτερη ενότητα  αναγράφονται δεκατρία δημοσιεύματα του Σταμάτη Αποστολάκη στην εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” που αναφέρονται στο συνολικό συγγραφικό έργο του μακαριστού Ιεράρχη. Το βιβλίο προλογίζει ο  Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου τονίζοντας ότι “ τα συγγράμματα, οι ομιλίες και οι δημοσιεύσεις του μακαριστού γέροντα κυρού Ειρηναίου αποτελούν διαχρονική πηγή εμπνεύσεως και διδασκαλίας”. 

Από μεριάς του ο συγγραφέας κ. Αποστολάκης με έκδηλη την συγκίνηση στο πρόσωπο του, για την έκδοση, παρουσίαση και κυκλοφορία του βιβλίου του, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “… συν Θεό, έγινε απόψε πραγματικότητα. Η πολύτιμη συμβολή του επιμελητή της έκδοσης πατρός Μιχαήλ Βλαβογιλάκη, η ανεκτίμητη συνεισφορά στην έκδοση του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και βέβαια από το τυπογραφείο Γεωρβασάκη είναι οι συντελεστές της παρουσίασης του αποψινού  έκτου έργου μας για τον Άγιο Ειρηναίο” για να καταλήξει με εγκάρδιες ευχαριστίες στα “Χανιώτικα νέα” σημειώνοντας τα εξής: “ Ευχαριστούμε την πανελλήνια εφημερίδα του επαρχιακού μας Τύπου “Χανιώτικα νέα” για την ευπρόσδεκτη πάντα τώρα και 50 χρόνους κάθε Παρασκευή συνεργασία μου δύο σελίδων τόσο φροντισμένη κάθε φορά. Για 13 Παρασκευές, τα κείμενα του έργου μας αυτού χειρόγραφα φιλοξενούνταν στις σελίδες των Χανιώτικων μας νέων. Πόσα ευχαριστώ και αν πω, είναι λίγα. Να ευχηθούμε μόνο ολόθερμα  να υπάρξει και συνέχεια γιατί οι θησαυροί των γραπτών Ειρηναίου είναι και ανεξάντλητοι και πολύτιμοι και Θεόπνευστοι”.  

Η εκδήλωση έκλεισε με πλουσιοπάροχο κέρασμα διαφόρων εδεσμάτων εντός πλαστικών διάφανων κουτιών, ποτών και κρύων νερών Σαμαριάς από την ΕΤΑΝΑΠ.   

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τον εσπερινό και την παρουσίαση του βιβλίου, ενώ περισσότερα μπορείτε να δείτε στα σύντομα πλάνα βιντεοσκόπησης παραπάνω.     

Και η περιφερειακή σύμβουλος κυρία Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη που έχει και την ονομαστική της εορτή
Η προτομή του αείμνηστου Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη

Ερωτόκριτος διαμερίσματα Αγία Μαρίνα Χανίων 

Erotokritos apartments Agia Marina Chania 

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html?fbclid=IwAR3k_R4oOVe_ky8P2Gq-wajcmEgiB-Y4kw7vwC3sxmdf_nV8nIxetfXzSTo&activeTab=photosGallery

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com