Ανακοίνωση

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ: Ένα προφητικό βιβλίο σε επανέκδοση

 

Κληρικοί υπάρχουν πολλοί αλλά ελάχιστοι έχουν χαρισματική σοφία και καλά παραδείγματα να δείξουν  ή να αφήσουν στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Ένας τέτοιος κληρικός ήταν ο μακαριστός μητροπολίτης, πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίος Γαλανάκης, ο οποίος εκδήμησε εις Κύριον σε ηλικία 103 ετών. Άγιο τον αποκαλούσαν όσοι τον γνώριζαν από κοντά και Άγιος πρέπει να ανακηρυχθεί από την Εκκλησία όταν έρθει η ώρα. 

SONY DSC

Αφορμή για το αφιέρωμα αυτό αποτέλεσε το βιβλίο που λάβαμε απεσταλμένο από την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου Ακρωτηρίου με συγγραφέα τον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, που το μοναστήρι επανέκδωσε και κυκλοφόρησε. Ο τίτλος του βιβλίου είναι: « Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη». Πρόκειται για ένα θαυμάσιο πόνημα για το οποίο έχουν γίνει αρκετές επανεκδόσεις με προτελευταία, σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Χ.Ν.» του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Ιγνατίου Χατζηνικολάου, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: “ Είναι γνωστό το αθόρυβο και γόνιμο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Μονής και πόσες και πόσες ψυχές αναπαύει. Μέσα σε αυτήν την άγια προσφορά είναι και η πρόσφατη επανέκδοση του συναρπαστικού αυτού βιβλίου του δασκάλου και επισκόπου μας μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου, της ανεπανάληπτης αυτής πολύπτυχης ψυχής, που γνωρίσαμε πριν ακόμη ιερωθεί.

Πριν από την έκδοση αυτή, προηγήθηκαν, από ό,τι μπορώ να ξέρω, τρεις εκδόσεις, μάλιστα έχω μπροστά μου την 3η έκδοση με ιδιόχειρη αφιέρωση προς την ταπεινότητά μου υπό ημερομηνία 30/6/2001.
Την επανέκδοση από τη Μονή Γουβερνέτου προλογίζει ο άξιος και χαρισματικός ηγούμενός της πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Βερυκάκης, με πολλή ταπείνωση, εγκαρδιότητα, σεβασμό και τιμή προς τον εκλιπόντα σεβασμιώτατο συγγραφέα, πολύκλαυστο μητροπολίτη Ειρηναίο. Περιληπτικά και περιεκτικά αναφέρεται στο πρόσωπο του συγγραφέα και στο ύφος του βιβλίου, τονίζοντας επιγραμματικά, τα πανθομολογούμενα: έργο ποιητικό, λαογραφικό, λογοτεχνικό, διαχρονικό και εν τέλει προφητικό ”.

Είκοσι οκτώ διδακτικά  θέματα περιέχονται μέσα στις 155 σελίδες του βιβλίου, που αξίζει να μελετήσετε ζητώντας το από την Ιερά Μονή Γουβερνέτου, όπου ο άξιος και σεμνός ηγούμενος Της πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Ειρηναίος, σε άλλο μέρος στον πρόλογο του, αναφέρει: “ Η Κρήτη είναι από τον πρώτο αιώνα Χριστιανική, Ορθόδοξη  και λίγο αργότερα Πατριαρχική εκκλησιαστική γη. Στα Ιεροσόλυμα έγινε ο ευαγγελισμός των τέκνων της από την πνοή του Παρακλήτου και στους Καλούς Λιμένες ο Απόστολος Παύλος φύτεψε αυτή την άμπελο και την παρέδωσε στον Τίτο, τον πρώτο ποιμένα της, για να την αυξήσει και να την φροντίσει. Κι εκείνος έσκαψε βαθιά μέσα στη χερσωμένη γη των πρωτοχριστιανικών χρόνων και ανέσυρε τα ζιζάνια της ειδωλολατρίας, της πλάνης και της αίρεσης, της ψευδοδιδασκαλίας και της απάτης, ξεριζώνοντας δυναμικά ό,τι περιττό και άχρηστο κατέστρεφε τους πνεύμονες της ψυχής της.

Αυτή την Κρήτη, που τη σημάδεψε ο Χριστός με το αίμα των μαρτύρων της και τα δάκρυα των οσίων της και που μεταμόρφωσε τη ζωή των παιδιών της και σφράγισε τη μέχρι σήμερα σταυροαναστάσιμη πορεία της, εξυμνεί με τον πιο γλαφυρό τρόπο στο πόνημα αυτό ο μεγάλος Ποιμένας, Κρητικός και Προφήτης της μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος.

 Κατά κοινή ομολογία, είναι ένα έργο ποιητικό, λαογραφικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, διαχρονικό και εν τέλει προφητικό” υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων ο αποστολέας μας, αρχιμανδρίτης Ειρηναίος Βερυκάκης τον οποίο ευχαριστούμε και ευχόμαστε αυτή η προσπάθεια με την  παρούσα επανέκδοση να είναι  καλοτάξιδη.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com