Τρίτη , 16 Ιούλιος 2024

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί μέγα πνευματικό ορόσημο στον Χριστιανισμό

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος αποτελεί μέγα πνευματικό ορόσημο και ταυτόχρονα τη γέφυρα μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Ήταν ο τελευταίος προφήτης που ανήγγειλε την έλευση του Ιησού Χριστού. Υπήρξε δε, ο μόνος από τους Προφήτες που αξιώθηκε να τον συναντήσει αφού έζησε στα χρόνια Του. 

Η Εκκλησία μας τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομά του μετά από την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις. Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι αφιερωμένες έξι ημέρες του χρόνου με μία εξ αυτών την 29η Αυγούστου τιμώντας την αποτομή της Τίμιας Κεφαλής Του. 

Στην Ελλάδα όπως και σε όλη την οικουμένη οι χριστιανικές κοινότητες εορτάζουν και τιμούν την μνήμη του σε ενοριακούς Ιερούς Ναούς, Μοναστήρια, παρεκκλήσια, εξωκλήσια αλλά και εικονοστάσια. 

Και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας τίμησε την μνήμη του σε πολλές περιοχές. Μεταξύ αυτών και στο μικρό εξωκλήσι των Εννιά Χωριών που βρίσκεται μεταξύ Περβολίων, Βάθης ή Κούνενι και Κεφαλίου, το οποίο από την παραμονή που το επισκεφτήκαμε είχαν αρχίσει οι διαδικασίες καθαρισμού του μονοπατιού και της μικρής εκκλησίας για το σημερινό πανηγύρι το οποίο θα προσέλκυε αρκετούς προσκυνητές. 

Τα παλιά χρόνια, βέβαια, όπως θυμάμαι από την παιδική ηλικία όπου τα χωριά είχαν αρκετό κόσμο και τα περισσότερα δημοτικά σχολεία, το πανηγύρι σε αυτή την εύφορη περιοχή γινόταν την παραμονή μετά τον εσπερινό όπως και την ημέρα της εορτής και τελείωνε το βράδυ. Το αστείρευτο τρεχούμενο νερό του ρυακιού έδινε ζωή στα αιωνόβια δέντρα που παρείχαν αρκετή δροσιά, ενώ η αξιοσύνη των προγόνων μας είχε μετατρέψει σε παραδεισένια αυτή τη λαγκαδιά καλλιεργώντας διάφορα κηπευτικά.

Γιάννης Η. Κάκανος 

……………………………………………………………………………………….

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com