Σάββατο , 20 Ιούλιος 2024

Νέο βιβλίο από τον λαϊκό συγγραφέα Γιάννη Φατσέα

???????????????????????????????

Άρωμα ιστορίας είχε η εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου στα Νεροκούρου με την παρουσίαση του ένατου κατά σειρά πνευματικού πονήματος από τον ηλικιωμένο λαϊκό συγγραφέα Γιάννη Φατσέα με τίτλο:  “Ο άνθρωπος της αρχαιότητας”.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν αρκετοί αυτοδιοικητικοί καθόσον ο συγγραφέας ανάλωσε ένα μεγάλο μέρος από τη ζωή του υπηρετώντας την αυτοδιοίκηση. Μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος με αντιπροσωπεία Μανιατών του πολιτιστικού τμήματος του Δήμου Ανατολικής Μάνης που έρχονται εδώ και πολλά χρόνια, κάθε χρόνο στην Ασή Γωνιά, με την οποία έγινε αδελφοποίηση έχοντας συνδετικό της κρίκο τον Γιάννη Φατσέα. Αποτέλεσμα αυτής της αδελφοποίησης είναι να έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί φιλίας και αμοιβαίων επισκέψεων σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, τιμώντας έτσι τη μνήμη Μανιατών και Ασηγωνιωτών στα μέρη τους που πολέμησαν τον τουρκικό ζυγό κι έχασαν τη ζωή τους.  

Το βιβλίο παρουσίασαν η Μαρία Μαράκη – Περράκη, φιλόλογος – Λυκειάρχης Σούδας, η Βίκυ Κόλια, φιλόλογος Γυμνασίου Σούδας, δημοσιογράφος και ο Ευάγγελος Κακατσάκης, τέως εκπαιδευτικός – λογοτέχνης, ενώ την εκδήλωση διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Νεροκούρου εκ μέρους του οποίου ο Μιχάλης Ασημένιος ως συντονιστής καλωσόρισε τον κόσμο και τους επισκέπτες από τη Μάνη.

Μιλώντας στα «Χ.Ν.» η κα Μαρία Μαράκη – Περάκη υπογράμμισε ότι « Είναι ένα πόνημα τριών χιλιάδων τριακοσίων περίπου διστίχων σε Ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο το οποίο αναφέρεται στην ιστορία του ανθρώπου της αρχαιότητας από την παλαιολιθική εποχή έως την εποχή του Φιλίππου του 2ου της Μακεδονίας. Πρόκειται για το ένατο κατά σειρά βιβλίο του με τα τρία από αυτά να είναι γραμμένα σε Ιαμβικό 15σύλλαβο στίχο». 

Στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρθηκε και ο κ. Βαγγέλης Κακατσάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ανάλαφρη στα χέρια του Γιάννη Φατσέα όπως τη σκαλίδα που χρησιμοποιεί (αγρότης και μόνο αγρότης δηλώνει) και η γραφίδα. Αυτό φαίνεται από τη μέχρι τώρα πλούσια βιβλιοπαραγωγή του, που άρχισε μόλις πριν από 9 χρόνια και μετρά 9 τίτλους. Απού φελά, παντού φελά, η φράση που του ταιριάζει» για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «θαυμασμός! Μόνο τούτη η λέξη αποδίδει αυτό που νιώθω, κάθε φορά που διαβάζω τα βιβλία του κι ας δηλώνει αγράμματος. Θαυμασμός για το πλούσιο υλικό που χρησιμοποιεί και τον τρόπο που το χρησιμοποιεί». Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας: «Κεφάλαιο μεγάλης αξίας για τον τόπο μας το έργο του που πρέπει να προβληθεί αναλόγως και να βραβευθεί κατά που του αξίζει από την Ακαδημία Αθηνών, καθώς εκτός των άλλων διασώζει και διαδίδει τον ιαμβικό 15\σύλλαβο στίχο, όπως τον υπηρετεί η κρητική διάλεκτος, κόντρα στον οδοστρωτήρα της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης».

Από την πλευρά της η κα Βίκυ Κόλια τόνισε: «Αυτό το τελευταίο βιβλίο του κ. Γιάννη Φατσέα που έχει αναφορές στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό νομίζω ότι έρχεται να προβληματίσει όλον τον ελληνισμό που σε μια πάρα πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας του χρειάζεται να επανασυνδεθεί με το πραγματικά σπουδαίο παρελθόν του και να σταματήσει να νιώθει τόσο ταπεινωμένος όσο οι Ευρωπαίοι τον έχουν αναγκάσει να αισθάνεται».

 ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΝΗΣ

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο δήμαρχος ανατολικής Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος δήλωσε στα «Χ.Ν.» ότι « Οι Μανιάτες εδώ και αρκετά χρόνια έχουμε κάνει μια σύσφιξη σχέσεων, μια αδελφοποίηση με την Ασή Γωνιά, έχουμε επαναφέρει τις προαιώνιες σχέσεις που έχει η Μάνη και η Κρήτη διότι η Μάνη με την Κρήτη έχουν πολλά κοινά έθιμα όπως τη φιλοξενία, τη βεντέτα, τον ηρωισμό, δηλαδή την προσφορά προς την  πατρίδα. Έτσι, λοιπόν, αυτές οι σχέσεις επανήλθαν με τον αγαπημένο μας μπάρμπα Γιάννη Φατσέα και όπως έρχονται κάθε χρόνο στις δικές μας εθνικές τοπικές εορτές, ερχόμαστε κι εμείς εδώ στην Ασή Γωνιά και φροντίζουμε να ερχόμαστε σαν σήμερα που παρουσιάζει κάθε χρόνο ο καλός και αγαπημένος μας φίλος μπάρμπα Γιάννης – έτσι τον αποκαλούμε – κι ένα βιβλίο του. Πρόκειται για έναν άνθρωπο καλοσυνάτο, φιλόξενο και σοφό, έναν άνθρωπο πρότυπο, που δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλοί σαν και αυτόν στις κοινωνίες μας. Αν υπήρχαν πολλοί σαν και τον μπάρμπα Γιάννη, είμαι σίγουρος ότι η χώρα μας θα ήταν πολύ διαφορετική».

Στην παρέα των Μανιατών συμμετείχε και ο πανοσιολογιότατος  αρχιμανδρίτης π. Σωφρώνιος της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης, που τραγούδησε μαζί τους παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής τους. 

Για το βιβλίο αυτό και τις προσπάθειες του να το τελειώσει αναφέρθηκε ο συγγραφέας  αφού ευχαρίστησε τον κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες που τον τίμησαν με την παρουσία τους γεμίζοντας ασφυκτικά την  τεράστια αίθουσα, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα γραφόμενα μου κατά οιονδήποτε τρόπο, πεζά και ποιητικά είναι όσο μου είναι δυνατόν αληθινά και πολλαπλώς διασταυρωμένα ιστορικά κείμενα. Τώρα που η ηλικία μου έχει προχωρήσει αρκετά προσπαθώ να μην αφήνω το μυαλό και το σώμα μου σε αδράνεια» για να αιτιολογήσει τον τρόπο που το επιτυγχάνει λέγοντας «ότι κάθε πρωί πριν να καλοξημερώσει βρίσκομαι στο χωράφι κοντά στα κάθε είδους ζώα μας και μετά από λίγες ώρες που επιστρέφω στο σπίτι ασχολούμαι όλη τη μέρα και μέρος της νύχτας με το διάβασμα και το γράψιμο».     

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου

Γιάννης Η. Κάκανος

 

 Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

 Οι διαφημίσεις στα έντυπα μας είναι φθηνές και στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης χιλιάδων εκδηλώσεων στο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστοσελίδας μας. Το «Επαρχιακό φως» ως έντυπο τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας στα υπερσύγχρονα τυπογραφεία της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» με δέκα χιλιάδες τεύχη που διανέμονται δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Οι εκδηλώσεις όσων  επιθυμούν να συμπεριληφθούν σ’  ένα από τα επόμενα τεύχη μας οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδα της σελίδας. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com