Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024

Νέο βιβλίο από τον Γεώργιο Καλογεράκη: “ Χρέος ανεξόφλητο το ολοκαύτωμα του Καλλικράτη…” (Και βίντεο)

Με την παρουσία αρκετού κόσμου παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Καλλικράτη και τον συνταξιούχο δάσκαλο Ιωσήφ Παπαδόσηφο στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, το νέο βιβλίο του Γεωργίου Α. Καλογεράκη, με τίτλο: “Χρέος ανεξόφλητο το ολοκαύτωμα του Καλλικράτη 8 και 11 Οκτωβρίου 1943”,  αφιερωμένο στο ορεινό πολύπαθο αυτό μαρτυρικό χωριό των Σφακίων.

Την παρουσίαση του βιβλίου τίμησαν, μεταξύ άλλων, οι δήμαρχοι Σφακίων Γιάννης Ζερβός και Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ενός άλλου μαρτυρικού χωριού, την Καλή Συκιά Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, Βασιλική Μπαμιάκη – Κωστάκη, η ιατρός Βαγγελιώ Φραγκιαδάκη καταγόμενη  από τον Καλλικράτη, και το μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας  “Ελληνικά Ολοκαυτώματα”΄,  Σπύρος  Δαράκης.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ: «Η σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του πνευματικού πονήματος του συγγραφέα Γεωργίου Καλογεράκη είναι μεγάλη τιμή στη μνήμη των  ηρωίδων και των ηρώων Καλλικρατιανών που εκτελέσθηκαν τον Οκτώβριο του 1943 λόγω της αντιστασιακής τους δράσης από τους Γερμανούς και δοσίλογους συνεργάτες τους» τονίζει  ο κ. Ζερβός, για να συνεχίσει επισημαίνοντας  ότι «το ιστορικό αυτό χωριό έχει μακρά παράδοση συμμετοχής σε απελευθερωτικούς αγώνες κι έχει καεί οκτώ φορές από διάφορους κατακτητές. Οι κάτοικοι του ως αγωνιστές της λευτεριάς θυσιάστηκαν με “λουτρό” αίματος. Ο Καλλικράτης δεν είναι ένα από τα χίλια χωριά της Κρήτης, αλλά ένα από τα πιο ιστορικά της και είναι ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανό στη μνήμη μας τον αγώνα των Καλλικρατιανών για την ελευθερία. Εύχομαι το πνεύμα του αγώνα τους να καθοδηγεί τα βήματα μας στις σημερινές δύσκολες μέρες για την πατρίδα μας».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ: «Παλαιών πατήματα, σημερινών γιοφύρια» λέει η λαϊκή ρήση. Ας αναζητήσουμε, λοιπόν, τα πατήματα των προγόνων μας  και ας κάνουμε κι εμείς το δικό μας χρέος. Οι πρόγονοι μας έδωσαν το αίμα τους, θυσιάστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας». 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ. ΚΑΛΗΣ ΣΥΚΙΑΣ

Στον μακρύ χαιρετισμό της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλή Συκιά Ρεθύμνου κα Βασιλική Μπαμιάκη – Κωστάκη σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι « η Καλή Συκιά είναι ένα ορεινό χωριό που βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου και είναι το τελευταίο χωριό του Αγίου Βασιλείου στους πρόποδες του Κρυονερίτη εκεί που είναι το ιστορικό οροπέδιο του Τσιλίβδικα όπου έγινε και η μάχη του Τσελίβδικα που ήταν και η αιτία στο να πυρποληθεί το χωριό και να κάψουν 13 γυναίκες κι έναν υπέργηρο άνδρα.

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Για τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στον Καλλικράτη το 1943  και αναφέρονται με λεπτομέρειες στο βιβλίο του κ. Γιώργου Καλογεράκη, αναφέρθηκε ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Ιωσήφ Παπαδόσηφος, σημειώνοντας: «Καλλικράτης, ένα ιστορικό χωριό που οι άνδρες του δεν έλειψαν από κανένα κάλεσμα της πατρίδος. Από εδώ ξεκίνησε ο Μανούσος Καλλικράτης για να γίνουν αυτός και οι σύντροφοί του οι τελευταίοι υπερασπιστές του Βυζαντίου. Στις συνεχείς διαμάχες των Σφακιανών κατά των Τούρκων οι Καλλικρατιανοί έχουν να επιδείξουν πράξεις ανδρείας και μόνο. Στο Μακεδονικό αγώνα δυο από τους οπλαρχηγούς που διέπρεψαν, ο καπετάν Ευθύμης Καούδης και ο καπετάν Γιώργης Μακρής από τον Καλλικράτη ήταν μα τούτο το χωριό με τις λιγότερες από 300 ψυχές έμελλε να γίνει το “Κούγκι” των Σφακίων στον πόλεμο κατά των Γερμανών» ενώ σε άλλη παράγραφο της ομιλίας του τόνισε. «Ανάμεσα στα χωριά που μνημονεύονται για τα δεινά που υπέστησαν εξέχουσα θέση πρέπει να κατέχει και ο Καλλικράτης. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν συμβαίνει γιατί από τραγική παράλειψη δεν έχει συμπεριληφθεί στα μαρτυρικά χωριά. Ηθικό χρέος της πολιτείας έστω και τώρα είναι να αποκαταστήσει μια μεγάλη αδικία διότι το ολοκαύτωμα του Καλλικράτη όπως λέει  και o τίτλος του βιβλίου με συγγραφέα  τον δάσκαλο και ιστορικό κ. Γεώργιο Καλογεράκη από το Καστέλι Πεδιάδας Ηρακλείου, είναι “χρέος ανεξόφλητο”.   

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Με δήλωσή του ο κ. Γεώργιος Καλογεράκης τονίζει ότι «η χρονική περίοδος από Τετάρτη 6 ως Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 1943, οριοθετείται ως σταθμός για το ιστορικό χωριό Καλλικράτης που καταστράφηκε ολοσχερώς. Με τις εκτελέσεις και την πυρπόλησή του, το κατέστησαν μαρτυρικό χωριό και τοποθέτησαν στο πάνθεον των ηρώων τους 21 άντρες και τις 10 γυναίκες που δολοφονήθηκαν. Στη δίκη του στρατηγού που ήταν υπεύθυνος για την Κρήτη και στην απόφαση του ελληνικού Στρατοδικείου δεν του καταλογίζεται ενώ έχει καταδικασθεί για 24 ομαδικές εκτελέσεις και 40 πυρπολήσεις χωριών, ο Καλλικράτης απουσιάζει από την απόφαση του δικαστηρίου γι΄ αυτό και ο τίτλος του βιβλίου, “Ανεξόφλητο χρέος”.   

Η ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗ  

Με συγκίνηση μάς μίλησε η ιατρός νεφρολόγος του Νοσοκομείου Χανίων  κα Βαγγελιώ Φραγκιαδάκη,  σημειώνοντας ότι «η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για εμάς τους Καλλικρατιανούς. Πρώτον γιατί το βιβλίο αυτό αναδεικνύει πραγματικά το γεγονός της θηριωδίας εναντίον του χωριού μας από τους Γερμανούς και δεύτερον το χρέος που έχουμε αυτές οι μνήμες να μείνουν πάντα αξέχαστες αλλά να συνεχίσουν μετουσιώνοντας τον αγώνα αυτών των ανθρώπων σε αξίες και να μην μείνει αδικαίωτο το γεγονός ότι ο υπαίτιος Γερμανός στρατηγός διοικητής του φρουρίου Κρήτης όπως λεγόταν δεν επιδικάσθηκε σε αυτόν το έγκλημα του Καλλικράτη. Θέλουμε το χωριό μας να χαρακτηριστεί μαρτυρικό χωριό και να αποδοθούν στους υπαίτιους οι ευθύνες».

 Ο ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΡΑΚΗΣ

Στον χαιρετισμό του ο Σπύρος Δαράκης σημείωσε ότι «με την ιδιότητα του ιδρυτικού μέλους του Δικτύου των Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος “Ελληνικά ολοκαυτώματα” περιόδου 1941-45 όπως είναι και ο τίτλος και η αποψινή εκδήλωση έχει σαν στόχο να αναγνωριστεί και ο Καλλικράτης σε αυτό το Δίκτυο, έρχομαι για να πω ότι το μαρτυρολόγιο του λαού μας είναι ατελείωτο», για να συνεχίσει γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου στο παρελθόν επισημαίνοντας «όταν ξεκίνησαν λίγοι άνθρωποι τις προσπάθειες να ονομασθούν μαρτυρικά χωριά όσα είχαν υποστεί καταστροφή κάποιοι λόγω των μετεμφυλιακών παθών, γελούσαν…».  

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλικράτη η Βαγγελιώ Φραγκαδάκη και το μέλος Χαράλαμπος Κουκουνάρης, πρόσφεραν στον συγγραφέα Γεώργιο Καλογεράκη μια υφαντή Σφακιανή πετσέτα και μία τιμητική πλακέτα αντίστοιχα, ενώ η εκδήλωση τελείωσε με πλούσιο κέρασμα που είχε επιμεληθεί ο Σύλλογος. 

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση με μικρά αποσπάσματα βιντεοσκόπησης.

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

DSC04776wtmk

DSC04777wtmk

DSC04795wtmk

DSC04793wtmk

DSC04798wtmk

DSC04794wtmk

DSC04799wtmkDSC04779wtmk DSC04784wtmk DSC04785wtmk DSC04787wtmkDSC04802wtmk

DSC04805wtmk DSC04806wtmk DSC04807wtmk DSC04809wtmk DSC04811wtmk DSC04812wtmk DSC04813wtmk

DSC04837wtmk

DSC04838wtmk DSC04839wtmk

DSC04845wtmk

 DSC04823wtmk

Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα - Αντιγραφήwtmk

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ»

www.eparxiakofos.gr

Μέσα από την πλούσια σε ύλη διαδικτυακή μας πύλη μπορείτε να επιλέξετε την δική σας εκδήλωση για να συμπεριληφθεί σε κάποιο από τα έντυπά μας. Δέκα χιλιάδες τεύχη με ποιοτικό χαρτί διανέμονται δωρεάν σε κάθε τρίμηνη έκδοση  προβάλλοντας και διασώζοντας τα ήθη και τα έθιμα μας, σύμφωνα με την παράδοση του τόπου και της χώρας μας, γενικότερα.

Το επόμενο τεύχος θα κυκλοφορήσει  προς το τέλος Απριλίου ή νωρίτερα εφόσον συμπληρωθούν οι σελίδες μας. Οι επαγγελματίες που διαφημίζονται στα έντυπα μας αναρτώνται δωρεάν για μεγάλο χρονικό διάστημα  στην ιστοσελίδα μας. Να σημειωθεί ότι οι καταχωρήσεις διαφημίσεων σε σχέση με την ποιότητα του χαρτιού και τον αριθμό των τευχών μας είναι ιδιαίτερα φιλικές.

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση θα δείτε όλα μας τα τεύχη

http://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/

Η σελίδα μας στο Facebook

https://www.facebook.com/eparxiakofos/?ref=page_internal

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979 457191

http://eparxiakofos.gr/enimerosiapotoeparchiakofoswwweparxiakofosgr/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com