Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Να θεσπισθεί ψηφοδέλτιο ανεξάρτητων υποψηφίων…

image0019

Με τη διαχρονική καθιέρωση εκλογικών συστημάτων, όπως το σημερινό, δεν υπάρχει πιθανότητα να κυβερνηθεί υπεύθυνα το κράτος. Κι ενώ, είναι δυνατόν μ’ ένα απλό μικτό εκλογικό σύστημα να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στη δομή του κράτους, ο κομματισμός δεν το επιτρέπει. Όμως, η εκλογή ανεξάρτητων υποψηφίων βουλευτών, πιστεύουμε ότι θ’ αποβεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Είναι ανάγκη να δοκιμασθεί ένα νέο καινοτόμο εκλογικό σύστημα και που από χρόνια έχουμε προτείνει και επανειλημμένα δημοσιεύσει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η συγκεκριμένη πρόταση μάλιστα, έχει συζητηθεί θετικά σε επίπεδο Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων το έτος 2007.

Αναφέρουμε ως παράδειγμα την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, πρώην Νομό Χανίων. Έχουμε προτείνει πολυσταυρία και ότι:

α) Στο ψηφοδέλτιο των υποψήφιων ανεξάρτητων βουλευτών να συμμετέχουν όσοι και στα κομματικά ψηφοδέλτια. Για να επιτευχθεί αυτό στην  περίπτωση που οι υποψήφιοι ξεπερνούν τον αριθμό των υποψήφιων στα κομματικά ψηφοδέλτια να γίνεται προγενέστερη εκλογική διαδικασία που μπορεί να διεξαχθεί στα Δημαρχεία με αποκλειστικούς ψηφοφόρους τους εκλεγμένους στον Α΄και Β’ Βαθμό της Αυτοδιοίκησης.

β) Κατά την  άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις εθνικές εκλογές, ο ψηφοφόρος να λάβει, μεταξύ άλλων συνδυασμών και ψηφοδέλτιο ανεξάρτητων.  Έχει το δικαίωμα, λοιπόν, να ψηφίσει το κόμμα του με σταυρό και τους υποψηφίους της προτίμησης του και ακόμα από τον συνδυασμό των ανεξάρτητων όποιον ή όποιους θέλει.  Για όσους τώρα ψηφίσουν μόνο ανεξάρτητους υποψήφιους, θα πρέπει να ψηφίσουν κι ένα κόμμα που τους εκφράζει περισσότερο.

γ) Για την εκλογή υποψήφιων βουλευτών θα πρέπει οι συνδυασμοί των ανεξάρτητων όλης της επικράτειας να έχουν συγκεντρώσει το 3% που θέλουν και τα κόμματα για να εισέλθουν στη Βουλή.

image0013

Παλαιότερο άρθρο μας με την ίδια πρόταση στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eparxiakofos.gr/%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%8E%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B3%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B9%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%84/ 

2 σχόλια

  1. xaralampos tzigounakis

    καλο σαν ιδεα,αλλα δεν εχει ελπιδες αποδοχεις απο το συνολο των κοματων αφου στη συληψη του και στην κεντρικη του ιδεα καταργει το θεσμο των κοματων…Ποιοι βουλευτες θα ψηφισουν κατι τετοιο? Ουτοπια το βλεπω…

    • Ιωάννης Κάκανος

      Για να εκλείψει το φαινόμενο της εξωκοινοβουλευτικής παρουσίας καθόσον ο εκάστοτε πρωθυπουργός μπορεί να επιλέγει και εξωκοινοβουλευτικά μέλη στην κυβέρνηση του επειδή π.χ. είναι φίλοι του. Και ακόμα για να υπάρξει ενότητα στις κοινωνίες. Είναι μεγάλη υπόθεση να ψηφίζεις το κόμμα σου και τον ή τους υποψηφίους βουλευτές του, ενώ ταυτόχρονα μπορείς να ψηφίσεις και από άλλο ψηφοδέλτιο κόμματος ή των ανεξάρτητων, άλλους υποψήφιους.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com