Ανακοίνωση

Να θωρακισθεί ο Προμαχώνας πριν πέσει ολόκληρος…

DSC02657wtmk

Το νέο γκρέμισμα του Προμαχώνα τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου στη νοτιοδυτική πλευρά τώρα, σηματοδοτεί τον μεγάλο κίνδυνο πτώσης ολόκληρου του ενετικού μνημείου.

Τετρακόσια δέκα έξι χρόνια πέρασαν από την ολοκλήρωση του το 1601 στην πόλη μας από τον Moro με την επωνυμία “Προμαχώνας Αγίου Δημητρίου”, σύμφωνα με δήλωση του Μιχαήλ Ανδριανάκη ο οποίος διετέλεσε επί πολλά χρόνια προϊστάμενος της Αρχαιολογίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και επικεφαλής στα μετέπειτα χρόνια στο Γραφείο Τειχών.

 Οι ζημιές που είχαν προκληθεί στο μνημείο επί Τουρκοκρατίας και μεταγενέστερα στη Γερμανική κατοχή ήταν πολλές αλλά με το πέρασμα του χρόνου ξεχάστηκαν. Η αδιαφορία των αρμοδίων γι’ αυτό τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο, δυστυχώς, συνεχίστηκε. Εξαίρεση στον κανόνα αποτέλεσε η μέριμνα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, κυρίως, επί των ημερών του προαναφερόμενου αρχαιολόγου με αναγκαίες επεμβάσεις.

Το πρόσφατο όπως και το σημερινό γκρέμισμα αφορούσε και τμήματα που είχαν κτιστεί ξανά μετά από φθορά που είχε προκληθεί προφανώς από κακοκαιρία.

Για την ανάγκη επεμβάσεων σε αυτό το ενετικό μνημείο έχουμε αναφερθεί τόσο τον Νοέμβριο του 2011 όσο και πέρυσι τον Σεπτέμβριο, αλλά δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό πέρα από μια πρόχειρη αντιαισθητική τσιμεντόστρωση του παλιού φθαρμένου πλακόστρωτου δρόμου από την νοτιοανατολική πλευρά για την κορυφή.

Ότι, όμως, δεν έγινε στο παρελθόν επιβάλλεται να γίνει τώρα που οι ζημιές είναι μεγάλες με πρόβλεψη ακόμα για τα ύδατα των βροχών της πλατείας στο “Τρουλί”, όπως λέγεται και διαφορετικά ο Προμαχώνας από την τοπική κοινωνία, με τοποθέτηση σωλήνων διαφυγής των νερών πριν κτιστούν τα γκρεμισμένα τμήματα μ’ επί πλέον πρόβλεψη για ακάθαρτα ύδατα μελλοντικής τουριστικής  επιχείρησης στην κορυφή.

Επειδή τώρα, τα τελευταία χρόνια, άγνωστα άτομα, ασέβησαν πάνω στο κυκλικό τείχος και όχι μόνο κάνοντας διάφορες μουτζούρες πρέπει να εκλείψουν.  Οι φωτογραφίες που παραθέτουμε δείχνουν την αδιαφορία των υπευθύνων να τις καθαρίσουν και να κόψουν τα δένδρα που έχουν φυτρώσει σε διάφορα σημεία του κυκλικού τείχους, αλλά και την παραμονή της διπλής ονομασίας που έχουν δώσει στη νότια οδό. Να σημειωθεί ότι η οδός αυτή όταν διανοίχθηκε από το 2ο Δημοτικό Σχολείο ως την οδό Χάληδων εξασθένησε τον Προμαχώνα, αφού η αρχική χωμάτινη γη  ήταν συνεχόμενη της αυλής του σχολείου.

Στους παρακάτω συνδέσμους θα διαβάσετε παλαιότερα ρεπορτάζ:

https://eparxiakofos.gr/o-promachonas-sta-chania/

https://eparxiakofos.gr/stin-palia-poli-ton-chanion-o-promachonas-tou-agiou-dimitriou/

Περισσότερα θα διαβάσετε σήμερα Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 στα «Χανιώτικα νέα» στο δισέλιδο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γεωργίου Κώνστα.   

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

DSC02669wtmk

DSC02670wtmk

DSC02671wtmk

DSC02673wtmk

 DSC02675wtmk

DSC02658wtmk DSC02659wtmk

 DSC04454wtmk DSC04468wtmk

Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα

5 σχόλια

 1. Oταν κουβαλαγανε το χωμα με τα φορτηγα κατά εκατοντάδες τι ελπίζανε να φτιάξουν τον Πύργος της Πίζας ; κυριοι Ανδριανακη, Κατσανεβακη, Τζανακακη..;; βεβαια τα λεφτα ειναι χυμα…. εφτιαξαν και δρόμο για να ανεβαινουν τα φορτηγα …??? το πιο ωραίο είναι ότι το τρουλη το βαφτισαν προμαχωνα τρομαρα τους ΠΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΚΥΡΙΕ Ανδριανακη …;;; ΠΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΧΕΙ ΚΟΣΤΙΣΕΙ Ο ΑΝΎΠΑΡΚΤΟΣ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ??? ΠΟΙΟΣ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΑΜΜΕΝΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΥΛΟ ΜΕ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ???? κυριε εισαγγελεα ακους ;;

  • Ιωάννης Κάκανος

   Πρέπει να γίνετε πιο σαφής καθόσον αυτά που λέτε μπορεί να θεωρηθούν συκοφαντίες….

  • Μιχάλης Ανδριανάκης

   Ο επιπρομαχώνας Lando, ή του Αγίου Δημητρίου, όπως είναι γνωστός από πολλές υπηρεσιακές αναφορές των χρόνων της Βενετοκρατίας και μεταγενέστερες δημοσιεύσεις, κατασκευάστηκε εκ των υστέρων για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα του ομώνυμου προμαχώνα. Ως κατασκευή ήταν πιο αδύνατη από τα κανονικά τείχη, στηριζόταν κυρίως σε επιχωματώσεις (χωρίς εκτόνωση του νερού), δέχτηκε την κύρια επίθεση των Τούρκων και ανακατασκευάστηκε σε πολλά σημεία από αυτούς πρόχειρα. Ανάλογες καταρρεύσεις, ή ρωγμές αναφέρονται από τον καιρό των Βενετών. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η διάνοιξη της οδού Ντουνόπαπα και η διεύρυνση της οδού Πόρτου από την άλλη πλευρά, αφού στέρησαν την αντιστήριξη που είχε ο επιπρομαχώνας γύρω-γύρω. Θα πρέπει να φανταστούμε, όπως φαίνεται σε παλιές φωτογραφίες, πως το αρχικό επίπεδο ήταν το ίδιο με αυτό της αυλής του 2ου Δημοτικού Σχολείου και του αναχώματος απέναντι. Φαινόταν ουσιαστικά μόνο η κορυφή του επιπρομαχώνα. Ανακατασκευή του τείχους από τη νότια πλευρά έγιναν το 1995 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με στατική μελέτη και έργα αποστράγγισης και στη δεκαετία του 1980 από το Δήμο, χωρίς ανάλογη μελέτη. Ήταν το πρώτο κομμάτι που κατέρρευσε και μετά “λύθηκε” η συνέχεια του κυκλικού τείχους και κατέρρευσε και το άλλο, που ήταν αρχικό, επισκευασμένο απλά. Το 1995 κάναμε αρκετές εργασίες ανάδειξης πάνω στον προμαχώνα, αφαιρέσαμε πολλά φορτία με φορτηγά, αποκαταστήσαμε τις κανονιοθυρίδες και φτιάξαμε ένα πολύ ωραίο καλντερίμι στη ράμπα που υπήρχε. Από το 1995 μέχρι πρόσφατα δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα. Αυτό και η επίστρωση με τσιμέντο ΄της ράμπας (πάνω θα συνεχιστεί το καλντερίμι) βοήθησαν να μην διαποτιστεί και αυτή η πλευρά και να έχουμε μια ακόμη κατάρρευση. Όλες οι εργασίες του 1995 στοίχισαν 50.000.000 ΔΡΑΧΜΕΣ. Όσο για τον “αρχαίο ναό”, που “είναι θαμμένος κάτω από τον τρούλο με τα χώματα”, μόνο μια καλπάζουσα φαντασία θα μπορούσε να το πει. Καλό θα είναι όποιος λέει αυτά να γράφει και το ονοματάκι του και από που αντλεί τις πληροφορίες του. Φαίνεται πως ο Σώρας έχει αρκετούς πελάτες, από όσους δεν ψέκασαν προηγούμενοι……

   • Μιχάλης Ανδριανάκης

    Εκεί που λέω εκ παραδρομής “εργασίες από τη νότια πλευρά”, εννοώ από τη βόρεια. Από την πλευρά της οδού Κονδυλάκη.

   • Ιωάννης Κάκανος

    Πολύ σωστή και τεκμηριωμένη η απάντηση σας κ. Ανδριανάκη και σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε ούτως ώστε να αντιληφθεί ο σχολιαστής που έγραψε τις δικές τους εκτιμήσεις ότι την ιστορία δεν μπορεί να κανείς να την αλλάξει..
    Ο διαχειριστής του site

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com