Κυριακή , 19 Μάϊος 2024

Η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη και των εν Αζωγυρέ 98 Θεοφόρων Πατέρων

image0056

Η εκκλησία μας κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτου και των εν Αζωγυρέ Σελίνου άλλων 98 Θεοφόρων Πατέρων. Σύμφωνα με την παράδοση αρχές του 1600 ξεκίνησαν από την Αίγυπτο 36 ερημίτες κι έφτασαν στην Κύπρο, αναζητώντας έναν ερημικό τόπο για να αφοσιωθούν στο θεό. Όμως, η φήμη τους εξαπλώθηκε στο νησί και πλήθος πιστών έρχονταν στο σημείο για να θαυμάσουν τον τρόπο ζωής τους, ενώ προστέθηκαν 38 ακόμη Κύπριοι. Αναζητώντας ξανά την ερημιά, οι 75 πλέον πατέρες μετανάστευσαν στην Αττάλεια, όπου συνέβησαν τα ίδια και προστέθηκαν 24 ακόμη. Οι 99 πλέον Πατέρες αποφάσισαν να μεταναστεύσουν για αλλού και δεν έπαιρναν άλλους μαζί γιατί έλεγαν ότι ο 100ος είναι ο Κύριος.

Μετά από περιπλάνηση κατέληξαν στον Αζωγυρέ Σελίνου, αλλά ο Άγιος Ιωάννης θέλοντας την απόλυτη απομόνωση αποφάσισε να αποσυρθεί σε άλλο μέρος, μόνος του. Στην τελευταία κοινή προσευχή τους, οι Πατέρες, πριν φύγει ο Ιωάννης παρακάλεσαν τον Θεό να τους εκπληρώσει μια επιθυμία: «Να πεθάνουν όλοι μαζί την ίδια μέρα. Ο Ιωάννης άφησε τους 98 Πατέρες πίσω, πέρασε από τη Μαραθοκεφάλα Κισάμου και έφτασε στο Ακρωτήρι, όπου έζησε στο σημερινό σπήλαιο της Μονής Καθολικού για πολλά χρόνια. Στα βαθιά του γεράματα κι ενώ δεν μπορούσε να περπατήσει όρθιος σερνόταν στη γη αιτία που έκανε έναν κυνηγό να τον περάσει θήραμα και να τον στοχεύσει με το τόξο του.

Ο Ιωάννης γύρισε τραυματισμένος στη σπηλιά που έμενε αλλά ο κυνηγός ακολουθώντας τις κηλίδες με το αίμα του τον βρήκε. Απελπισμένος για το κακό που έκανε άθελά του ζήτησε από τον Άγιο συγχώρεση. Ο Ιωάννης πριν ξεψυχήσει απάντησε: «Σε συγχωρώ μα το σπουδαιότερο είναι πως ο Θεός που αγαπά την σωτηρία των ανθρώπων θα δεχθεί τη μετάνοια σου….».

Την ίδια ώρα που ξεψύχησε ο Άγιος Ιωάννης ξεψύχησαν και οι άλλοι 98 Πατέρες στο σπήλαιο του Αζωγυρέ. Μάλιστα ήταν τόσο αιφνίδιος ο θάνατος τους που άλλοι ήταν καθιστοί και ακουμπισμένοι στα ραβδιά τους, άλλοι κοιμώμενοι όπως ήταν και άλλοι σε στάση προσευχής. Στη συνέχεια κτίστηκαν εκκλησίες στο Ακρωτήρι (το υπό ανακαίνιση σήμερα μοναστήρι του Καθολικού) και στον Αζωγυρέ Σελίνου που εορτάζουν κάθε χρόνο τη μνήμη τους.

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την πρωινή μας μετάβαση στην Ιερά Μονή Γουβερνέτου και την περιοχή την οποία επισκεπτόταν αρκετοί προσκυνητές που δεν μπόρεσαν να μεταβούν ξημερώματα στη νυχτερινή αγρυπνία στο Καθολικό που είναι δίπλα η σκήτη του Αγίου και που τελείωσε στις 4 το πρωί.

image0060

image0058

image0059

Από την Ιερά Μονή Γουβερνέτου

 

 

image0054

Η σκήτη  του Αγίου Ιωάννου 

image0057

 

image0055

 

Όψεις με το Καθολικό και το εσωτερικό της μικρής εκκλησίας 

 34-20141008

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ευχαριστούμε την Ιερά Μονή Γουβερνέτου για την μεταβίβαση των τριών τελευταίων φωτογραφιών από την αγρυπνία. 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com