Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Μικροί “επιστήμονες στην κουζίνα” στο Μουσείο Σχολικής Ζωής…

Μία νέα εκπαιδευτική δράση πολιτισμού με αποδέκτες μαθητές και μαθήτριες, που φοιτούν στην Α΄ Γυμνασίου και συνδυάζει την Κρητική Διατροφή και τη μαγειρική με το θεατρικό παιχνίδι, τη μουσική, τα μαθηματικά και την πληροφορική πραγματοποιήθηκε από τις 9 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Μουσείο Σχολικής Ζωής Νεροκούρου. 

Η δράση αυτή που παρακολουθούν δωρεάν τα παιδιά χρηματοδοτείται από τον Δήμο Χανίων και την ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και έχει ως εκπαιδευτικούς συντελεστές τους παρακάτω. Την Μαρία Αρχοντάκη (εμψυχώτρια), τον Στέφανο Αρχοντάκη (μάγειρα), τον Νεκτάριο Μουμουτζή του εργαστηριακού εργατικού προσωπικού στη σχολή των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, τον Γιώργο Γυπάκη (μουσικό – εκπαιδευτική οργανοποιία), τον Λάζαρο Χαραλαμπίδη (πληροφορικό) και τον φοιτητή στη σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αρίσταρχο Τζατζό.  

Για την δράση τους μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” και στο “Επαρχιακό φως”  ο καθηγητής Νεκτάριος Μουμουτζής υπογραμμίζοντας ότι “ η σημερινή δράση είναι η μια από τις δύο που έχουμε κάνει σε συνεργασία με το Μουσείο Σχολικής Ζωής από το Πολυτεχνείο και η σημερινή δράση έχει να κάνει με τη μαγειρική και πως μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να προσεγγίσουμε έννοιες των μαθηματικών της πληροφορικής και η άλλη δράση που γίνεται άλλες μέρες έχει να κάνει με το εργαστήριο της χημείας. Η δική μας, λοιπόν, σημερινή δράση έχει να κάνει με φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, επιστήμες μηχανικού, τέχνες και μαθηματικά, πώς μπορούμε να τα συνδυάσουμε όλα μαζί”. Συνεχίζοντας ο κ. Μουμουτζής επεσήμανε: “Είναι λοιπόν μία δράση εστιασμένη με επίκεντρο την μαγειρική ως τέχνη που μπορεί να συνδυαστεί με τις επιστήμες στα μαθηματικά και την πληροφορική και αυτό που κάνουμε είναι μαγειρεύοντας δείχνουμε στα παιδιά πως μια συνταγή μαγειρικής μπορεί να αναπαρασταθεί σαν αλγόριθμος όπως κάνουμε και στις γλώσσες προγραμματισμού και μετά κάνουμε κάποιες ασκήσεις μετρήσεις όγκων, μάζας, διάφορες μετρήσεις που συνδέονται με τις έννοιες των μαθηματικών και ακολουθεί μετά στο τέλος μια κατασκευή μουσικών οργάνων από φαγώσιμα υλικά όπως π.χ.μελιτζάνες, πιπεριές, καρύδια κ.ά. έχοντας καθηγητή τους τα παιδιά τον Γιώργο Γυπάκη”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος    

  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com