Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Μια “σωτήρια” βραχοσπηλιά σε πολέμους αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο

Σε αγροτική περιοχή βορειοανατολικά των Στερνών Ακρωτηρίου βρίσκεται μια τεράστια βραχοσπηλιά η οποία στα δύσκολα χρόνια της τουρκοκρατίας και στη συνέχεια των Α’ και Β’  Παγκοσμίων πολέμων, υπήρξε σωτήρια για πολλούς κατοίκους του χωριού και της περιοχής. 

Για την συγκεκριμένη βραχοσπηλιά έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν προβάλλοντας την αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού,  η οποία, όπως μας είπε τηλεφωνικά ο πρώην και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Δημήτρης Παπαδομανωλάκης “καθιερώθηκε από το 1984 που ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος με ελάχιστες εξαιρέσεις να μην έχει τελεστεί, όπως, πολύ πιθανόν να συμβεί και φέτος.  Αξίζει, όμως, να τονίσω ότι κάθε επόμενη χρονιά από τότε που έγινε για πρώτη φορά η αναπαράσταση, οι προσκυνητές ήταν περισσότεροι από την προηγούμενη και από διάφορα μέρη του νομού, ενώ τα τελευταία χρόνια και από όλη την Κρήτη. Η ιστορία του σπηλαίου αρχίζει από πολύ παλιά αφού μέσα σε αυτό τον απόκρυφο βράχο έβρισκαν καταφύγιο και έσωζαν τις ζωές τους κάτοικοι κυρίως του χωριού μας. Επίσης, μέσα στο σπήλαιο υπήρχε και πηγή με λιγοστό μεν, αλλά πόσιμο νερό και αργότερα ανοίχτηκε στην αυλή μπροστά από τον βράχο ένα πηγάδι για τις ανάγκες των κοντινών με την σπηλιά χωριανών μας”. 

Ο σύλλογός μας συνεχίζει τις σημαντικές του δράσεις και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ενότητα μεταξύ παλιών και νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο”.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 


Χανιώτικα νέα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 σελίδα 22

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com