Τρίτη , 15 Οκτ 2024

Μια εκπληκτική βραδιά για Καβάφη – Αναγνωστάκη στα Ρούστικα Ρεθύμνου

 

Στον Καβάφη και στον δυναμικό αγωνιστή και ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση του Σαββάτου στο χωριό του τα Ρούστικα, που εδώ και αρκετά χρόνια γίνονται εκδηλώσεις  που είναι αφιερωμένες στον αγώνα και στην προσφορά του στο τόπο.

SONY DSC

Ένα πανέμορφο ημιορεινό χωριό με νοικοκύρηδες κατοίκους είναι τα Ρούστικα, στο Ρέθυμνο, το οποίο, παρά τις αντιξοότητες που μαστίζουν κυρίως την ύπαιθρο χώρα, σημειώνει σημαντική πρόοδο και ανάπτυξη χάριν της συλλογικής προσπάθειας και της ενότητας που έχουν μεταξύ τους οι κάτοικοι του χωριού με τους απανταχού  συγχωριανούς τους και όχι μόνο. Κατάμεστη η πλατεία στα Ρούστικα, λίγα μέτρα πιο κάτω από το πατρικό σπίτι του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη με ανθρώπους των γραμμάτων, της ποίησης, κληρικούς και αυτοδιοικητικούς, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα άρχισαν να συγκεντρώνονται για να παρακολουθήσουν την  ημερίδα που ήταν αφιερωμένη σε αυτούς τους δύο διακεκριμένους ανθρώπους του πνεύματος. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον  Όμιλο Φίλων του ποιητή Μανόλη Αναγνωστάκη σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ρουστίκων και την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Η ημερίδα  είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού για το «Έτος Κ. Π. Καβάφη» και  θα πραγματοποιηθεί και στην Αθήνα, στις 20 Σεπτεμβρίου 2013.

Την ημερίδα συντόνιζε ο κ.  Αλέξης Πολίτης ενώ τις εισηγήσεις έκαναν οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές  Δημήτρης Πολυχρονάκης, Κώστας Καραβίδας, Μιχάλης Μπακογιάννης και Γιάννης Παπαθεοδώρου.  Τον ποιητικό λόγο των τιμωμένων ποιητών απάγγειλαν οι ηθοποιοί Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και Μιχάλης Βιρβιδάκης αμέσως μετά τους χαιρετισμούς.

Για τη φετινή  εκδήλωση η οποία είχε ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, η  Έμμυ Παπαβασιλείου, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ομίλου φίλων του ποιητή Μανώλη Αναγνωστάκη, δήλωσε στα «Χ.Ν.» τα εξής: “ Η έδρα του Ομίλου μας έχει έδρα τα Ρούστικα επειδή ήταν τόπος καταγωγής του Μανώλη Αναγνωστάκη και ο ίδιος ο ποιητής έχει δωρίσει το πατρικό του σπίτι για να δημιουργηθεί στο χωριό ένα πνευματικό πολιτιστικό κέντρο και μια βιβλιοθήκη. Προσωπικά μ’ εντυπωσίασε η αίσθηση του κοινού και αυτό προφανώς επειδή ήταν μια εκδήλωση διαφορετική απ’ όλες αυτές που γίνονται στα χωριά που συνήθως είναι συνδεδεμένες με τοπικό πανηγύρι, με χορούς, τραγούδια και φαγητό. Για πρώτη φορά ακούσθηκε ο λόγος δύο τόσο σημαντικών ποιητών, Καβάφη και  Αναγνωστάκη σ’ ένα χωριό που κανείς δεν θα περίμενε ότι θα υπήρχε μια τέτοια προσέλευση. Το θεωρώ ότι ήταν μοναδικό. Δεν ξέρω επειδή το κοινό μας ήταν ευρύτατο, είχαν έρθει άνθρωποι από όλη την Κρήτη, από το Λασίθι μέχρι τα Χανιά. Όλοι οι άνθρωποι καταλάβανε εξίσου τις πολύ σημαντικές εισηγήσεις που έγιναν από τους ομιλητές που ήταν πανεπιστημιακοί από τέσσερα Πανεπιστήμια της χώρας. Ακόμη και οι άνθρωποι της περιοχής  που ενδεχομένως κάποια πράγματα δεν τα καταλάβαιναν ήξεραν ότι τους αφορούν. Αυτό το πράγμα είναι πολύ συγκινητικό και πολύ παρήγορο…”.

Παραθέτουμε διάφορα στιγμιότυπα ενώ πλάνα από τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης, το χωριό και το σπίτι του Μανώλη Αναγνωστάκη μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας καθώς επίσης κι εδώ στη δική μας από αύριο Τρίτη 6 Αυγούστου.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από την πατρική οικία του αγωνιστή Μανώλη Αναγνωστάκη

SONY DSC

Πόλος έλξης όλων των επισκεπτών του χωριού και το μικρό παραδοσιακό κατάστημα στην πλατεία

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Από αύριο Τρίτη θα αναρτηθεί εδώ  και ο σύνδεσμος για να κάνετε κλικ και να δείτε πλάνα από τη βιντεοσκόπηση που τραβήξαμε

Χανιώτικα νέα Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013 σελίδα 27

27-20130805

Πλάνα από την βιντεοσκόπηση θα δείτε κάνοντας κλίκ εδώ 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com