Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Μια απλή τίμια καινοτόμο μικτή εκλογική νομοθεσία έχει ανάγκη η χώρα

IMG_6639wtmkwtmk

Στη χώρα μας για να εκλεγεί βουλευτής γυναίκα ή άνδρας σε μικρή ηλικία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να έχει συμπληρωμένο το 25ο έτος της ηλικίας. Δεν υποχρεούται, όμως, να έχει εργαστεί ποτέ, αιτία που πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα ούτως ώστε να θεσπίσουν μία σταθερή μικτή εκλογική νομοθεσία που είναι αναγκαία και να συνεχιστούν καινοτομίες προς όφελος του δημοσίου και εθνικού συμφέροντος. 

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα πολύ σπάνια ακολουθήθηκε το ίδιο εκλογικό σύστημα έστω και σε δύο συνεχόμενες εκλογές, εκτός τις επαναληπτικές, και τούτο διότι ο καθορισμός του εκλογικού συστήματος επαφίεται κάθε φορά στο κυβερνητικό έργο της κυβέρνησης που θα κηρύξει τις εκλογές… 

Έτσι, από το 1844, χρονιά που καθιερώθηκε συνταγματικά η ψηφοφορία στην Ελλάδα, μέχρι το 1923, οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν με πλειοψηφικό σύστημα. Από το 1926 υπήρξε εναλλαγή πλειοψηφικού και αναλογικού, έως το 1956, οπότε καθιερώθηκε το αναλογικό. Στην μεταπολίτευση οι εκάστοτε εκλογικοί νόμοι εισήγαγαν διαφορετικά εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής.

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί τα πεπραγμένα στην… αιχμάλωτη πατρίδα μας από τα “πολιτικά τζάκια”,  αναφερόμαστε στις “προσφιλείς” μεθόδους τους.  Η βία, η νοθεία, τα ρουσφέτια και οι αναλήθειες, ήταν και δυστυχώς παραμένουν… όπλα τους, αιτία που κατάντησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση…

Να έρθει επιτέλους η αληθινή ελπίδα. Να κτίσουμε τη νέα Ελλάδα με συλλογικότητα προσφοράς καινοτόμων σκέψεων αρχίζοντας μ’ ένα τίμιο, απλό εθνικό μικτό εκλογικό σύστημα με πολυσταυρία όπου το εκλογικό σώμα θα επιλέγει το κόμμα του με σταυρό και τον ή τους βουλευτές που θέλει, ενώ θα έχει το δικαίωμα να τιμήσει και άλλον ή άλλους βουλευτές άλλου ή άλλων κομμάτων. 

Να ορισθούν ακόμα: Ως ανώτερη κοινοβουλευτική θητεία σε πρώτη φάση οι τέσσερις τετραετίες και οι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι βουλευτές να έχουν τουλάχιστον δύο έτη σε ασφαλιστικό φορέα.    

Γιάννης Η. Κάκανος     

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com