Ανακοίνωση

Μια απλή τίμια καινοτόμο μικτή εκλογική νομοθεσία έχει ανάγκη η χώρα

IMG_6639wtmkwtmk

Στη χώρα μας για να εκλεγεί βουλευτής γυναίκα ή άνδρας σε μικρή ηλικία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να έχει συμπληρωμένο το 25ο έτος της ηλικίας. Δεν υποχρεούται, όμως, να έχει εργαστεί ποτέ, αιτία που πρέπει να προβληματίσει όλα τα κόμματα ούτως ώστε με την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας που είναι αναγκαία να υπάρξουν καινοτομίες προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και όχι του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος του οποίου ο “εκλογομάγειρας” μεριμνά την αλλαγή της, κρίνοντας ανάλογα για να ωφεληθεί το κόμμα του.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη πλειονότητα των χωρών του κόσμου το εκλογικό σύστημα προβλέπεται από το ίδιο το ισχύον σύνταγμά τους, παραμένοντας έτσι ενιαίο για όλες τις πολιτικές αναμετρήσεις. Αντίθετα στην Ελλάδα πολύ σπάνια ακολουθήθηκε το ίδιο εκλογικό σύστημα έστω και σε δύο συνεχόμενες εκλογές, εκτός τις επαναληπτικές, και τούτο διότι ο καθορισμός του εκλογικού συστήματος επαφίεται κάθε φορά στο κυβερνητικό έργο της κυβέρνησης που θα κηρύξει τις εκλογές, εκδίδοντας σχετικό νομοθέτημα, χωρίς προς τούτο και να παρέχεται η ευχέρεια στον “κυρίαρχο” ελληνικό λαό, ή απ’ ευθείας, έγκριση ή απόρριψή του πριν οδηγηθεί στις κάλπες, με καταφανή την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Έτσι, από το 1844, χρονιά που καθιερώθηκε συνταγματικά η ψηφοφορία στην Ελλάδα, μέχρι το 1923, οι βουλευτικές εκλογές γίνονταν με πλειοψηφικό σύστημα. Από το 1926 υπήρξε εναλλαγή πλειοψηφικού και αναλογικού, έως το 1956, οπότε καθιερώθηκε το αναλογικό[1]. Οι εκλογές του 1956 ακολούθησαν ένα μικτό πλειοψηφικό σύστημα με διαφοροποίηση των εκλογικών περιφερειών ανάλογα με τον αριθμό των βουλευτών τους. Το σύστημα ονομάστηκε από την αντιπολίτευση τριφασικό.[2] Στις επόμενες εκλογές καταγράφηκαν σοβαρά περιστατικά βίας και νοθείας του αποτελέσματος. Στην μεταπολίτευση οι εκάστοτε εκλογικοί νόμοι εισήγαγαν διαφορετικά εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής.

ΠΗΓΗ: Βικιπαίδεια.

 

Για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί τα πεπραγμένα στην… αιχμάλωτη πατρίδα μας από τα πολιτικά τζάκια νεοελλήνων κυρίως πολιτικών αναφερόμαστε στις προσφιλείς μεθόδους τους.   

Η βία, η νοθεία, το ρουσφέτι και η αναλήθεια, ήταν και δυστυχώς παραμένουν… όπλα των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων μας, αιτία που κατάντησε η χώρα σε αυτή την κατάσταση και που δυστυχώς αν περάσουν τα νέα μέτρα του ασφαλιστικού και του φορολογικού θα βιώσει ο λαός ακόμα χειρότερες μέρες.

Για να μην ψηφιστούν, λοιπόν, αυτά τα μέτρα, δεν αρκούν μόνο οι απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά κάτι επί πλέον χρειάζεται και είναι πολύ απλό.

Να μείνουν τα κόμματα και ειδικά της συγκυβέρνησης με όσο το δυνατόν λιγότερα κομματικά μέλη. Ν’ αρχίσουν εθελούσιες διαγραφές για να έρθει η αληθινή ελπίδα και όχι η ελπίδα της υπόσχεσης…  Να κτίσουμε τη νέα Ελλάδα με συλλογικότητα προσφοράς καινοτόμων σκέψεων αρχίζοντας από ένα τίμιο, απλό και μικτό εκλογικό σύστημα με ανώτερη κοινοβουλευτική δύναμη τους 200 βουλευτές εκ των οποίων ένα ποσοστό να έχει εκλεγεί ως ανεξάρτητοι μεμονωμένοι με τις ίδιες αναλογίες που χρειάζονται και οι υποψήφιοι στα κομματικά ψηφοδέλτια. 

Να ορισθούν ακόμα: Ως ανώτερη κοινοβουλευτική θητεία τα δώδεκα χρόνια μ’ εξαίρεση τους αρχηγούς των κομμάτων και οι νέοι σε ηλικία υποψήφιοι να έχουν τουλάχιστον ένα έτος σε ασφαλιστικό φορέα.    

Γιάννης Η. Κάκανος     

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com