Σάββατο , 20 Απρίλιος 2024

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του νεόδμητου περικαλλούς Ι.Ν. Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού

Εκατοντάδες προσκυνητές με πλήθος κληρικών μεταξύ αυτών πολλών αρχιερέων  συμμετείχαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στον περικαλλή νεόδμητο Ιερό Ναό του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού στο Σηρικάρι της πρώην επαρχίας Κισάμου για τα Ιερά εγκαίνια και την πρώτη Θεία Λειτουργία του Ιερού προσκυνήματος, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και τα εγκαίνια του ενοριακού κέντρου στον ίδιο χώρο. 

“Το έργο αυτό είναι τρανή απόδειξη – επιβεβαίωση της ζώσας παρουσίας του Οσίου Νικηφόρου στην επί γης πατρίδα Του το Σηρικάρι Κισάμου, τον άσιμο και άγνωστο αυτό τόπο που ο Όσιος μας θέλησε να τον κάνει γνωστό και ξακουστό στα πέρατα της οικουμένης”, αναφέρει ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος. 

Το θαυμαστό αυτό Ιερό προσκύνημα είναι το μοναδικό που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Νικηφόρο τον λεπρό και θεμελιώθηκε στο τέλος Ιουλίου του 2014 με πρωτοβουλία του μητροπολίτη κ. Αμφιλοχίου, ενώ  προγενέστερα είχε προτείνει και την αγιοκατάταξη του, η οποία έγινε το 2012. 

Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα στις 2 Οκτωβρίου του 2018 τελέστηκαν τα θυρανοίξια του ναού από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τώρα 3 Σεπτεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα Ιερά εγκαίνια του Ναού και του ενοριακού κέντρου από τον μητροπολίτη Γέρων Πριγκιποννήσων Δημήτριο της Ιεραρχίας του Θρόνου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Ο ίδιος στο κήρυγμα του έπλεξε το εγκώμιο του νέου τιμώμενου Οσίου υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: ”Εύοσμο άνθος” του παραδείσου και πνευματικό καύχημα της Κρήτης αλλά και της οικουμενικής Ορθοδοξίας αποτελεί το πρόσωπο του Οσίου και θεοφόρου πατρός Νικηφόρου του Λεπρού. Γεννήθηκε το έτος 1890 από γονείς ευλαβείς χριστιανούς, τον Ιωάννη και την Γλυκερία Τζανακάκη στο μικρό όμορφο καστανοχώρι της πρώην επαρχίας Κισάμου, το Σηρικάρι. 

Το όνομα του Οσίου ήταν Νικόλαος και από 13 ετών έμεινε ορφανός, στερούμενος τους γονείς του” για να συνεχίσει επισημαίνοντας τις δυσκολίες της ζωής που αντιμετώπισε τονίζοντας ότι “ έχοντας μάθει τα πρώτα γράμματα στο δημοτικό σχολείο του χωριού του ο μικρός Νικόλαος με την στήριξη του παππού του αποχωρίζεται τη γενέτειρα του μετακομίζοντας στην πόλη των Χανίων, όπου αρχίζει και εργάζεται ως μαθητευόμενος σε κουρείο. Όμως ο Θεός χάραζε για τον Νικόλαο άλλη πορεία. Κατά την παραμονή του στα Χανιά ξεκινά και η μαρτυρική αλλά ευλογημένη πορεία του με την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών της ανίατης νόσου Χάνσεν δηλαδή τη λέπρα. Εκείνη την εποχή τους λεπρούς τους απομόνωναν     στο νησί των “ζωντανών νεκρών” την Σπιναλόγκα. Ο μικρός Νικόλαος στα 16 του χρόνια για να μην κλειστεί στη Σπιναλόγκα φεύγει στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια όπου συνδέεται με την ανθούσα Ελληνική κοινότητα και το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο…”. 

Μεταξύ των προσκυνητών ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Κισάμου και Πλατανιά Γιώργος Μυλωνάκης και Γιάννης Μαλανδράκης, αντίστοιχα, η γενική γραμματέας του υπουργείου σύγχρονου πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη κ.ά.   

Το Σηρικάρι από το κέντρο της πόλης της Κισάμου απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα και 1.500 μέτρα πιο πέρα από το χωριό βρίσκεται το Ιερό προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου του οποίου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν κατόπιν άριστης οργάνωσης με συντελεστές πρώτα τον κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, τον Δήμο. τον Ερυθρό Σταυρό, την Ελληνική Αστυνομία και πολλούς εθελοντές όπως και εθελόντριες. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Η κυρία Ανθούλα με τον γιο της Ιωάννη Τζανακάκη, απόγονοι του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com