Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

Με λαμπρότητα η γιορτή του Αγίου Νικολάου προστάτη των Ναυτικών

Πολυάριθμες είναι και στο Νομό μας οι αφιερωμένοι Ιεροί Ενοριακοί Ναοί όπως και κλίτη πολλών εκκλησιών καθώς επίσης εξωκλήσια και εικονοστάσια που λειτουργήθηκαν πανηγυρικά τιμώντας την μνήμη του Αγίου Νικολάου τον οποίο έχουν προστάτη τους το Εμπορικό και το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Μεταξύ πολλών εορταζόμενων Ενοριακών Ιερών Ναών της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου στην Περιφέρεια του Δήμου Χανίων, αφιερωμένων στο Άγιο Νικόλαο και οι Ναοί που επισκεφτήκαμε το πρωί της Τρίτης 6 Δεκεμβρίου αρχίζοντας από τον Γαλατά της Νέας Κυδωνίας, την Σπλάντζια, την Χαλέπα – Μεϊντάνι, τον Γέρο Λάκκο στα Κεραμειά του οποίου η εκκλησιά θεωρείται σύμφωνα με την παράδοση “δικαστική αίθουσα” και “δικαστής τιμωρός” ο Άγιος για όποιον ορκίζεται στο εικόνισμα του ψευδώς και τέλος τον Άγιο Νικόλαο στην κωμόπολη της Σούδας που είναι και ο κεντρικός λιμένας της πόλης μας και του Νομού μας γενικότερα αλλά και έδρα μονάδας του Πολεμικού μας Ναυτικού.  

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από όλες τις εορταζόμενες εκκλησίες.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

Στην μικρή πλατεία στο κέντρο της κωμόπολης του Γαλατά Νέας Κυδωνίας δεσπόζει ο περικαλλής εορταζόμενος αγιογραφημένος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου του οποίου την πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε μαζί με τους Ιερείς της περιοχής ο εφημέριος της Ενορίας Αγίας Μαρίνας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Περάκης.

Πάνω από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Γαλατά Νέας Κυδωνίας

………………………………………………………………………………………………………………………..

Με πλούσια ιστορία κατά το παρελθόν ο μεγαλοπρεπής Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στην Σπλάντζια που θεωρείται “καρδιά” της παλιάς πόλης των Χανίων εορτάστηκε όπως κάθε χρόνο πανηγυρικά με την παρουσία πολλών προσκυνητών. Ο Ναός κτίστηκε γύρω στα 1320 ως καθολικό μονής από την μοναστηριακή αδελφότητα του Αγίου Πέτρου των Δομινικανών του Χάνδακα. Με την κατάκτηση, όμως, από τους Οθωμανούς, το 1645 μετατράπηκε σε τζαμί και ήταν το κεντρικό τζαμί της πόλης. Ορθόδοξος Ναός μετατράπηκε το 1918 και αποτελεί τον μοναδικό Ναό στην Ελλάδα που έχει καμπαναριό και μιναρέ.  

Πάνω από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπλάντζιας

……………………………………………………………………………………………………

Μεταξύ δύο άλλων μεγάλων κοντινών Ενοριών, βρίσκεται η παλιά  Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Μεϊντάνι Χαλέπας ο οποίος συγκέντρωσε αρκετούς προσκυνητές κατά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

Πάνω από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Μεϊντάνι Χαλέπας

……………………………………………………………………………………………………………………….

Εκατοντάδες οι προσκυνητές που προσέλκυσε ο παλιός ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στον Γέρο Λάκκο Κεραμειών τιμώντας την μνήμη του καθώς και το ιδιώνυμο που χαρακτηρίζει από το μακρινό παρελθόν την εκκλησία να την θέλει η παράδοση “αίθουσα δικαστηρίου” και τον Άγιο “Τιμωρό” όποιου ορκιζόταν ψευδώς. Στο τέλος της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο γεύμα σε όλους τους προσκυνητές. 

Πάνω από τον Άγιο Νικόλαο στον Γέρο Λάκκο

……………………………………………………………………………………….

Στο λιμάνι της Σούδας συνεχιζόταν η επίσκεψη κόσμου και μαθητών σχολείων και την ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και όλων γενικά των Ναυτικών για γνωριμία με το υποβρύχιο του Πολεμικού μας Ναυτικού “Ωκεανός.    

Στην κωμόπολη και λιμένα της πόλης μας την Σούδα λειτουργήθηκε πανηγυρικά παρουσία αρκετού κόσμου, πολιτικών, στρατιωτικών και αυτοδιοικητικών Αρχών καθώς επίσης και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων ο περικαλλής εορταζόμενος Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου πολιούχου της κωμόπολης. Στη συνέχεια ακολούθησε η λιτανεία της Αγίας Εικόνας σε κεντρικούς δρόμους της κωμόπολης έχοντας “προπομπό” την μουσική μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Πάνω από τον Άγιο Νικόλαο Σούδας και το υποβρύχιο ” Ωκεανός”

………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com