Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στη Σπηλιά (Και βίντεο)

 

Πολιούχο προστάτη του μεγάλου όμορφου και ιστορικού χωριού της πρώην ανατολικής επαρχίας  Κισάμου, και σήμερα Δήμου Πλατανιά η Σπηλιά, γιόρτασε με λαμπρότητα τον Ιερό Καθεδρικό Ναό της που είναι αφιερωμένος στην Παναγία τη Μυρτιδιώτισσα προσελκύοντας εκατοντάδες προσκυνητές τόσο κατά την ακολουθία του πανηγυρικού εσπερινού και της παρακλήσεως όσο και την ημέρα της εορτής κατά τον Όρθρο και την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στην οποία προεξήρχε ο μητροπολίτης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος, συλλειτουργώντας με τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο.

Στο κήρυγμα τους αμφότεροι οι μητροπολίτες αναφέρθηκαν στη μεγάλη μάνα του κόσμου την Παναγία μας. Ο κ. Αμφιλόχιος τόνισε: « Σήμερα γιορτάζει η μάνα μας και όταν γιορτάζει η μάνα μας έχουμε χαρά μεγάλη. Έτσι, λοιπόν, η μάνα του κόσμου και δική μας μάνα η Παναγία Μητέρα μας σήμερα σε αυτή τη σεπτή και σεμνή εορτή της σε αυτό το πανηγύρι της χαράς της όμορφης κωμόπολης ο περιχαρής ετούτος ναός είναι αφιερωμένος στο πρόσωπο της και η οποία μας αγκαλιάζει όλους ανεξαιρέτως και αδιακρίτως μέσα στην ανοιχτή αγκάλη της και την πολύ της αγάπη». Ο ίδιος επίσης σημείωσε ότι «σήμερα επίσης χαιρόμαστε για ένα ακόμα λόγο. Σε αυτή τη χαρά, σε αυτό το πανηγύρι έχουμε την μεγάλη ευλογία του πολύ σεβαστού, σεπτού και αγαπημένου σε όλους μας μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, ο οποίος σε αυτό τον τόπο είδε το φως της ημέρας…».

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης κ. Ειρηναίος ευχαρίστησε τον κ. Αμφιλόχιο για την προσφώνηση στο πρόσωπό του για ν’ αναφερθεί αμέσως μετά στην ιστορία της εικόνας της Παναγίας που βρέθηκε στα Κήθυρα καθώς επίσης και στην ανέγερση του εορταζόμενου Ιερού Ναού του χωριού του τη Σπηλιά που συλλειτούργησε με τον τοπικό μητροπολίτη και πλειάδα άλλων κληρικών, επισημαίνοντας: « Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής γεννήθηκα εδώ και θέλω να υπενθυμίσω ότι σαν τη σημερινή ημέρα 24 Σεπτεμβρίου το 1959 εγκαινιάσθηκε αυτός ο περικαλλής ναός αλλά πριν να εγκαινιασθεί και να ολοκληρωθεί άπαντες οι χωριανοί μας μηδενός εξαιρουμένου έδωσαν τη βοήθειά τους και την προσωπική εργασία τους».

Στο τέλος ακολούθησε παραδοσιακό κέρασμα στην αυλή της εκκλησίας και το πανηγύρι συνεχίστηκε όπως τα παλιά χρόνια σε πολλά σπίτια του χωριού.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑΣ

Έτσι ονομάζεται η εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα και φέρει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, επειδή σύμφωνα με την παράδοση βρήκε την εικόνα της ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές στα Κήθυρα. Η εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων στα Κύθηρα.

Εκείνα τα χρόνια σαν σήμερα 24 Σεπτεμβρίου ακριβώς (40) σαράντα ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν. Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος, γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς την Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της ανεύρεσης της εικόνας…

Κατά μυστήριο τρόπο η εικόνα της Παναγίας επέστρεφε στο σημείο με τις μυρτιές που είχε ανευρεθεί γεγονός που θεωρήθηκε θέλημα της Παναγίας και έτσι κτίστηκε εκεί αρχικά μια μικρή εκκλησιά η οποία ονομάσθηκε Μυρτιδιώτισσα.

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

_DSC5229wtmk _DSC5254wtmk _DSC5261wtmk _DSC5266wtmk _DSC5270wtmk _DSC5273wtmk _DSC5276wtmk _DSC5280wtmk _DSC5291wtmk _DSC5295wtmk _DSC5296wtmk _DSC5299wtmk _DSC5305wtmk _DSC5315wtmk _DSC5320wtmk _DSC5329wtmk _DSC5337wtmk _DSC5341wtmk _DSC5349wtmk _DSC5358wtmk _DSC5359wtmk _DSC5361wtmk

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com