Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης στο ιστορικό αεροδρόμιο Μάλεμε

Αμέτρητοι οι τόποι σε όλη την Κρήτη που η γη τους “ποτίστηκε” με αίμα αθώων αγωνιστών, παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων για την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Ένας από αυτούς τους τόπους είναι και το αεροδρόμιο του Μάλεμε του οποίου η κατασκευή άρχισε λίγο πριν από την κατάληψη του από τα ναζιστικά στρατεύματα των οποίων η αριθμητική διαφορά και ο σύγχρονος πολεμικός εξοπλισμός των υπερίσχυσε… 

Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί διεθνές ορόσημο  γενναιότητας του άμαχου ως επί το πλείστον λαού της Κρήτης, αφού οι νέοι είχαν επιστρατευθεί στο μέτωπο.

Μετά την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ακολούθησαν δυστυχώς εσωτερικές ταραχές με τον εμφύλιο πόλεμο της τριετίας 1946 – 49 που ήταν πιο οδυνηρός από αυτόν της Γερμανικής Κατοχής. Προφανώς και να αποτέλεσε την αιτία που η ένδοξη Μάχη της Κρήτης δεν συμπεριλήφθηκε ως διδακτέα ύλη στη νεότερη ελληνική ιστορία στην εκπαίδευση από καμμία κυβέρνηση μετά το 1950 μέχρι και σήμερα ακόμα,  δίχως να εξαιρείται η χούντα των συνταγματαρχών.

Τα λάθη, παραλείψεις, άκρατος κομματισμός και φτώχεια συνεχίστηκαν μεταγενέστερα της λήξης του εμφυλίου πολέμου που υποχρέωσαν χιλιάδες έλληνες και ελληνίδες στη μετανάστευση, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή σε χώρες του εξωτερικού.  Παράλληλα, άρχισε κι ένα ρεύμα αστυφιλίας με πολλούς κατοίκους από χωριά να μετακομίζουν σε πόλεις. 

Ανήκω στη γενιά της δεκαετίας του 1980 και είμαι γιος αγωνιστή δημοσίου ένστολου υπαλλήλου με πολύχρονο αγώνα κατά της κρατικής διαφθοράς τον οποίο προς τιμήν του συνεχίζει δημόσια από τον Ιούνιο του 1993 δίχως να έχει δικαιωθεί από την ένοχη πολιτεία η οποία εξακολουθεί και με τη σημερινή κυβέρνηση να δείχνει αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον όχι μόνο για τον αγώνα του πατέρα μου αλλά και για πολλά άλλα, όπως και  για τη Μάχη της Κρήτης με κατασπατάληση τεράστιων εξόδων στις πολυήμερες εκδηλώσεις των οποίων η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας είναι ελάχιστη. 

Εξαίρεση αποτέλεσε η εκδήλωση της Κυριακής στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε όπου εκατοντάδες πολίτες μαζί με τοπικές Αρχές, φορείς, συλλόγους, εκπρόσωπο της κυβέρνησης, τον διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Πρεσβευτές και εκπροσώπους Συμμαχικών Δυνάμεων, έκαναν τη διαφορά. Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και συνεχίστηκε με χαιρετισμούς και επίδειξη ακροβατικών από πολεμικό αεροσκάφος της 115ης Π.Μ. 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ 

Με χαιρετισμό – καλωσόρισμα προς τους καλεσμένους και τον κόσμο που τίμησε με την παρουσία του τη μνήμη των πεσόντων, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε ότι “χρέος μας είναι όλοι οι λαοί να συνεργαζόμαστε, να επαγρυπνούμε, κυρίως να θυμόμαστε το παρελθόν μας ώστε να μπορούμε να χτίσουμε ένα δημιουργικό ασφαλές για τις επόμενες γενιές μέλλον με προϋποθέσεις ειρήνης, ευημερίας αλλά και δικαιοσύνης για όλους τους λαούς”.         

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 

Εκ μέρους της κυβέρνησης η υφυπουργός παιδείας, θρησκευμάτων και αθλητισμού Ιωάννα Λυτρίβη, κατά τον χαιρετισμό της υπογράμμισε: “Με μεγάλη τιμή, βαθιά συγκίνηση και περηφάνια βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας σε αυτή την ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης για να τιμήσουμε όλοι μαζί τους πεσόντες ήρωες και να διατηρήσουμε ζωντανή και ακέραιη τη συλλογική μνήμη της ιστορικής μάχης της Κρήτης, μιας μάχης που έλαβε χώρα πριν από 83 χρόνια και αποτελεί μέχρι και σήμερα μια από τις πιο ηρωικές μάχες της ανθρωπότητας. Μια μάχη σύμβολο της ανδρείας, της αντίστασης και της αδούλωτης ψυχής του Κρητικού λαού. Μιας μάχης σημείο αναφοράς για τον ηρωισμό, την παλικαριά στον  πόνο και την ανθρώπινη αντοχή. Η μάχη της Κρήτης μια συλλογική θυσία με απόλυτα αλτρουιστικά χαρακτηριστικά έμελλε να γίνει φάρος και πυξίδα για τους υποδουλομενους έλληνες αλλά και τους υποδουλομενους λαούς της Ευρώπης. Στις 20 Μαΐου του 1941 ο ουρανός της Κρήτης σκοτείνιασε από τα γερμανικά αεροπλάνα που μεταφέρουν τις δυνάμεις των αλεξιπτωτιστών. Οι Κρητικοί αν και λιγότεροι εφοδιασμένοι με πενιχρά μέσα έδειξαν απίστευτη γενναιότητα και αντίσταση με την αποφασιστικότητα και το αδάμαστο πνεύμα τους οι Κρητικοί και οι σύμμαχοί τους κατάφεραν να καθυστερήσουν την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων προκαλώντας μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Διαψεύδοντας τις προβλέψεις που ήθελαν την κατάληψη της Κρήτης να είναι μια εύκολη υπόθεση, να είναι μια γρήγορη λύση για τις ναζιστικές δυνάμεις. Η μάχη της Κρήτης διήρκησε ΔΕΚΑ ολόκληρες ημέρες και έληξε με βαριές απώλειες. 6.800 νεκροί και ΔΙΑΚΟΣΙΕΣ καταρρίψεις αεροσκαφών. Το σπουδαιότερο όμως ήταν ότι συνέβαλε στην καθυστέρηση της έναρξης της επιχείρισης κατά της Σοβιετικής Ένωσης  και οδήγησε στην αρχή του τέλους του ναζισμού. Η αυτοθυσία και η απαράμιλλη γενναιότητα των υπερασπιστών της Κρήτης, Ελλήνων και Δυνάμεων της Κοινοπολιτείας αναπτέρωσε την ελπίδα στις ψυχές των λαών της κατεχόμενης Ευρώπης και σηματοδότησε την έναρξη της αντίστασης εναντίον του κατακτητή. Η μάχη της Κρήτης δεν ήταν απλά μια μάχη ανάμεσα σε δύο στρατούς, ήταν ένας αγώνας για την ελευθερία, ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια και την εθνική ανεξαρτησία, ήταν ένας αγώνας που έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι η αντίσταση κατά του φασισμού δεν είναι μόνο εφικτή, είναι πρωτίστως αναγκαία. Οι Κρητικοί πολεμιστές, άνδρες και γυναίκες έγραψαν με το αίμα τους μια από τις λαμπρότερες στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους”. 

Επικροτούμε την ομιλία ευελπιστώντας ότι έστω και αργά η Μάχη της Κρήτης θα διδάσκεται στην εκπαίδευση.  

Με δήλωσή του στα “Χ.ν.” ο βουλευτής Ν. Δ. Χανίων Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τονίζει: “ Είναι συγκινητική η τελετή λήξης των εκδηλώσεων της Μάχης της Κρήτης και είμαστε περήφανοι  για τους προγόνους μας που είναι οδηγός και πυξίδα για το μέλλον μας…”. 

Δήλωση επίσης έκανε και η βουλευτής της Ν.Δ. Χανίων Σέβη Βολουδάκη σημειώνοντας ότι “ οι σύμμαχοι αλλά και οι Χανιώτες οι Κρητικοί επέλεξαν να πολεμήσουν, να αντισταθούν, επέλεξαν να γίνουν παράδειγμα παγκόσμιο και για τότε αλλά και για τις δικές μας γενιές και για αυτές που θα ακολουθήσουν…”.  

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής δήλωσε ότι “ οι εκδηλώσεις ήταν λαμπρές και έτσι θα πρέπει να είναι για μια μεγάλη μάχη η οποία  ήταν τόσο ιδιαίτερη, τόσο μοναδική στα χρονικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου συμμετείχε πάνδημος ο Κρητικός πληθυσμός…”. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του επεσήμανε τα εξής: “ Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση, γνωρίζοντας πολύ καλά τον ιδιαίτερο χώρο, τον πολιτισμό του, τη βαρύτητα της ιστορικής σημασίας της μάχης της Κρήτης  αλλά και τις θυσίες των ανθρώπων της θα θέλαμε να τιμήσουμε κι εμείς τον ηρωικό αυτό αγώνα. Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί πάντοτε υποχρέωσή της να συμβάλλει στην έκδοση συλλεκτικών νομισμάτων που προβάλλουν σημαντικές ιστορικές επετείους της χώρας. Δυστυχώς η χώρα μας έχει το θλιβερό προνόμιο σε όλη τη γεωγραφική της έκταση να έχει δεκάδες χωριά και πόλεις τα οποία υπέστησαν βάναυσες σφαγές άμαχου πληθυσμού κατατάσσοντάς την σε αναλογία πληθυσμού στις πρώτες θέσεις θυμάτων κατά το Β’΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία άλλη θλιβερή επίσης σύμπτωση είναι το γεγονός ότι στην Κρήτη έγιναν οι τελευταίες  θηριωδίες των κατακτητών το έτος 1944. Από αυτόν εδώ τον τόπο προσπαθώντας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη θα θέλαμε να ανακοινώσουμε σήμερα από την εκδήλωσή σας αυτή την έκδοση ενός συλλεκτικού νομίσματος αφιερωμένου σε όλα τα κατεστραμμένα χωριά και τους αθώους συμπατριώτες μας με την ευχή το αίμα που χύθηκε στα μαρτυρικά χωριά και τις πόλεις της Ελλάδος να είναι το τελευταίο. Η Τράπεζα της Ελλάδος και το νομισματοκοπείο της θα υλοποιήσει μία νομισματική έκδοση ασημένιου συλλεκτικού νομίσματος, επιμελημένης κοπής σε ειδική συσκευασία φιλοτεχνημένη από τους καλλιτέχνες της η οποία θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους”.   

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από το αεροδρόμιο του Μάλεμε 

Ηλίας Ι. Κάκανος  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com