Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Κοινωνική αναστάτωση με τη νομοθεσία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης

eparxiakofos0085

Πολύς λόγος γίνεται για ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές επειδή η κυβέρνηση έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει κάποιες κοινωνικές παροχές που θεωρούνται ως χαρακτηριστικό σημάδι σύμφωνα με την καθιερωμένη πολιτική τακτική των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Μήπως, όμως, ο πρωθυπουργός θέλει απλά να μειώσει στο ελάχιστο την κοινωνική αναστάτωση που θα φέρει από την εφαρμογή της η νέα ασφαλιστική νομοθεσία;    

 Ας δούμε, λοιπόν και διαφορετικά την όλη κατάσταση καθόσον με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.) το κράτος θ’ αρχίσει να τα εισπράττει χονδρά από όλη την επικράτεια αφού για παράδειγμα και στα πιο μικρά χωριά όσοι αγρότες διατηρούν καταστήματα θα πληρώνουν εκτός τον ΟΓΑ και πλήρη ΤΕΒΕ όπως άλλωστε θα συμβεί και με χιλιάδες άλλους εργαζόμενους σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Για παράδειγμα, όσοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και διατηρούν παράλληλα κατάστημα, θα πληρώνουν τώρα από 1-1-2017 το ΤΕΒΕ σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ε.Φ.Κ.Α. που λέει:  «Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση, για τους οποίους προκύπτει βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων, όπως ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, υποχρεωτική ασφάλιση σε δύο ή περισσότερους φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς ασφάλισης που εντάσσονται στον Ε.Φ.Κ.Α., καταβάλλουν για κάθε αναληφθείσα επαγγελματική δραστηριότητα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, όπως αυτές καθορίζονται από τον παρόντα νόμο. Στην περίπτωση αυτή για τις πλέον της πρώτης αναληφθείσες επαγγελματικές δραστηριότητες δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς».

Δεν είναι όμως μόνο το άρθρο 17 που θα προκαλέσει αντιδράσεις αλλά και πολλά ακόμα άρθρα, αιτία που θ’ αποτρέψει τον πρωθυπουργό ν’ αποφασίσει πρόωρες εκλογές.

Η χώρα έχει ανάγκη από νομοθεσίες που θα βασίζονται στη λογική και όχι  να στρέφονται σε βάρος του λαού. Είναι πασιφανές ότι η μέχρι και το τέλος του έτους υφιστάμενη ασφαλιστική νομοθεσία δεν είναι σωστή,  αλλά αντί για καλυτέρευση έρχεται μια άλλη που είναι ακόμα χειρότερη.

Ένας, βέβαια, εθνικός ασφαλιστικός φορέας είναι ανάγκη να εφαρμοστεί στη χώρα μας αλλά να είναι σωστός, καινοτόμος και όχι φορομπηχτικός σαν και αυτόν που ψήφισε η κυβέρνηση.

Γιάννης Η. Κάκανος

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com