Ανακοίνωση

Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν τις εκκλησιές της Παναγίας

 “Χρόνια πολλά για την ονομαστική  εορτή στη Μαρία, τη Δέσποινα, τη Γεσθημανή, την Ελώνα, την Ηλιοστάλακτη, την Καθολική, την Κρυστάλλω, την Πρεσβεία, τη Συμέλα  και τον Παναγιώτη”. 

 

Αναρίθμητοι ναοί, εξωκλήσια και μονές στη χώρα μας και γενικότερα στην οικουμένη, έχουν κτιστεί προς τιμήν της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ενώ θαυμάσιες τοιχογραφίες κοσμούν στους περισσότερους ναούς πίσω από την κεντρική είσοδο την ιερά της κηδεία, εκλεκτοί ύμνοι διακοσμούν την ακολουθία της και λαμπροί λόγοι έχουν εκφωνηθεί από τους κληρικούς κατά την ημέρα της μνήμης της.   

Μεταξύ πολλών εορταζόμενων ναών στο νομό μας που είναι αφιερωμένες στην Κοίμηση της Θεοτόκου συμπεριλαμβάνονται αυτοί που επισκεφθήκαμε όπως στη Λιτσάρδα Αποκορώνου, το Θέρισο και τα Περιβόλια Χανίων την παραμονή και τον Πλατανιά, τη μονή Γωνιάς στο Κολυμπάρι, την Παναγία του βουνού στο Βουλγάρω και την μονή Χρυσοσκαλίτισσας την ημέρα της εορτής.

 ΛΙΤΣΑΡΔΑ

Πολιούχος του χωριού είναι η μικρή εορταζόμενη εκκλησία η οποία είναι παλιά και γιόρτασε και φέτος πανηγυρικά συγκεντρώνοντας πολλούς προσκυνητές. Για τον εορταζόμενο ναό μίλησε στα «Χανιώτικα νέα» ο εφημέριος της ενορίας π. Γρηγόριος Τζαγκαράκης λέγοντας τα εξής: « Η εκκλησία έχει κτισθεί το                                     1812 και τον προστατεύει η Αρχαιολογία. Απόψε τελέσαμε την πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού και αμέσως μετά ακολούθησε η παράκληση, τα εγκώμια της Παναγίας μας και η περιφορά του Επιταφίου της γύρω από τον ναό. Ο κόσμος ήταν αρκετός και έρχονται συνέχεια».   

 

 

image0217

image0218

image0219

image0221

image0222

image0000

image0001

Από τον εορταζόμενο Ιερό Ναό και τις προετοιμασίες για το πανηγύρι που θα αρχίσει σε λίγη ώρα με βοηθούς μικρά χαρούμενα παιδιά.  

 

ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ

Ένα εκ των τεσσάρων κλιτών της εκκλησίας στην ιστορική συνοικία Μπουτσουνάρια των Περιβολίων, πλάι από τον κεντρικό δρόμο για το Θέρισο, είναι αφιερωμένο στην Παναγία και εόρτασε πανηγυρικά συγκεντρώνοντας αρκετό κόσμο. Ο εφημέριος π. Ιωάννης Σαριδάκης μας είπε: «Κτήτορας του Ναού είναι ο Πλαστήρας Μακρινάκης, πολύτεκνος με τέσσερα παιδιά εκ των οποίων σε κάθε παιδί αφιέρωσε από ένα κλίτος εκ των οποίων το εορταζόμενο έχει αφιερωθεί στην Παναγία. Τα κλίτη τ’ άλλα είναι αφιερωμένα  στην Αγία Ειρήνη, τον Άγιο Χαράλαμπο και τον Μιχαήλ Αρχάγγελο».  

 

image0235

image0232

image0231

 

ΘΕΡΙΣΟ

Εκατοντάδες προσκυνητές επισκέφθηκαν το χωριό με τη μεγάλη ιστορία, το Θέρισο για ν’ ανάψουν ένα κερί στον εορταζόμενο ναό της Παναγίας, να προσευχηθούν στη Χάρη Της και φυσικά όπως θέλει η παράδοση πολλοί να μείνουν στις ωραίες και φημισμένες ταβέρνες του Θερίσου  και να διασκεδάσουν στο μεγάλο πανηγύρι με κρητικά συγκροτήματα.    

 

image0228

image0223

image0227

ΚΑΤΩ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Η Παναγία η Φανερωμένη στον Κάτω Πλατανιά, δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο, προσέλκυσε και φέτος εκατοντάδες προσκυνητές την παραμονή και αρκετούς την ημέρα της εορτής 15 Αυγούστου, όπως δείχνουν τα στιγμιότυπα που τραβήξαμε.

image0038

image0039

ΜΟΝΗ ΓΩΝΙΑΣ

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου τελέστηκε η πανηγυρική θεία λειτουργία στην ιστορική Ιερά Μονή Γωνιάς Κολυμπαρίου με πολλούς προσκυνητές.   

image0011

image0012

ΣΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΩ

Η Παναγία του βουνού, ένας περικαλλής ναός κτισμένος στην κορυφή μιας λοφοπλαγιάς στο Βουλγάρω με πανοραμική θέα γιόρτασε πανηγυρικά την παραμονή και την ημέρα της εορτής με στολισμένο επιτάφιο που επιμελήθηκε ο λαογράφος κ. Γιάννης Σκουλούδης.

image0030

image0037

image0036

 Στιγμιότυπα από την πανηγυρική θεία λειτουργία του 15 Αύγουστου.

ΜΟΝΗ ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑΣ

Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας είναι ένα από τα πιο γνωστά προσκυνήματα και αξιοθέατα στην περιοχή των Εννιά Χωριών και του νομού μας γενικότερα. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό κτίριο κτισμένο πάνω σ’ έναν μεγάλο βράχο με θέα τη θάλασσα και την ξηρά το οποίο επισκέπτονται χιλιάδες προσκυνητές και ξένοι. Παραθέτουμε στιγμιότυπα από το μεσημέρι του 15 Αύγουστου όπου είχε τελειώσει η πανηγυρική θεία λειτουργία με πολλούς πιστούς και επισκέπτες να πηγαινοέρχονται στη μονή η οποία εδώ και λίγα χρόνια διατηρεί ένα πλούσιο λαογραφικό Μουσείο. 

image0022image0025

image0008

image0066image0005image0096

image0026

image0024

image0018

image0097

image0098

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Το ρεπορτάζ θα το διαβάσετε παρακάτω και στα “Χανιώτικα νέα”.  

24-20140818

25-20140818

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com