Τρίτη , 23 Ιούλιος 2024

Κεραυνός εν αιθρία οι δασικοί χάρτες!

Με αφορμή την πρόσφατη εξαγγελία που αφορά στα δασικά τμήματα του 1945 σε όλη την επικράτεια σύμφωνα με χάρτες εκείνης της περιόδου, η κυβέρνηση «γυρνά» στο μακρινό παρελθόν, στα χρόνια της «συμφοράς» λόγω της γερμανικής κατοχής, απαιτώντας από τους σημερινούς ιδιοκτήτες γης ν’ αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.

Στην πλειοψηφία τους, όμως, οι ιδιοκτήτες της γης, θεωρούν πως πρόκειται για μία λανθασμένη ενέργεια της κυβέρνησης, κάτι που έπρεπε ήδη να το έχει παραδεχτεί. 

Αν, όμως, η εν λόγω απόφαση εξακολουθήσει να ισχύει και η αξιωματική αντιπολίτευση με τα λοιπά αντιπολιτευόμενα πολιτικά κόμματα συνεχίσουν να τηρούν σιγήν ιχθύος, τότε πολύ πιθανόν να ξεσηκωθεί ο λαός για τα αυτονόητα. 

Διανύουμε ήδη την δεύτερη χρονιά με τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας και χρειαζόμαστε ηρεμία και όχι ταραχές. 

Προς τον σκοπό αυτό  οφείλουν οι 300 κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι του λαού μαζί με τις επιπλέον εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες σε διάφορα υπουργεία, να πάρουν θέση. Διαφορετικά προμηνύονται ανεξέλεγκτες ταραχές σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπου μαζί με την πανδημία επιφορτιζόμαστε και με σοβαρά εθνικά θέματα από την εξ ανατολών απειλή σε βάρος της πατρίδας μας. 

                            ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ 

Συνέντευξη μ’ έναν πρώην έμπειρο αυτοδιοικητικό, πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου δήμου Ινναχωρίου και συνταξιούχο εκπαιδευτικό, τον κ. Κωνσταντίνο Χαρτζουλάκη. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ερώτηση: Ο πλέον κατάλληλος τίτλος στο άρθρο μας κ. Χαρτζουλάκη είναι “Κεραυνός εν αιθρία οι δασικοί χάρτες”, που δυστυχώς έχουν προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους σημερινούς ιδιοκτήτες γης. Ποια είναι η δική σας άποψη στο θέμα αυτό; 

Απάντηση: “Αυτές τις μέρες αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, που κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι για προβληματισμό, αφού παίρνει ως βάσει τα δεδομένα του 1945, έτους που η Ελλάδα μόλις είχε βγει λαβωμένη από τον πόλεμο. Ήταν μια Ελλάδα σε γενικές γραμμές έρημη, με πολλές ακαλλιέργητες κι έρημες εκτάσεις. Οι άνθρωποι έπρεπε να βρουν πόρους να επιβιώσουν. Οι πόροι θα έρχονταν από την καλλιέργεια της γης στις γεωργικές περιοχές.

Έρχεται το επίσημο Κράτος με την αρμόδια υπηρεσία του «Το Δασαρχείο» και λέει σύμφωνα με συνέντευξη που έδωσε σε Μ.Μ.Ε. στις 20/2/2021 ημέρα Σάββατο, το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕ Ελλάδας και δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Χανίων κ Γιάννης Φωτάκης. Τι μας λέει λοιπόν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπάλληλος: « Ότι οι δασικοί χάρτες που θα δούμε έχουν δουλευτεί στο υπόβαθρο του 1945 (σε αεροφωτογραφίες του 1945), γεγονός που όπως παραδέχτηκε δημιουργεί προβλήματα, καθώς η Κρήτη εκχερσώθηκε μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, πολύ περισσότερο μετά το 1960. Ήρθε στη συνέχεια η Χούντα που έδωσε δυνατότητες  εκχέρσωσης δασών, έδινε μάλιστα κι επιδότηση. Και έχει δημιουργηθεί αυτός ο χαμός. Έχουν παραχθεί εισοδήματα, επιδοτήσεις. Το πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί είναι ότι έπρεπε να ισορροπήσει σε καταστάσεις και ορολογίες ανύπαρκτες όπως οι βοσκότοποι. Ως όρος ο βοσκότοπος δεν υπάρχει. Η χώρα όμως μιλούσε για βοσκότοπους στο εξωτερικό και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση».

  Με τις παραπάνω δηλώσεις του αρμόδιου υπαλλήλου, ο οποίος παραδέχεται λοιπόν ότι οι αναρτημένοι δασικοί χάρτες από τη Δασική Υπηρεσία, δημιουργούν προβλήματα, άρα είναι λάθος, εύλογα δημιουργούνται κάποια ερωτήματα, μετά από αυτή τη συνέντευξη.

1) Το αρμόδιο επιτελικό κράτος έχει ή δεν έχει συνέχεια με τις αποφάσεις του?

2)  Θέλει την ανάπτυξη του τόπου ή πρέπει να παραμείνουμε στα δεδομένα του 1945?

3) Θέλει πράγματι να ανέβει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών του? Γιατί με τις επιπλέον καλλιέργειες, ανέβηκε το εισόδημα των καλλιεργητών γης.

4) Οι υπηρεσίες του λειτουργούν για να επιλύουν προβλήματα στους πολίτες ή για να τους δημιουργούν περισσότερα και μάλιστα σε περίοδο που όλοι φωνάζουμε εναντίον του γραφειοκρατικού κράτους και της οικονομικής κρίσης που διαβιώνουμε όλοι μας?

5) Οι πολίτες σε τι φταίνε με τις αποφάσεις της Χούντας, οι οποίες σήμερα μετά από τόσα χρόνια δεν γίνονται αποδεκτές από την επίσημη πολιτεία με τις αποφάσεις της και γιατί τόσα χρόνια το επίσημο κράτος δεν έλυσε νομοθετικά το πρόβλημα?

6) Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις που παίρνουν οι αγρότες από αυτές τις ελαιοκαλλιέργειες?

7) Αν επισκεφτείτε επί τόπου, πολλές από τις περιοχές αυτές, θα δείτε κτισμένους τοίχους, αλώνια, παλιά κτίσματα, που αυτά είναι δείγματα, ότι οι περιοχές αυτές καλλιεργούνταν παλιά, κι όμως σήμερα είναι δασικές.

 Η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να υπάρχουν τώρα και χρόνια δασικοί χάρτες. Ότι έπρεπε να ξεχωρίσει η καλλιεργήσιμη ή εκμεταλλεύσιμη γη από τη δασική. Έπρεπε όμως να ληφθούν υπόψη τα πραγματικά σημερινά δεδομένα (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) κι όχι τα δεδομένα του 1945. Έρχεται λοιπόν σήμερα το επίσημο Κράτος και σου λέει: «Αυτές οι ατέλειωτες καλλιεργημένες εκτάσεις με χιλιάδες ελαιόδεντρα ή άλλες καλλιέργειες, οι οποίες έγιναν με τις ευλογίες και τις επιδοτήσεις  του κράτους και για τις οποίες έχουν ξοδευτεί τεράστια ποσά από τους ιδιοκτήτες τους, δεν είναι καλλιεργήσιμη γη, αλλά είναι δάσος. Κι έλα λοιπόν εσύ ιδιοκτήτη να αποδείξεις, καταθέτοντας την αντίρρησή σου μέχρι 10 Ιουνίου 2021, ότι η καλλιεργημένη έκτασή σου δεν είναι δάσος, με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα σου ζητηθούν, αφού βέβαια πρώτα πληρώσεις τέλη και παράβολα, γεωτεχνικούς, μηχανικούς, δικηγόρους και ότι άλλο προκύψει στην πορεία για να αποδείξεις το αυτονόητο. Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν οι Δήμαρχοι, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια επίσημα, με αποφάσεις τους, προστατεύοντας τους δημότες τους. Ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν κι οι Βουλευτές του νομού κι άλλοι θεσμικοί παράγοντες του τόπου μας.

Τελικά η πολιτεία είναι στο πλευρό του νόμιμου πολίτη, ή τον οδηγεί σε ένα κυκεώνα διαδικασιών για να αποδείξει τα αυτονόητα στις νόμιμες επί σειρά ετών ιδιοκτησίες του για τις οποίες μάλιστα καταβάλλει τους νόμιμους φόρους? ” κατέληξε με απλά και κατανοητά λόγια ο κ. Χαρτζουλάκης, κάτοικος Κισάμου Χανίων, τα οποία ευελπιστούμε να σεβαστεί η πολιτεία ανακαλώντας το μέγα σφάλμα για τις “κατοχικές” δασικές εκτάσεις.   

Γιάννης Η. Κάκανος 
Χιουμοριστικό βίντεο για τις δασικές εκτάσεις…


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com