Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Κεραυνός εν αιθρία ο αφορισμός του πρωθυπουργού και υπουργών..

  

Η είδηση αυτή μ’ άφησε έκπληκτο. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, όπως και χιλιάδες άλλοι ποια θα είναι η αντίδραση του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας για τον γηραιό κληρικό Αμβρόσιο, πρώην μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας που προέβη στον αφορισμό, όπως επίσης και ποια θα είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γενικότερα. Ζούμε, δυστυχώς, ακραίες καταστάσεις, ενώ χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε την ενότητα… 

Γιάννης Η. Κάκανος

Η απάντηση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Θέση για τον αφορισμό που διάβασε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος για τον πρωθυπουργό, την υπουργό Παιδείας και τον Νίκο Χαραδαλιά, έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων δημοσιογράφων ανακοίνωσε ότι μόνο η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, δηλαδή η Ολομέλεια των Μητροπολιτών Της, έχει την αρμοδιότητα επιβολής του αφορισμού σε βάρος μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος. 

Κατά το άρθρο 4 περίπτωση θ’ του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (νόμος 590/1977, ΦΕΚ Α’ 146/31.5.1977) : «Η Ι.Σ.Ι. της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφαίνεται επί παντός ζητήματος αφορώντος εις την Εκκλησίαν. Ειδικώτερον αύτη: … θ) Αποφασίζει διά την επιβολήν ποινής αφορισμού κατά τα υπό των Ιερών Κανόνων οριζόμενα».

«Κάθε απόφαση καταγνώσεως του αφορισμού εναντίον μέλους της ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία δεν εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας Της, είναι ανυπόστατη και ανίσχυρη», καταλήγει η ανακοίνωση.


Ένα σχόλιο

  1. Ευθύμης Λεκάκης

    Επειδή διαβάζω παντού να αναπαράγεται ο σημερινός δήθεν αφορισμός του φασίστα πρώην μητροπολίτη Αμβρόσιου, που μόνο αμβροσία δε στάζει το βρομόστομα του, πρώην χαφιές του στρατού σε καιρούς χαλεπούς για το λαό μας, του κατά κόσμον Θανάση Λενή, σας κάνω γνωστό ότι η ενέργειά του είναι απολύτως έκνομος και δεν εδράζεται σε κανένα άρθρο του εν Ελλάδι ισχύοντος Κανονικού (εκκλησιαστικού) Δικαίου. Ποιος είπε στον εν λόγω πρώην δεσπότη, απόντος και του νομίμου μητροπολίτη Αιγιαλείας, ότι χωρίς απόφαση των 2/3 του συνόλου των μελών της ιεραρχίας της Ελλαδικής εκκλησίας παρισταμένων, δικαιούται αφ’ εαυτού, και για κανένα λόγο, να επιβάλει εκκλησιαστικά επιτίμια;
    Σ’ αυτή τη χώρα, επί τέλους, δεν υπάρχει κανένας Εισαγγελικός λειτουργός να ενεργήσει, αυτεπάγγελτα, κατά τα προβλεπόμενα σε ανάλογες περιπτώσεις πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων;

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com