Δευτέρα , 20 Μάϊος 2024

Καινοτομία στα μαθηματικά μ’ ένα νέο βοήθημα

 

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε μια ομάδα μαθηματικών από διάφορα μέρη της χώρας μας για να δώσει αισιοδοξία επιτυχίας στους μαθητές και στις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου. Μεταξύ των μελών αυτής της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφικής παρέας διανοούμενων στη χώρα μας κι ένας καλός φίλος από τις Σέρρες που έχει το ίδιο με μένα ονοματεπώνυμο.  Η γνωριμία μας έγινε το 2002 με αφορμή ένα τοπικό ρεπορτάζ που διάβασε στα «Χανιώτικα νέα» σε καφενείο, ενώ παραθέριζε στο χωριό της γυναίκας του Βαγγελιώς Καλαγασίδη στις Βολεώνες Αμαρίου Ρεθύμνου. Αυτό ήταν αρκετό για να σφραγίσει μια καλή φιλία που δεν αποκλείεται να έχει κάποια μακρινή συγγένεια λόγω κοινής καταγωγής μας από τις χαμένες πατρίδες.  

Για το συγκεκριμένο πνευματικό πόνημα πληροφορηθήκαμε τα εξής από τον φίλο και συνώνυμο στις Σέρρες με την παρακάτω συνέντευξη. 

biblio2

Φωτογραφία με το εξώφυλλο του βιβλίου

 

 Ερώτηση 1: Τι είναι η Iisari team;

Απάντηση:  Είναι μια ομάδα 36 μαθηματικών από διάφορα σημεία της Ελλάδος που συστάθηκε από τον Μάκη Χατζόπουλο, επιμελητή του μαθηματικού blog, lisari.blogspot.gr. Η ομάδα ξεκίνησε τη δράση της στις 23 Σεπτεμβρίου 2014, ώστε να απαντήσει τα θέματα της Τράπεζας Θεμάτων μαθηματικών του Υπουργείου Παιδείας. Στη πορεία έθεσε νέους στόχους που σιγά σιγά θα γίνονται γνωστοί.

Ερώτηση 2: Τι ακριβώς είναι το βιβλίο που κρατώ στα χέρια μου και τι περιλαμβάνει;

Απάντηση: Είναι ένας δίτομος ολοκληρωμένος οδηγός επανάληψης στα μαθηματικά Θετικών σπουδών και σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής της Γ΄ Λυκείου προσαρμοσμένος στη νέα ύλη. Αρχές Σεπτεμβρίου αντιληφθήκαμε πρόωρα ότι υπάρχει πρόβλημα και μπέρδεμα με τα φετινά θέματα των εξετάσεων λόγω αλλαγής της ύλης. Περιλαμβάνει τις εξής ενότητες:

  1. Θεωρία

α. Ορισμοί

β. Αποδείξεις

γ. Σημεία προσοχής επί της θεωρίας

δ. 224 ερωτήσεις του τύπου Σωστό – Λάθος.

  1. 20 βασικές ασκήσεις – προτάσεις με απόδειξη.

Γ. 12 Επαναληπτικά λυμένα θέματα.

Δ. 2 Γενικά Επαναληπτικά θέματα προς λύση.

Ε. 100 Δ θέματα εξετάσεων.

ΣΤ. 15 Διαγωνίσματα Πανελλαδικών Εξετάσεων με ανακατασκευασμένα ερωτήματα, ώστε να ανταποκρίνονται στη νέα ύλη 2015 – 16.

Ζ. 15 Επαναληπτικά Κριτήρια Αξιολόγησης, όπου περιλαμβάνονται και οι προτάσεις μας για τα Β και Γ θέματα των εξετάσεων.

Η. Στο τέλος του βιβλίου παρουσιάζονται, επίσης:

  • Ταξινόμηση των 100 Δ Θεμάτων
  • Κατηγοριοποίηση των συναρτήσεων και συναρτησιακών σχέσεων

 

Ερώτηση 3: Από πού μπορούν όσοι ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν;

Απάντηση: Από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Ερώτηση 4: Ποια είναι τα επόμενα βήματα της ομάδας σας;

Απάντηση: Η ομάδα θα βρίσκεται όπου υπάρχουν μαθηματικά. Ο οργασμός εργασιών θα συνεχιστεί και ο ρόλος της ομάδας θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της ενημέρωσης – εκπαίδευσης. 

Τελειώνοντας ευχόμαστε στον συνώνυμο φίλο καθώς και στην υπόλοιπη ομάδα των μαθηματικών να είναι καλοτάξιδο το πρώτο τους βιβλίο και με το καλό στο επόμενο.

Γιάννης Η. Κάκανος 

 

Σύντομο βιογραφικό Γιάννη Κυριάκου Κάκανου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 του Απρίλη του 1974 και ζει στις Σέρρες. Το 1992 εισήχθη στο Μαθηματικό Αθήνας. Είναι καθηγητής στα μαθηματικά και εργάζεται στο φροντιστήριο Παπαπαναγιώτου στις Σέρρες. Έγινε μέλος της lisari team από τον Σεπτέμβρη 2014. Είναι παντρεμένος με τη Βαγγελιώ Καλαγασίδη και έχουν μαζί δύο αγόρια, τον Κυριάκο και τον Νικόλα. Τα σπορ που του αρέσουν  είναι η πεζοπορία του ορεινού όγκου της χώρας και της φύσης γενικότερα.

 10256477_10203288250479952_3958824363752127906_n

  Ο Γιάννης Κ. Κάκανος με την σύζυγό του Βαγγελιώ Καλαγασίδη από το Ρέθυμνο

 

 KAKANOS_AYTOKOLLHTA

 

 

Ένα σχόλιο

  1. Κάκανος Γιάννης του Κυριάκου

    H lisari team και εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Κάκανο για το χρόνο που διέθεσε για το βιβλίο, αγκαλιάζοντας μια συνεργασία 19 ανθρώπων από την ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, σπάζοντας όλες τις προκαταλήψεις.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com