Κυριακή , 28 Μάϊος 2023

Κάτοικοι της ιστορικής Σπλάντζιας εκφράζουν διαμαρτυρίες…


Στην αγαπημένη τους πλατεία με την δροσιά του χιλιόχρονου πλατάνου συναντήσαμε  μια παρέα ηλικιωμένων σήμερα ανθρώπων, που γεννήθηκαν σε αυτή την  συνοικία με την ιστορική πλατεία, την υπογεια ενετική δεξαμενή, τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και τον επίσης πρώην Ιερό Ναό του Αγίου Ρόκκου για να μας μιλήσουν σχολιάζοντας την αδιαφορία των αρμοδίων για κάθε περίσταση. 

Τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μπαλής ως αντιπρόεδρος των κατοίκων της παλιάς πόλης, λέγοντας: “ Είναι γνωστή η ιστορία του πλατάνου με τα καμώματα των Τούρκων να κρεμάσουν τον επίσκοπο Μελχισεδέκ, όπως και της υπόγειας Κρήνης αλλά και των εκκλησιών Αγίου Νικολάου και Αγίου Ρόκκου. Η υπόγεια κρήνη δηλαδή το υδραγωγείο εκείνης της εποχής κατασκευάστηκε επί ενετών και αργότερα επί τουρκοκρατίας μετατράπηκε σε Χαμάμ. Πολύ αργότερα το 1960 που ήμουν μικρό παιδί μαζί με όλα τα γειτονόπουλα παίζαμε και κατεβαίναμε κάτω. Δυστυχώς, όμως, επί δημαρχίας του μακαριστού Νικολάου Σκουλά μπαζώθηκε αυτός ο υπόγειος ιστορικός χώρος. Το 1982 τώρα με δήμαρχο τον Γιώργο Κατσανεβάκη κατόπιν απαιτήσεως των κατοίκων δια του διοικητικού συνοικιακού συμβουλίου της γειτονιάς, ήμουν μέλος του Δ.Σ. εισακουστήκαμε και ξεμπαζώθηκε ο χώρος γεγονός το οποίο μας έδωσε μεγάλη χαρά. Έγινε μια καλή αρχή και στη συνέχεια με τις επόμενες δημοτικές Αρχές όλο και κάτι γινόταν προς το καλύτερο, αλλά επειδή, σημάδια των καιρών και αυτά, έβρισκαν αυτό το μέρος ως καλό στέκι διάφοροι εξαρτημένοι, μπήκαν κάγκελα και πόρτα που παραμένει κλειστή. Πρέπει, όμως να ανοίγει έστω μια φορά την εβδομάδα για επισκέψεις ακόμα και σχολείων και τα καλοκαίρια κάθε μέρα να είναι ανοιχτά με φύλακα – ξεναγό. Τώρα και κλειστά είναι και στο εσωτερικό ρίχνουν ορισμένοι απορρίμματα. Ντροπή. Για το καμπαναριό τώρα του Αγίου Νικολάου που εδώ και πολλούς μήνες έχει υποστεί σοβαρές φθορές από κεραυνό δεν έχει γίνει τίποτα για την επισκευή του. Τι περιμένουν, να πέσει και να σκοτώσει ανθρώπους για να πράξουν το αυτονόητο;” κατέληξε ο κ. Μπαλής έχοντας την σύμφωνη γνώμη της παρέας μεταξύ των οποίων κι ένας παλιός μουσικός ο Στέλιος Σούλιαρης που είπε: “ Εγώ θα πω και για κάτι άλλο, μιας και ήμουν 57 χρόνια μουσικός στην φιλαρμονική του Δήμου Χανίων. Με την προηγούμενη δημοτική Αρχή έγινε μια ανασύσταση ουσιαστική γιατί είχε διαλύσει. Αυτή, όμως, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με τη νέα δημοτική Αρχή αλλά δυστυχώς, ο δήμαρχος ίσως και να μην έχει επισκεφτεί ακόμα το νέο χώρο που στεγάστηκε η φιλαρμονική που είναι η ιστορική βίλα Κούνδουρου”.

Γιάννης Η. Κάκανος  

KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr


Ο Κυριάκος Μπαλής
KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com