Τρίτη , 28 Μαρ 2023

Κατασκευή μοντέλων πλοίων στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (Και βίντεο)

 

Στο σημερινό ρεπορτάζ έχουμε την χαρά να παρουσιάσουμε περιληπτικά το έργο που επιτελείται στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης καθώς και να αναφερθούμε στην κατασκευή μοντέλων πλοίων σε μεγάλη κλίμακα. Ο Πρόεδρος  του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Εμμανουήλ Πετράκης  Αρχιπλοίαρχος (Μ| Π.Ν. ε.α. μας ανέφερε: « Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης ιδρύθηκε το 1973 με μια ομάδα Χανιωτών πολιτών που μαζί με τον Ναύαρχο Γιαννόπουλο και αξιωματικούς εκείνης της εποχής με σκοπό τη διάδοση της Ναυτικής ιστορίας και παράδοσης του τόπου μας. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που εμείς 42 χρόνια μετά συνεχίζουμε το έργο αυτό καταβάλλοντας μια προσπάθεια ανοίγοντας τα φτερά μας όπως κάνουμε τα τελευταία χρόνια προς το εξωτερικό και να αυξήσουμε πράγμα που έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα τους αλλοδαπούς επισκέπτες. Οι συλλογές μας μέρα με την ημέρα αυξάνοντα και βελτιώνεται εκθετικά η επισκεψιμότητα τόσο στον χώρο του Μουσείου όσο και στο Νεώριο Moro – Μόνιμη Έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής. Αυτή την περίοδο είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωρίσουμε ότι προετοιμαζόμαστε να ξεκινήσουμε την επισκευή της οροφής με βοήθεια Φορέων του κράτους και φίλων του Μουσείου που κρίθηκε απαραίτητη για να μπορέσουμε να στεγανοποιήσουμε τον άνω όροφο του Μουσείο μας και να βελτιώσουμε τη λειτουργική κατάστασή του».   

Για την προσφορά που έχει στον τόπο η ίδρυση και λειτουργία του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης, έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς διάφορα ρεπορτάζ με το σημερινό να αφιερώνεται συν τις άλλης σ’ έναν άνθρωπο, ο οποίος, με πολύ μεράκι αφιερώνει κάθε μέρα εθελοντικά πολλές ώρες σε χώρο του Μουσείου για ναυτομοντελισμό κατασκευάζοντας μοντέλα πλοίων σε μεγάλη κλίμακα με πρωτογενή υλικά. Πρόκειται για τον επί 19 χρόνια Διευθυντή του Ν.Μ.Κρήτης και νυν εθελοντή κ. Στυλιανό Φαλιέρο Αντιπλοίαρχο (Ε) Π.Ν. ε.α. που μαζί με τον Πρόεδρο κ. Εμμανουήλ Πετράκη Αρχιπλοίαρχο (Μ| Π.Ν. ε.α μάς ξενάγησαν στους ιδιαίτερα επιμελημένους χώρους του δίνοντας έτσι τη δυνατότητα  να μάθουν οι νεότεροι τη λειτουργία του μα και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι προγενέστερα αφιερώματα.    

«Τα μοντέλα αυτά που κοσμούν το Μουσείο μας είναι χειροποίητα κι έχουν φτιαχτεί με πολύ μεράκι αφιερώνοντας για την κατασκευή κάθε μοντέλου περίπου δύο χρόνια» επισημαίνει ο κ. Στυλιανός Φαλιέρος για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ότι «για να κατασκευαστούν, λοιπόν, αυτά τα μοντέλα δεν ήταν εύκολη δουλειά. Πολλές οι δυσκολίες, αλλά η αγάπη γι’ αυτό που κάνω ως χόμπι περνώντας όμορφα τις ελεύθερες ώρες με βοηθούν να φέρνω σε πέρας ότι αρχίζω. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πρωτογενή και αποτελούνται από ξύλο, μέταλλο, χαρτί, λάστιχο, πολυεστέρα και διάφορα άλλα υλικά που κατά περίπτωση μάς είναι χρήσιμα για την υλοποίηση της κάθε κατασκευής. Να σημειωθεί μάλιστα ότι τα περισσότερα μοντέλα, αν προστεθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί, είναι και τηλεκατευθυνόμενα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι: «μαζί με τους δύο βοηθούς μου, τον κ. Νίκο Μπινάκη και τον κ. Παναγιώτη Καραμπουρνιώτη (Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου) κάνουμε και την συντήρηση των εκθεμάτων του Ναυτικού Μουσείου στον δε ελεύθερο χρόνο μας κατασκευάζουμε μοντέλα πλοίων για τον εμπλουτισμό του Μουσείου και την προβολή της Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης. Την περίοδο αυτή κατασκευάζουμε τρία “Λίμπερτυ”  τα οποία είναι Εμπορικά πλοία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου εκ των οποίων τα δύο προορίζονται για το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης. Το τρίτο κατασκευάζεται σε ανάμνηση του γεγονότος ότι: «στο πρώτο ταξίδι του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και βοηθού μου Παναγιώτη Καραμπουρνιώτη και σε ηλικία 16 ετών ναυάγησε στον Ινδικό Ωκεανό και σώθηκε μετά από μεγάλη παραμονή του στην θάλασσα».

Γιάννης Η. Κάκανος

 

???????????????????????????????

Εξωτερική όψη του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης με μια προπέλα του πρ. Αντιτορπιλικού Βέλος, μια άγκυρα, ένα κανόνι και ένα ηλιακό ρολόι.

SONY DSC

Ο πρώην Διευθυντής κ. Στυλιανός Φαλιέρος Αντιπλοίαρχος (Ε) Π.Ν. ε.α.  στο μέσον με τους βοηθούς του και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  στο εργαστήριο του Μουσείου.

SONY DSC

 Ο Πρόεδρος του Ν.Μ.Κ.  κ. Εμμανουήλ Πετράκης Αρχιπλοίαρχος (Μ) Π.Ν. ε.α.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

???????????????????????????????

????????

 Κοντινά πλάνα με τις κατασκευές των μοντέλων της έκθεσης και του εργαστηρίου.

Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

 Οι διαφημίσεις στα έντυπα μας είναι φθηνές και στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης χιλιάδων εκδηλώσεων στο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστοσελίδας μας. Το Επαρχιακό φως ως έντυπο τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας στα υπερσύγχρονα τυπογραφεία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” με δέκα χιλιάδες τεύχη που διανέμονται δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Οι εκδηλώσεις όσων  επιθυμούν να συμπεριληφθούν σ’ ένα από τα επόμενα τεύχη μας οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδα της σελίδας. 

 

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com