Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

ΚΑΛΥΒΙΑΝΗ ΚΙΣΑΜΟΥ: Ένα αγροτικό χωριό πόλος έλξης τουριστών

 

 

 

Με αγροτουριστικό πρόγραμμα θεμελιώθηκε το 1993, για να λειτουργήσει τρία χρόνια αργότερα, η πρώτη τουριστική επιχείρηση στην Καλυβιανή Κισάμου, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό κτισμένο ακριβώς στην ρίζα του ακρωτηρίου Γραμβούσας, που από εκεί αρχίζει η εξωτική περιήγηση για την λιμνοθάλασσα του «παραδεισένιου» Μπάλου. 

Από την προχθεσινή μας μετάβαση σε αυτό το όμορφο χωριό της Κισάμου, θαυμάσαμε στην αίθουσα υποδοχής ενός ξενώνα και μια ωραία έκθεση φωτογραφίας από τοπία της περιοχής. Για το χωριό, τις επαγγελματικές, αλλά και τις καλλιτεχνικές της δραστηριότητες, η ερασιτέχνης φωτογράφος Ευτυχία Δεικτάκη μας είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:  «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Βασιλόπουλο, χωριό της Κισάμου και αυτό. Όταν ήρθα νύφη στην Καλυβιανή σε ηλικία 19 ετών δεν υπήρχε τουρισμός και όλοι ασχολούμασταν με τις αγροτικές εργασίες στον απέραντο κάμπο της περιοχής. Όλοι οι άνθρωποι ήταν και παραμένουν νοικοκύρηδες, εργατικοί, φιλόξενοι, αγαπημένοι μεταξύ τους και γι’ αυτό προόδεψε το χωριό μας. Εμείς αποφασίσαμε να ενταχθούμε σ’ ένα αγροτουριστικό πρόγραμμα και τα καταφέραμε, παρά τις δυσκολίες που ακολούθησαν. Έτσι, λοιπόν, το 1993 θεμελιώσαμε αυτή τη μονάδα που λειτούργησε το 1996 και ήταν η πρώτη τουριστική επιχείρηση στην Καλυβιανή με εστιατόριο και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο τουρισμός δεν είχε ακόμα εμφανιστεί για τα καλά επειδή και για τον Μπάλο δεν είχε διανοιχτεί ακόμα ο αγροτικός δρόμος. Κάποια λεωφορεία μόνο έφερναν κόσμο μέχρι το χωριό και από εκεί και πέρα άρχιζε η πεζοπορία μέχρι την πανέμορφη παραλία. Με το που λειτουργήσαμε τον ξενώνα και την ταβέρνα, κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι ήταν οι επισκέπτες μας. Αργότερα διανοίχτηκε δρόμος μετά την Καλυβιανή προς τον Μπάλο, μέχρι το γνωστό σημείο που είναι σήμερα και έτσι η κίνηση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο. Το χωριό μας, πλέον, είχε γίνει πόλος έλξης Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Άνοιξαν κι άλλες ταβέρνες και χτίστηκαν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία για να διαμορφωθεί η Καλυβιανή, σ’ ένα  αγροτουριστικό χωριό».

Όσον  αφορά την ενασχόλησή της  με τη φωτογραφία, η κα Δεικτάκη επεσήμανε ότι «με τη φωτογραφία ασχολούμουν πολλά χρόνια αλλά δεν είχα χρόνο να αφιερώσω, επειδή ήμουν και η μαγείρισσα της ταβέρνας. Μου άρεσε η μαγειρική και ήταν  η χαρά μου να δημιουργώ δικές μου συνταγές. Από τότε που σταματήσαμε να λειτουργούμε την ταβέρνα, μπόρεσα να κάνω τ’ όνειρό μου πραγματικότητα αφιερώνοντας ώρες για φωτογραφήσεις. Για πρώτη χρονιά φέτος λειτούργησε η Έκθεση φωτογραφίας που αρέσει στους πελάτες και επισκέπτες του χωριού μας και είναι αφιερωμένη στη μητέρα μου και στις όμορφες στιγμές του τόπου μας. Θα παραμένει ανοιχτεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τις 6 το απόγευμα μέχρι 10 το βράδυ».

35-20130926

Kalibianiwtmk

 Πανοραμική όψη της Καλυβιανής με την περιοχή από το αρχείο της

P1270250wtmk

P1270263wtmkP1270262wtmk

 Η αίθουσα υποδοχής με την Έκθεση φωτογραφίας που έχει διακοσμηθεί με διάφορα παλιά εργαλεία και αντικείμενα μαζί με διάφορα άγρια φυτά της περιοχής

 

P1270254wtmk

 Η κυρία Ευτυχία Δεικτάκη ενώ συνομιλεί με τον γράφοντα

 

P1270270wtmk

  Η εξωτερική όψη του ξενώνα  στην Καλυβιανή 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com