Ανακοίνωση

Ιστορικά μνημεία στο έλεος του χρόνου στο χωριό Δραπανιά Κισάμου

 
Κι ενώ ο Δραπανιάς στην Κίσαμο άρχιζε να αναγεννιέται με τους Καποδιστριακούς Δήμους αποκτώντας την έδρα του Δήμου Μηθύμνης μ’ ένα πολυτελέστατο κτήριο Δημαρχείου, ήρθε στη συνέχεια ο «Καλλικράτης» να του δώσει τη… χαριστική βολή.

Στο χθεσινό οδοιπορικό μας στον Δραπανιά ξεναγηθήκαμε στην ιστορική γειτονιά Φατζιανά με το παλιό πηγάδι, από τον Γεώργιο Ράπτη, κάτοικο του χωριού που μας τα εξής: “ Στο Δραπανιά είμαι γαμπρός και μένω μόνιμα 30 χρόνια. Πρόλαβα, μπορώ να πω, το χωριό σε ακμή. Η γειτονιά μας εδώ είχε νέες οικογένειες και ο μόνος… ξένος ήμουν εγώ που γεννήθηκα στα Τρίκαλα και παντρεύτηκα Δραπανιανή. Σήμερα απομείναμε καμιά δεκαπενταριά ηλικιωμένοι με διπλάσιους νεότερους από την Αλβανία να μένουν εδώ. Είναι όμως, καλοί άνθρωποι και οι σχέσεις μας παραμένουν άριστες. Πριν από λίγα χρόνια είχε δημιουργηθεί μια καλή δυναμική σε όλο τον Δραπανιά που απέκτησε έδρα Δήμου, αλλά να που ήρθε ο «Καλλικράτης» και μας αποδυνάμωσε όλους. Τέλος πάντων, αυτά θέλουν συζήτηση και δεν είναι η κατάλληλη ώρα. Εκείνο που μ’ ενδιαφέρει είναι η συντήρηση του παλιού πηγαδιού στη γειτονιά καθώς και τα παλιά ιστορικά κτήρια όπως ο πύργος στον Κάτω Δραπανιά για να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα και να σωθούν, να μην καταντήσουν χαλάσματα όπως η βίλλα Τρεβιζάν”.

 


Η νέα εκκλησία των Πέτρου και Παύλου και Αγίου Φανουρίου με το Γιώργο Ράφτη μπροστά από το τούρκικο πηγάδι που ύδρευε κάποτε όλο το χωριό.

 

 


Παλιές και νέες κατοικίες στα Φατζιανά καθώς επίσης και το μνημείο των πεσόντων στη Γερμανική κατοχή.

 


Η Μαρίκα Τσοντάκη λέει τα καλύτερα λόγια για το χωριό της και πως της λείπει αφού μένει μόνιμα στην Αθήνα και έρχεται μια φορά το χρόνο.

 


Ο Πύργος όπως είναι σήμερα…

 Πανοραμική όψη του Δραπανιά με τον απέραντο ελαιώνα τραβηγμένη πάνω από μια ελιά.

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com