Κυριακή , 25 Σεπτέμβριος 2022
Ανακοίνωση

ΙΛΑΕΚ 1968 – 2018 – Πενήντα χρόνια προσφοράς και δράσης

Untitled-2

Τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της θα γιορτάσει επίσημα η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Κρήτης (ΙΛΑΕΚ) την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου και ώρα 6.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου.

Αυτό επισημάνθηκε στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Μ.Μ.Ε. το Διοικητικό της Συμβούλιο, όπου, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκαν: «Η Ι.Λ.Ε.Κ. ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1968, όταν μια ομάδα ανθρώπων με γνώμονα την επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης “Ιδρύουν σωματείο” με έδρα την πόλη των Χανίων. Οκτώ χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1976 το καταστατικό της Εταιρείας τροποποιείται ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και το σωματείο μετονομάζεται με τη σημερινή ονομασία» σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Μουτζούρης.

Για να συμπληρώσει  η αντιπρόεδρος κα Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη ότι «επί δημαρχίας Κυριάκου Βιρβιδάκη, λάβαμε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για τις ανάγκες μας και το πιο σημαντικό που μεταφερθήκαμε σε αυτό τον όμορφο χώρο. Στη συνέχεια και οι επόμενοι δήμαρχοι στήριξαν το έργο μας, όπως επίσης στήριξε  και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Απόστολος Βουλγαράκης».

Για την πολύτιμη βιβλιοθήκη της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. σημειώνει η κα Μαριάνα Καβρουλάκη ότι «στην πραγματικότητα η βιβλιοθήκη είναι ένα από τα πλέον πολύτιμα αποκτήματα μας. Τα βιβλία έχουν προέλθει είτε από δωρεές των μελών, είτε από ανταλλαγές με άλλα Ιδρύματα και Βιβλιοθήκες και έχουμε περίπου 6.700 βιβλία με το μεγαλύτερο μέρος να έχει ταξινομηθεί».   

«Στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων» υπογραμμίζει η κα Αλεξάνδρα Κουρουτάκη «δράσης και προσφοράς της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. θα γίνει αναφορά και στις εκδηλώσεις Τέχνης, στις εικαστικές δράσεις που διοργάνωσε η Εταιρεία. Αναμφίβολα η ιστορία, η αρχαιολογία και η λαογραφία αποτελούν τους τρεις πυλώνες της Εταιρείας, όμως και η Τέχνη ως αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού είναι πάντα στους στόχους της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. Σύμφωνα μάλιστα με το καταστατικό της η Εταιρεία αποσκοπεί μεταξύ άλλων και στην τόνωση του ενδιαφέροντος υπέρ της Τέχνης στην Κρήτη. Για την πραγματοποίηση των στόχων της η Εταιρεία προβαίνει κυρίως στη διοργάνωση διαλέξεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων με εικαστική στόχευση και θεματολογία ενώ παράλληλα φροντίζει για την έκδοση των πρακτικών των συνεδρίων και την  δημοσίευση των κειμένων των διαλέξεων στις εκδόσεις της».

Η ίδια, συνεχίζοντας, τόνισε: «Τελειώνοντας να σημειώσουμε ότι για τη διοργάνωση των δράσεων αυτών, η Εταιρεία συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες από το χώρο των εικαστικών Τεχνών και της Ιστορίας της τέχνης.  Τα Διοικητικά συμβούλια της Ι.Λ.Α.Ε.Κ στελέχωσαν και συνεχίζουν να στελεχώνουν εκπαιδευτικοί και ερευνητές, άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι ευρύτερα αλλά και ειδικότερα σε θέματα τέχνης, που υπηρέτησαν και υπηρετούν τη δημόσια και ιδιωτική παιδεία του νομού μας.  Βασικός μας στόχος παραμένει, η συμβολή της Εταιρείας στην ανάπτυξη των κρητολογικών σπουδών και βέβαια και στο πεδίο της τέχνης”.

Τέλος η Γραμματέας του Δ.Σ. της Εταιρείας κα Ευγενία Παπαιωάννου τόνισε: «Η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. στην  πενηντάχρονη πολιτιστική της διαδρομή προβάλει το έργο των αρχαιολόγων και τα ευρήματα των ανασκαφών, στηρίζει την εξειδικευμένη γνώση και την έρευνα, ενημερώνει το κοινό της με διαλέξεις, επισκέψεις σε Μουσεία και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους  με ειδικές εκδρομές πάντα με συνέπεια και σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες και φορείς. Τιμά προσωπικότητες με ήθος, ανθρωποκεντρισμό, ανθρωποκεντρικό υπόβαθρο και όραμα με γνώμονα την ιστορία, τους αγώνες και την παράδοση της Κρήτης, συντάσσεται με τον άνθρωπο στη διαχρονία του».

Στο μεταξύ, ξενάγηση στο Λόφο του Καστελλίου, στην παλιά πόλη οργανώνει αύριο Κυριακή στις 11.30’ π.μ. η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. με αφετηρία και ώρα εκκίνησης της ξενάγησης από τα γραφεία της, στην Πλατεία Αγίου Τίτου, 15 λεπτά ενωρίτερα. Την ξενάγηση θα κάνει ο Μανώλης Μανούσακας, οπτικός, ιστορικός, αρχαιολόγος, πολεοδομικός ερευνητής και συλλέκτης.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

    P1290759

Ο πρόεδρος κ. Κώστας Μουτζούρης 


P1290761

Η αντιπρόεδρος κα Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη

P1300003 - Αντιγραφή

Η γραμματέας κα Ευγενία Παπαϊωάννου 

P1290763

P1290758


P1300004

Από αριστερά  ο παλιός πρόεδρος της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. κ. Γεώργιος Κουρμούλης, ο πρόεδρος κ. Κώστας Μουτζούρης, η γραμμτέας κα Ευγενία Παπαιωάννου, η κα Μαριάνα Καβρουλάκη και η κα Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, μέλη του Δ.Σ.  

………………………

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com