Δευτέρα , 27 Μάϊος 2024

Η Βλαχερωνίτισσα σήμερα και το στρατηγικής σημασίας ύψωμα 107 στην κατοχή…

Σ’ ένα από τα προνομιούχα ημιορεινά και του κάμπου χωριά της ενδοχώρας του Νομού μας κοντά με τα Χανιά, συμπεριλαμβάνεται η Βλαχερωνίτισσα η οποία παρά τις όποιες αντιξοότητες που αντιμετωπίζει η ύπαιθρος, δεν πτοήθηκε από την αδιαφορία των κυβερνήσεων, όπως συνέβη με πολλά χωριά του Νομού τα οποία έμειναν ή κοντεύουν να μείνουν χωρίς μόνιμο πληθυσμό. 

Η Βλαχερωνίτισσα μέχρι και την υποχρεωτική συνένωση των δήμων και κοινοτήτων αποτελούσε κοινότητα της επαρχίας Κυδωνίας. Σήμερα ανήκει στον Δήμο Πλατανιά. Τουριστική υποδομή με τουριστικά καταλύματα καθυστέρησε ν’ αποκτήσει όπως και με την λειτουργία ταβέρνας.  

Στο χωριό έχει ξεκινήσει τώρα και κάμποσα χρόνια η καθιέρωση της γιορτής του σαλίγκαρου που γίνεται κάθε 21 Ιουνίου με ανάλογα κεράσματα και ζωντανή Κρητική μουσική, ενώ συνεχίζεται η ετήσια γιορτή για την τσικουδιά. 

Η Βλαχερωνίτισσα ως ένα από τα χωριά του κάμπου αντιμετώπισαν πρώτα τη φρίκη των ναζί στη Μάχη της Κρήτης. Το ύψωμα 107 ήταν η θέση στην οποία οι Γερμανοί έριξαν ισχυρή δύναμη αλεξιπτωτιστών με σκοπό να καταλάβουν το αεροδρόμιο Μάλεμε, πράγμα το οποίο κατόρθωσαν μετά από λυσσαλέο αγώνα και αφού αντιμετώπισαν τη γενναία και ηρωική αντίσταση των ασύγκριτα λιγότερων αριθμητικά και ελάχιστα οπλισμένων κατοίκων της περιοχής. Πάνω σ’ αυτό το ύψωμα, κοντά στο οποίο έχει χτιστεί το εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, υπάρχει σήμερα απέριττος ξύλινος σταυρός και λίγα μέτρα πιο πέρα το Συμμαχικό πολυβολείο που είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για το αεροδρόμιο του Μάλεμε, εξακολουθεί να παραμένει στο έλεος του φθοροποιού χρόνου. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Το μικρό εξωκλήσι είναι αφιερωμένο στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη
KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com