Τετάρτη , 29 Μαρ 2023

Η συγκομιδή του καρπού της πιο αρχαίας ελιάς του κόσμου στις Βούβες του Δήμου Πλατανιά Χανίων

 

ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 


Μια ακόμα πολύ ωραία και πετυχημένη εκδήλωση της σειράς των εκπλήξεων του Δήμου Πλατανιά αποτελεί η σημερινή με τη συγκομιδή του καρπού της πιο αρχαίας ίσως ελιάς στον κόσμο. Της ελιάς των Βουβών στην Κίσαμο Χανίων. Η συγκομιδή του καρπού έγινε παρουσία πολλών ξένων δημοσιογράφων και συνέδρων από 14 χώρες οι οποίοι βρίσκονται αυτές τις ημέρες στα Χανιά, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει η εταιρεία “Terra Creta”. Στη διαδικασία του μαζέματος του καρπού από την αρχαία ελιά των Βουβών συμμετείχαν και σύνεδροι μαζί με αρκετούς Έλληνες και άλλους ξένους επισκέπτες που είχαν έρθει με τουριστικά λεωφορεία. Από την προαναφερόμενη εταιρεία ο Μανώλης Καρμπαδάκης σε δήλωση του επεσήμανε: “Η εκδήλωση έγινε για να αναδείξουμε ακόμα πιο πολύ την περιοχή του Κολυμπαρίου, το δέντρο των Βουβών και το ελαιόλαδο. Ήταν μια ευκαιρία, με αφορμή το παγκόσμιο συνέδριο που διοργανώνουμε και με τη συμμετοχή 150 συνέδρων από 14 χώρες και πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων και δημοσιογράφων από 7 χώρες, για να προβληθεί το γεγονός και η περιοχή”.

 Εδώ θα δείτε το ρεπορτάζ  από τη βιντεοσκόπηση που τραβήξαμε.

https://eparxiakofos.gr/%CF%80%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9/ 


Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε: “Για την ιστορική ελιά των Βουβών, το Ολυμπιακό ελαιόδενδρο ήρθε η ώρα πέρα από τα περιβαλλοντικά του και τα πολιτιστικά του στοιχεία που το έχουν αναδείξει ως ένα μνημείο της φύσης θα αναδείξουμε τώρα και το παραγωγικό του κομμάτι. Πρόκειται για μια ελιά από μια ποικιλία που δίνει το εξαιρετικά αγνό παρθένο ελαιόλαδο στην περιοχή η οποία έχει αποκτήσει τον διεθνώς αναγνωρισμένο τιμητικό τίτλο ΠΟΠ Κολυμπάρι. Θέλουμε, έτσι ν’ αναδείξουμε ότι αυτό το παραγόμενο προϊόν, το λεγόμενο πράσινο χρυσάφι έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά  που απαιτούνται προκειμένου να τύχει της προβολής και της προόδου που του αξίζει με την παρουσία και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης. Από τη συγκομιδή και την έκθλιψη του καρπού θα γίνουν μικρές συσκευασίες με το λάδι αυτής της Ολυμπιακής ελιάς προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως προβολή, προώθηση του ελαιολάδου για συμμετοχές σε συνέδρια, για επισκέπτες, αλλά φυσικά και για τον κάθε ένα που θα μπορούσε να μας βοηθήσει”.

Για την εκδήλωση ο τέως δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, πρωτεργάτης ανάδειξης της ελιάς των Βουβών, υπογράμμισε, σε παράφραση, ότι: “Αυτή η ελιά είναι μια δασκάλα στην κοινωνία μας, για τον πολιτισμό μας, που δίδαξε ότι τα παλιά δένδρα τα μνημειακά έχουν αξία. Το 1992 που κάναμε την εισήγηση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, εθεωρείτο ακόμα ότι τα παλιά δένδρα δεν χρειάζονται και ότι  είναι καλά μόνο για καυσόξυλα. Έχουμε, λοιπόν, αυτή την ανάδειξη της ελιάς αποτελώντας την αφορμή να γίνει μια πανελλήνια διδασκαλία με επακόλουθο ν’ αναπτυχθεί μια ευγενής άμιλλα και όλοι τώρα ψάχνουν να βρουν μνημειακά δένδρα. Άρα, αυτή η ελιά είναι η μάνα που προστατεύει όλα τα παιδιά της…”.


Εκ μέρους της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Πλατανιά ο Αντώνης Καπνισάκης τόνισε: “Συνεχίζουμε την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Πλατανιά στην προβολή και την προώθηση των προϊόντων της περιοχής μας και σήμερα είναι η τιμητική του λαδιού. Παρουσία πολλών συνέδρων και ΜΜΕ από όλο τον κόσμο προσπαθούμε να προβάλλουμε το ελαιόλαδο παίρνοντας αναφορά την αρχαία ελιά των Βουβών. Οι σημερινές ημέρες είναι δύσκολες και το μάρκετινγκ  πρέπει να γίνεται βασιζόμενο σε αξίες. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής μας και όλης της Κρήτης είναι χρυσάφι…”.Από τον Δήμο Πλατανιά προσφέρθηκε κέρασμα με ξεροτήγανα και άλλα γλυκά σε όλους όσοι παραβρέθηκαν. Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη αυτή εκδήλωση.

  Ο ηλικιωμένος αγρότης Ηλίας Διαμαντάκης από τη Σπηλιά πάνω στο μεταφορικό μέσον που διαθέτει τόνισε: “Μπράβο στο Δήμο Πλατανιά για την δραστηριότητα του αυτή που μας ωφελεί όλους αφού στην κυβέρνηση αξίζει το μηδέν”.

 Ο Αντώνης Καλαϊτζάκης από τα Καμισιανά λέει: “Στο χώρο της εκδήλωσης μ’ έχουν καλέσει να πάω με το άλογο… ”.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com