Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

Η χορωδία της Ενορίας Αγίας Αικατερίνης Νέας Χώρας (Και βίντεο)

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Αικατερίνης 

Από το 1992 που τέθηκε ο θεμέλιος λίθος ανεγέρσεως του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στη δυτική πλευρά της Νέας Χώρας έχουν περάσει 28 χρόνια. Οι ανάγκες, όμως, της συνοικίας που όλο επεκτεινόταν ήταν η αφορμή να κτιστεί η εκκλησία της οποίας αν και οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί, τελέστηκαν το 2014 τα εγκαίνια της και αποτελεί τον δεύτερο ενοριακό Ιερό Ναό της μεγάλης πλέον συνοικίας. 

Ο κ. Ευτύχιος Μανιουδάκης

Με αφορμή την προχθεσινή  βραδινή πολιτιστική εκδήλωση  από την χορωδία γυναικών της Ενορίας στα πλαίσια ψυχαγωγικού προγράμματος, πληροφορηθήκαμε από τον Ευτύχιο Μανιουδάκη, μέλος του εκκλησιαστικού συμβουλίου της εκκλησίας ιστορικά στοιχεία ανεγέρσεως του ναού ως εξής: “ Η ιδέα να κτιστεί η εκκλησία ήταν της μακαριστής Μελπομένης Σπυριδάκη, κατοίκου της περιοχής που προσέφερε και ένα σεβαστό χρηματικό ποσό.  

Ο  αρχικός χώρος που θα χτιζόταν ήταν 400 τετραγωνικά μέτρα και δωρήθηκε από τις κόρες της μακαριστής Αικατερίνης Νικολακάκη, αλλά στη συνέχεια αγοράστηκαν άλλα  800 τετραγωνικά μέτρα. Βέβαια, η περιοχή σήμερα χρειάζεται ένα καλό νοικοκύρεμα από τη δημοτική Αρχή ούτως ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη στους ενορίτες και κάθε άλλο προσκυνητή. Η Νέα Χώρα καταλαμβάνει ένα τεράστιο σε έκταση χώρο που αρχίζει από τα τείχοι της δυτικης Τάφρου της παλιάς πόλης των Χανίων και τελειώνει στο τέρμα της οδού Σελίνου που είναι η εκβολή του Κλαδισού ποταμού”. 

Συνεχίζοντας ο ιδιος, τόνισε: “Αξίζει να επισημάνω ότι  τα εγκαίνια της εκκλησίας τελέστηκαν το  2014 από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό, ενώ ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1992 από τον νυν αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Ειρηναίο, στον οποίο ευχόμαστε καλή ανάρρωση και σύντομα να επιστρέψει  στα καθήκοντα του. Η χορωδία μας τώρα, ονομάζεται «Η Σιναϊτισσα Κερά» και ιδρύθηκε αμέσως μετά από τα εγκαίνια του ναού με χορωδό έναν πολύ καλό και δραστήριο μουσικό τον κ. Δημήτριο Μπιτζανάκη. Η αρχή έγινε με 15 γυναίκες και σήμερα, ο αριθμός τους είναι διπλάσιος. Μαέστρος παραμένει ο ίδιος έχοντας όλα αυτά τα χρόνια αναπτύξει ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό έργο με την παρουσία της χορωδίας σε όλο τον Νομό Χανίων. Οι φωτογραφίες είναι  από την βραδινή μας πολιτιστική δράση της Τρίτης στο παρκάκι Νέας Χώρας στην οδό Σελίνου”.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος    

Στιγμιότυπα από την χορωδία 

Πανοραμικές όψεις από την δυτική ως επί το πλείστο περιοχή της Νέας Χώρας 


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com