Με λιακάδα κύλησε η Κυριακή επιτρέποντας έτσι το περπάτημα στην όμορφη φύση σε φίλους της παρόχθιας περιοχής του ποταμού Μορώνη και της αμμώδους μεγάλης παραλίας της λιμνοθάλασσας του Βλητέ στην Κάτω Σούδα.
Από την χθεσινή μεσημεριανή μετάβαση μας εκεί περπατήσαμε στα παρόχθια μονοπάτια του ποταμού τραβώντας επίγεια όπως και πανοραμικά στιγμιότυπα από ψηλά με τον ποταμό σε απόλυτη νηνεμία να εκβάλλει στη λιμνοθάλασσα.
Η εκβολή του ποταμού Μορώνη σε συνδυασμό με τη λιμνοθάλασσα, δημιουργούν ένα σημαντικό υγροβιότοπο ο οποίος έχει συμπεριληφθεί στην καταγραφή των υγροβιοτόπων της Ελλάδας από το Ε.Κ.Β.Χ. με τον αριθμό 347 και την επωνυμία “Πέρα”, όπως αναγράφει η φθαρμένη από τον χρόνο πληροφοριακή πινακίδα. Ο ποταμός δεν έχει μεγάλο μήκος είναι περίπου 350 μέτρα με ελάχιστο πλάτος τα 5 μέτρα, ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα του φτάνει τα 20 μέτρα και όσο πλησιάζει προς την εκβολή του στον μυχό του φυσικού κόλπου της Σούδας δημιουργώντας έτσι ένα μικρό εκβολικό σύστημα υγροτόπων το πλάτος ανέρχεται στα 70 μέτρα. Τα παλαιότερα, όμως, χρόνια που η περιοχή δεν είχε οικοδομηθεί το πλάτος του ποταμού προς την εκβολή του κυρίως ήταν πολύ μεγαλύτερο. Στον υδροβιότοπο αυτό φιλοξενούνται μεταναστευτικά πουλιά όπως ερωδιοί, φαλαρίδες και πάπιες, ενώ όλο τον χρόνο παραμένουν οι νερόκοτες.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος


