Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Γνωριμία με τα Άπτερα πρώην Μεγάλα Χωράφια

Την περίοδο που ίσχυαν οι επαρχίες στην επικράτεια της χώρας μας, στο νομό μας τα Μεγάλα Χωράφια ή Απτέρα σήμερα, διοικητικά, ανήκαν στην επαρχία Αποκορώνου. 

Στα μεταγενέστερα χρόνια με την διοικητική διαίρεση της χώρας στους Καποδιστριακούς Δήμους, το χωριό αυτό υπαγόταν στον Δήμο Σούδας, ενώ από την επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση με την ονομασία “Καλλικράτης” το χωριό ανήκει στον Δήμο Χανίων. 

Ο κ. Εμμανουήλ Κελαϊδής πτέραρχος ε.α.

Τα Μεγάλα Χωράφια ή Άπτερα πλέον, ήταν και παραμένουν μεγάλο ημιορεινό χωριό με πολλές διαφοροποιήσεις από παλιά μέχρι τώρα. Για το χωριό τους, μας μίλησε ο πτέραρχος ε.α. Εμμανουήλ Κελαϊδής υπογραμμίζοντας τα εξής:  “Βρισκόμαστε στα πρώην Μεγάλα Χωράφια και τώρα Άπτερα, ένα ιστορικό παλιό χωριό. Εδώ είναι η αρχαία πόλη των Απτέρων και οι κάτοικοι που βρίσκονται εδώ στα Άπτερα γιατί έτσι μετονομάστηκε το χωριό μας, είναι κυρίως οικογένειες που ήρθαν την παλιά εποχή και ριζώσανε. Το σημαντικό του χωριού μας είναι η αρχαία πόλη που έχει ιστορία 2.000 και πλέον ετών. Το χωριό μας σήμερα έχει γίνει τουριστικό ενώ τα παλιά χρόνια ήταν αγροτοκτηνοτροφικό. Είναι πολύ όμορφο  και η βορεινή πλευρά του έχει θαυμάσια πανοραμική θέα σε όλο τον κόλπο και το λιμάνι της Σούδας ενώ έχουμε και τη θάλασσα σε μεγάλη έκταση πολύ κοντά με το χωριό”. Συνεχίζοντας ο κ. Κελαϊδής επισημαίνει ότι “ το χωριό μας σήμερα είναι κατεξοχήν χωριό τουριστικό. Έχει αναπτυχθεί πολύ ο τουρισμός και έχουν έρθει και πολλοί νέοι κάτοικοι, ντόπιοι και ξένοι εκ των οποίων άλλοι αγόρασαν ακίνητες περιουσίες και έχτισαν ενώ άλλοι έχουν αγοράσει σπίτια τα οποία αναπαλαίωσαν και μένουν εδώ. Έχουμε πολλές εκκλησιές όπως για παράδειγμα είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος που είναι πάνω στην Αρχαία Απτέρα, ένα ιστορικό μοναστήρι, τον Τίμιο Σταυρό που ήταν το κατεξοχήν μοναστήρι του χωριού μας και το πανηγύρι του χωριού μας, ενώ οι νεότεροι φρόντισαν και τους ευγνωμονούμε που φτιάξανε πλησίον του παλιού δημοτικού μας σχολείου όπου φοίτησα κι εγώ, ως κεντρικό Ιερό Ναό τον Άγιο Νεκτάριο”. 

Συνεχίζοντας την εξιστόρηση για τη γενέτειρα του ο κ. ΚελαΪδής επεσήμανε: “ Τα Μεγάλα Χωράφια είναι με επτά γειτονιές και με προεδρικό διάταγμα του 2008 μετονομάστηκαν Άπτερα και μαζί με το Καλάμι ανήκαν στην ιστορική επαρχία  Αποκορώνου της οποίας τα σύνορα προς ανατολάς αρχίζουν από το βουνό της Μαλάξας. Αργότερα, με την Καποδιστριακή νομοθεσία μπήκαμε στο δήμο Σούδας και τώρα με τον “Καλλικράτη” ανήκουμε στο δήμο Χανίων. Ο κόσμος του χωριού μας πλέον κινείται γύρω από τον τουρισμό χωρίς να εγκαταλείψει  τη γη, τις ελιές, τα αμπέλια, τα πρόβατα και όλα τα υπόλοιπα που υπήρχαν και συνεχίζουν να υπάρχουν. Εμείς εδώ είμαστε ένα προάστιο και απέχουμε περίπου 13 χιλιόμετρα από τα Χανιά, ενώ είμαστε πολύ κοντά με το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Το κλίμα του χωριου μας είναι εξαιρετικό και νομίζω ότι είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής. Χρόνια πολλά καλά Χριστούγεννα να περάσουμε όλοι και το νέο έτος να είναι καλύτερο από αυτό που φεύγει”. 

Από την επίσκεψη μας στα Άπτερα απαθανατίσαμε με τον φακό μας γειτονιές αλλά και την πανοραμική θέα προς τον κόλπο της Σούδας και προς τα χιονισμένα Λευκά Όρη. Γέννημα θρέμμα του χωριού και ο μακαριστός θείος του ε.α. πτεράρχου με το ίδιο ονοματεπώνυμο, του οποίου η προτομή κοσμεί την ανατολική γειτονιά. “Ο Εμμανουήλ Κελαϊδής γεννήθηκε στα Μεγάλα Χωράφια και αποφοίτησε από τη σχολή υπαξιωματικών του στρατού ξηράς με το βαθμό του δεκανέα το 1920. Κατόπιν φοίτησε και επιτυχώς αποφοίτησε στην αεροπορική σχολή Σέδες και στην Αγγλική σχολή εκπαιδευτών πτήσεων. Συμμετείχε στον πόλεμο 1940-41 ως διοικητής της Αεροπορίας διώξεως. Διέφυγε στη Μέση Ανατολή. Σμήναρχος το 1941. Διοικητής Αεροπορικού Αποσπάσματος στη Γάζα (1941 -1942) και διευθυντής της Διοικητικής Υπηρεσίας στο υπουργείο Αεροπορίας στο Κάιρο (1942 -1944). Σε ειδική αποστολή του Συμμαχικού Στρατηγείου στην Κρήτη (Φεβρουάριος 1944). Επιτελάρχης Στρατιωτικής Διοικήσεως Κρήτης (Οκτώβριος 1944 – Φεβρουάριος 1945). Ανώτερος διοικητής Αεροπορίας (Ιούλιος 1946 -1949). Υποπτέραρχος (1947). Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (1950 -1955). Αντιπτέραρχος το 1951 και υπήρξε ο πρώτος αξιωματικός εν ενεργεία που κατέλαβε το βαθμό αυτό στην Πολεμική Αεροπορία. Αποστρατεύτηκε το 1955 με τη συμπλήρωση οκταετούς υπηρεσίας σε ανώτατους βαθμούς. Υφυπουργός Αεροπορίας (8 Ιανουαρίου 1950 – 15 Απριλίου 1950). Διετέλεσε Γενικός διευθυντής του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς. Πέθανε το 1989 και κηδεύτηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.         
Στον προαύλιο χώρο έμπροσθεν του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νεκταρίου και πλησίον του παλιού δημοτικού σχολείου το οποίο έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια, υπάρχει το Μνημείο Πεσόντων σε διάφορους πολέμους με αρκετούς ήρωες από το χωριό να έχουν δώσει το αίμα τους για την πατρίδα. 

Στα Άπτερα εκτός από τα σύγχρονα τουριστικά διαμερίσματα υπάρχουν και πολλά παραδοσιακά ενώ υπάρχουν ωραίες ταβέρνες,  κέντρο διασκέδασης, παραδοσιακό καφενείο και σούπερ μάρκετ. Το χωριό εξυπηρετείται οδικώς με την παλιά εθνική η οποία αρχίζει από την συμβολή της με τη νέα και συνεχίζει για άλλα χωριά της ενδοχώρας.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Μετά το οδοιπορικό απολαύσαμε και το ταβλάκι με αντίπαλο τον κ. Κελαϊδή

         

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com