Ανακοίνωση

Γιατροί του Πανεπιστημίου Ορέων εξετάζουν κατοίκους στα Παλαιά Ρούματα

 

 SONY DSC

 Άποψη με γειτονιές των Παλαιών Ρουμάτων 

Ιατρικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στα Παλαιά Ρούματα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πανεπιστημίου των Ορέων στο Δήμο Πλατανιά. Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις έγιναν στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιών Ρουμάτων με υπεύθυνο της ομάδας των γιατρών του Πανεπιστημίου των Ορέων τον αναπληρωτή καθηγητή οφθαλμολογίας κ. Μιλτιάδη Τσιλίμπαρη.

Με δήλωση του στα «Χ.Ν.» ο κ. Τσιλίμπαρης υπογράμμισε ότι «είναι μεγάλη μας η χαρά που βρισκόμαστε σήμερα για πρώτη φορά στα Παλαιά Ρούματα για μια ακόμα δραστηριότητα της οφθαλμολογικής κλινικής του Πανεπιστημίου των Ορέων. Ο σκοπός και ο στόχος είναι να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη δυσκολίας πρόσβασης στα μεγάλα κέντρα και στα μεγάλα Νοσοκομεία προσφέροντας έτσι μια πρώτη περίθαλψη καθώς και να τους καθοδηγήσουμε για τυχόν προβλήματα που θα εντοπίσουμε, τι πρέπει να κάνουν».  

«Από νωρίς το πρωί άρχισαν οι ετοιμασίες φιλοξενίας στο πρώην δημοτικό σχολείο με κυρίες από τα Παλαιά Ρούματα και την ευρύτερη περιοχή να ετοιμάζουν διάφορα εδέσματα για να περιποιηθούν το επιστημονικό προσωπικό του Πανεπιστημίου των Ορέων» δήλωσε με συγκίνηση ο ηλικιωμένος κ. Κωνσταντίνος Καλατζάκης, για να συνεχίσει, τονίζοντας ότι «όπως εμένα και πολλοί  άλλοι χωριανοί ήρθαμε εδώ στο σχολείο που τελειώσαμε  και που από χρόνια παραμένει κλειστό, ενθυμούμενοι με την ευκαιρία αυτή  τις παλιές δύσκολες μα όμορφες εποχές του χωριού μας που οι περισσότερες οικογένειες ήταν πολύτεκνες και όλα τα παιδιά διαβάζαμε στα σπίτια μας με το φως του λίχνου και της λάμπας πετρελαίου επειδή δεν είχαμε ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα. Θυμάμαι να είμαστε γύρω στους 130 μαθητές στο σχολείο εδώ και ορισμένες φορές μας έκανε μάθημα ένας μόνο δάσκαλος» είπε, ενώ για τους γιατρούς του Πανεπιστημίου των Ορέων, επεσήμανε: «Δεν ξέρω αν πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, αλλά αυτό που κάνουν για εμάς τους αγρότες είναι ότι καλύτερο. Είμαι 80 χρονών και αισθάνομαι καλά στην υγεία και βλέπω να διαβάζω χωρίς γυαλιά, αλλά καλού κακού εξετάσθηκα» κατέληξε ο κ. Καλατζάκης.   

Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου λειτουργούσε παράλληλα και έκθεση υφαντών για την οποία η κα Ευτυχία Μοτάκη, μέλος του γυναικείου Συνεταιρισμού Παλαιών Ρουμάτων δήλωσε τα εξής: «Αυτή η έκθεση είναι μια προσπάθεια συλλογική γιατί η τέχνη της υφαντικής έχει πολύ μεγάλη ιστορία κι εμείς προσπαθούμε να την διατηρήσουμε και να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Στον χώρο μας υπάρχουν έξι λειτουργικοί αργαλειοί με τους οποίους προσπαθούμε να μάθουμε στη νέα γενιά αυτά που διδαχθήκαμε και που με την πάροδο του χρόνου καλλιεργήσαμε πιο καλά επειδή η τέχνη της υφαντικής έχει πολλά μυστικά και όσο ασχολείσαι όλο και περισσότερα μαθαίνεις. Εδώ γεννήθηκα, εδώ τελείωσα το 1978 αυτό το σχολείο και θυμάμαι ότι ήμασταν 80 παιδιά με τρεις δασκάλους και νηπιαγωγό. Παλαιότερα ήταν περισσότεροι οι μαθητές.  Παντρεύτηκα και απόκτησα δυο παιδιά, αλλά αναγκαστήκαμε να φύγουμε το 2000 που έκλεισε το σχολείο… Επέστρεψα, όμως στο χωριό όπου μαζί με άλλες γυναίκες προσπαθούμε να προσφέρουμε στις νέες όσο γίνεται περισσότερο τις εμπειρίες μας στην υφαντική. Η ύπαιθρος πρέπει ν’ ανακάμψει…», τόνισε η κα Μοτάκη.   

SONY DSC

 Εξωτερική όψη του Δημοτικού Σχολείου Παλαιών Ρουμάτων 

SONY DSC

 Η επιστημονική ομάδα των οφθαλμίατρων με επικεφαλής τον κ. Μιλτιάδη Τσιλίμπαρη (δεξιά).

SONY DSC

 Ο 80χρονος παλιός μαθητής του σχολείου κ. Κωνσταντίνος Καλατζάκης 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από τις εκθέσεις υφαντικής, παρασκευής τροφίμων και τις κυρίες στην κουζίνα που ετοιμάζουν διάφορα εδέσματα για να περιποιηθούν τους γιατρούς

 

SONY DSC

SONY DSC

Η κα Ευτυχία Μοτάκη με μία άλλη κυρία ενώ χειρίζονται τον αργαλειό τους 

SONY DSC

SONY DSC

16-20140301

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com