Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΟΛΙΑ – Ανάμεικτα συναισθήματα κατοίκων και ιστορικό διάνοιξης της σήραγγας

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Μετά από αρκετούς μήνες διακοπής του έργου της νέας διάνοιξης του παρακαμπτηρίου δρόμου πριν από τα Τοπόλια μέχρι τους Κάτω Μύλους, πιάνουν… δουλειά οι μπουλντόζες. Από το σημερινό οδοιπορικό μας στην περιοχή καταγράψαμε αντιδράσεις και επικροτήσεις κατοίκων από διάφορα χωριά.

Τα τελευταία χρόνια με τη συνεχή ετήσια αύξηση των αυτοκινήτων όλο και μεγάλωνε το πρόβλημα μέσα στα Τοπόλια, εξαιτίας του στενού και χωρίς πεζοδρόμια κεντρικού δρόμου σε διάφορα σημεία. Κι ενώ τα Τοπόλια ήταν ένα μεγάλο χωριό της επαρχίας Κισάμου με έδρα Σταθμού Χωροφυλακής, ο κεντρικός  δρόμος ήταν εξ αρχής στενός. Παρά ταύτα, αποφασίστηκε, με τη μεσολάβηση του καταγόμενου από το χωριό αυτό βουλευτή της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου Γεωργίου Μαρκαντωνάκη, να συνεχιστεί ο δρόμος για τα Εννιά Χωριά  από τα κάθετα γκρεμνά του φαραγγιού και τη διάνοιξη της σήραγγας, ένα έργο δύσκολο και πολυέξοδο για εκείνη την εποχή. Πολλοί  άνθρωποι, βέβαια, μιλούν για λανθασμένη ενέργεια, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για σημαντικό έργο. 

eparxiakofos0055

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ 

Τον Κωνσταντίνο Κατσιγαράκη συναντήσαμε στην περιοχή των Κάτω Μύλων, εκεί που θα τελειώνει η νέα  διάνοιξη και θα ενώνεται με τον κεντρικό, για να μας πει: «Το έργο έχει καθυστερήσει πολύ, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να περνούσε κοντά από άλλα χωριά όπως το Βλάτος». 

eparxiakofos0056

ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΕΡΓΟ 

Οι Κωνσταντίνος και Σταύρος Κατάκης στην περιοχή των Μύλων τόνισαν: « Από τα Κεραμιά είμαστε αλλά δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά στην περιοχή δέκα χρόνια. Ότι έργο γίνεται είναι θετικό για το κοινό συμφέρον.  Θα υπάρχει και ο παλιός δρόμος που είναι ένα μνημείο της φύσης και ο κόσμος επιλέγει τι τον συμφέρει να ακολουθήσει».

eparxiakofos0057

eparxiakofos0058 eparxiakofos0059 eparxiakofos0060

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ 

Ο Γεώργιος Παπαδάκης, η παρέα στην αυλή ενός σπιτιού και η Κωστούλα Χατζάκη στη Ρογδιά, δήλωσαν στο ίδιο μήκος κύματος τα εξής: « Το χωριό μας εκτός από όμορφο είναι και ιστορικό γιατί εδώ γεννήθηκε ο Περίδης και πρέπει να το σεβαστούν όσοι καταστρέφουν ή αφαιρούν πληροφοριακές πινακίδες για να μειώνουν την κυκλοφορία από τα χωριά Βλάτος, Ρογδιά και Λίμνη.  Το έργο της παράκαμψης των Τοπολίων ήταν απαραίτητο αλλά καλό θα ήταν να περνούσε ο δρόμος κοντά και από αυτά τα τρία χωριά».

eparxiakofos0062

ΠΑΡΑΠΟΝΑ 

Στο καφενείο του Νίκου Μαρακάκη στη Λίμνη, οι κάτοικοι επιμένουν ότι είναι αδικημένοι και από την παράκαμψη του Έλους, αλλά και από τη νέα που πρόκειται να γίνει παρακάμπτοντας τα Τοπόλια.

eparxiakofos0064

ΑΝΕΤΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Στο Κεφάλι ο Μανώλης Καστρινάκης με τη γυναίκα του Σταυρούλα είπαν: «Με την παρακαμπτήριο οδό του Έλους έγινε μια άνετη και εξυπηρετική για μεγάλα οχήματα διαδρομή. Το ίδιο θα συμβεί και με την  νέα διάνοιξη στα Τοπόλια».

eparxiakofos0065

ΔΥΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ  

Στη διασταύρωση με το τοπωνύμιο “Διαμαντή” στο Κεφάλι συναντήσαμε τη Μαρία Φρυτάκη για να μας πει: «Οι πληροφοριακές πινακίδες είναι αναγκαίες για να βλέπει ο κόσμος τον προορισμό που θέλει να ακολουθήσει και αν σε αυτόν πηγαίνει από δύο κατευθύνσεις να αποφασίζει εκείνος και όχι με το να μουτζουρώνονται κάποιες  για να μπερδεύονται οι ταξιδιώτες. Και ακόμα να γίνει μια ιστοσελίδα που να προβάλλονται όλα τα χωριά. Οι παρακαμπτήριοι οδοί εξυπηρετούν την κυκλοφορία».

eparxiakofos0066

ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΗΡΙΟΙ

Στο Λούχι ο Βασίλειος Μαρακάκης με τη γυναίκα του Αργυρώ δήλωσαν: « Οι παρακαμπτήριοι οδοί είναι χρήσιμοι για όλους και κυρίως για τα μεγάλα οχήματα που δεν μπορούσαν να περάσουν και πήγαιναν μέσω Καντάνου για παράδειγμα στο Ελαφονήσι, ενώ άλλα περνούσαν με δυσκολία και κινδύνους». 

eparxiakofos0068

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ 

Ο Γιάννης Κυριτσάκης κάτοικος Έλους δηλώνει ότι «πρέπει να γίνει η παρακαμπτήριος στα Τοπόλια».

eparxiakofos0070

ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟΥΝΕΛ              

Η παρέα σε ταβέρνα στον Κατσοματάδω έχει αντίθετη άποψη με την διάνοιξη της παρακαμπτηρίου οδού από και προς τα Τοπόλια τονίζοντας: « Ένα σύγχρονο τούνελ χρειαζόταν η περιοχή όπως κατασκευάζουν τόσα και τόσα άλλα σε  άλλα μέρη της Ελλάδας».

eparxiakofos0072

ΔΕ ΘΑ «ΧΑΘΟΥΝ» ΤΑ ΧΩΡΙΑ

Ο Γιώργος Λιτσαρδάκης που συναντήσαμε στη σήραγγα των Τοπολίων δήλωσε: «Καλή είναι η παρακαμπτήριος οδός που θα τελειώσει επιτέλους. Από το Βλάτος είμαι και πιστεύω ότι αν σταματήσει η καταστροφή των πληροφοριακών πινακίδων δεν θα έχουμε πρόβλημα στα χωριά μας γιατί έχουμε κι εμείς τη “Μηλιά”, ένα θαυμάσιο αγροτουριστικό τόπο που τον επισκέπτονται εκατοντάδες Έλληνες και ξένοι».     

 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

eparxiakofos0071

eparxiakofos0073

eparxiakofos0075

Αν αξιοποιηθεί το μικρό πανέμορφο  φαράγγι της περιοχής, η παράκαμψη θα ωφελήσει τα Τοπόλια όπως και τον Κατσοματάδω. 

eparxiakofos0096

Η αρχή της διάνοιξης της παρακαμπτηρίου πριν από τα Τοπόλια 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com