Ανακοίνωση

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΚΟΔΙΚΙΟΥ ΣΕΛΙΝΟΥ: Ιστορικά απομνημονεύματα ανεγέρσεως του ναού μέσα από ένα βιβλίο

 

image0181

Η θρησκευτική συνείδηση και η αγάπη που είχαν στην ορθοδοξία κάτοικοι του χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας μας από το Κακοδίκι Σελίνου, ξεδιπλώνονται μέσα στις 328 σελίδες του άριστα επιμελημένου τόμου από τον καθηγητή φιλόλογο κ. Γεώργιο Λουπάση πού παρουσιάστηκε πρόσφατα σε εκδήλωση στον ιστορικό περικαλλή Ιερό Ναό αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα του Κακοδικίου.  

«Σε περίοπτη θέση του ανατολικού τμήματος της περιφέρειας Κακοδικίου δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος. Υψώνεται επιβλητικός δίπλα στον βυζαντινό, πολύ μικρότερο σε διαστάσεις, ναό των Ταξιαρχών, από τον οποίο προέρχεται και η ονομασία της περιοχής, Αστράτηγος. Σημείο αναφοράς εδώ και δεκαετίες για το Κακοδίκι, η Αγία Τριάδα, αποτελεί, ως κτίσμα και μόνο, κόσμημα για ολόκληρη την Περιφέρεια», υπογραμμίζει ο συγγραφέας στον πρόλογό του, ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «με κύρια ευθύνη πληροφοριών το Κατάστιχο, το υπό τον σημερινό εφημέριο της ενορίας π. Στυλιανό Ιω. Λουπάση, το εκκλησιαστικό Συμβούλιο θεώρησε χρέος του να προχωρήσει στην παρούσα έκδοση, προκειμένου να δηλωθούν και να αποδοθούν η οφειλόμενη τιμή και ο δίκαιος έπαινος των προγόνων, συγχρόνως δε να ανασυρθούν από τη λήθη και να εκτεθούν στο άδυτο φως της δημοσιότητας και της γνώσεως όλα όσα συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση έργου μεγάλου και θαυμαστού».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι εντός του μικρού ιστορικού ναού των Ταξιαρχών οργανώθηκε μικρό αλλά πολύ εντυπωσιακό μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων με την επιμέλεια του πολύ εργατικού εφημέριου του χωριού π. Στυλιανού Λουπάση.  

Την εκδήλωση οργάνωσε και παρουσίασε ο λαογράφος από το Βουλγάρω κ. Ιωάννης Σκουλούδης και τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, πολλοί κληρικοί, ο δήμαρχος Καντάνου Σελίνου κ. Γεώργιος Δερμιτζάκης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος κ. Περάκης, ο τέως δήμαρχος Καντάνου κ. Κώστας Κονταδάς, ο πρόεδρος των εν Αθήναις Κακοδικιανών κ. Σταύρος Πετράκης,  δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο τέως διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρος Παπαδερός, ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γεώργιος Λουπάσης κ. ά.  

Η εκδήλωση έκλεισε με πλουσιότατο γεύμα που παρέθεσε η ενορία εντός και εκτός της αίθουσας φιλοξενίας για όλους όσοι παραβρέθηκαν. 

Το βιβλίο για τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος με στιγμιότυπα από την εκδήλωση. 

image0180

image0177

image0179

  Ευχαριστούμε τον φωτογράφο από το Κακοδίκι Κωστή Πετράκη για τις φωτογραφίες που μας μεταβίβασε 

36-20140704

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com