Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ 69Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ: Στη Μονή Γωνιάς και στο Μνημείο Ευελπίδων

Με την προγραμματισμένη επίσκεψη των πρωτοετών φοιτητών της Σχολής Ευελπίδων στη Μονή Γωνιάς Κολυμπαρίου χθες, Πέμπτη 20 Μαίου άρχισε το πρωί η ξενάγηση τους και στη συνέχεια ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ευελπίδων κτισμένο στον αμφιθεατρική πλαγιά του βουνού, πάνω ακριβώς από την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης.


 Για τη σημαντική συμβολή των πρωτοετών φοιτητών της Σχολής Ευελπίδων στη Μάχη της Κρήτης, αναφέρθηκε στην ομιλία της προς τους φοιτητές νέους και νέες της φετινής χρονιάς η Νομαρχιακή Σύμβουλος και πρώην αντινομάρχης κα Πηνελλόπη Ντουντουλάκη στη χειμαρρώδη ομιλία της εντός της Μονής, τονίζοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: “Δεν ήταν ούτε 20 χρονών ο Εύελπις Γεώργιος Κουβελίδης από το Αξάριον της Μικράς Ασίας. Στο ολοκαύτωμα της Σμύρνης πέρασε, βρέφος οκτώ μηνών εκείνος, μέσα από τη φωτιά και το θάνατο, για να φθάσει τελικά και ως εκ θαύματος, μαζί με τους γονείς του, στη Μυτιλήνη. Ο αριστούχος μαθητής ήταν πρωτοετής στη Σχολή Ευλπίδων όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος του 1940. «Κι αν σκοτωθούμε, θα μας γράψει η Ιστορία» έλεγε τότε.



Τον Απρίλιο του 1941 και μετά την κατάρρευση των οχυρών μας στη Μακεδονία και Θράκη δεν πειθαρχεί στην εντολή της Διοίκησης της Σχολής Ευελπίδων. Προτίμησε, από την ασφαλή επιστροφή στο σπίτι του, να πάρει το δρόμο του κινδύνου για να διεκπεραιωθεί στην Κρήτη. Το ίδιο απείθαρχοι, στη φωνή της στερεότυπης λογικής αλλά και το ίδιο πειθαρχημένοι, στη φωνή του προαιώνιου χρέους ήταν και οι 284 Ευέλπιδες, μαθητές πρωτοετείς όλοι της Σχολής. Πέρασαν μέσα από τις φωτιές του πολέμου και μέσα από απίστευτες ταλαιπωρίες διεκπεραιώθηκαν, από το Γύθειο στην Κρήτη. Ήρθαν στο Κολυμπάρι και συντεταγμένοι προχώρησαν και φιλοξενήθηκαν στην Ιερά Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς όπου εκεί άρχισε η επαναλειτουργία της Σχολής. Οχυρώθηκαν αμυντικά στα υψώματα  της χερσονήσου Ροδοπού, νοτιοδυτικά της Μονής Γωνιάς, αλλά η θέση τους επισημάνθηκε από τον εχθρό. Ακολούθησε μάχη, με σημαντικές απώλειες και από τις δύο πλευρές. Οι ηρωικοί Ευέλπιδες, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στη φωνή του χρέους προς την πατρίδα, η Τάξη του 43, όπως λεγόταν σύμφωνα με τον προβλεπόμενο χρόνο αποφοίτησης, πραγματικά έγραψαν Ιστορία. Τη μέρα εκείνη οι πρώτοι υπέρ βωμών και εστιών πεσόντες Ευέλπιδες ήταν ο Νικόλαος Ιατρούλης και ο Γεώργιος Κουβελίδης. Άφησαν την τελευταία τους πνοή το μεσημέρι της πρώτης μέρας της Μάχης…”



Στην επιμνημόσυνη δέηση στο λόφο που είναι κτισμένο το μνημείο από την περίοδο της Χούντας, παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών αρχών  προεξείρχε της τελετής ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. κ. Δαμασκηνός, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης ο οποίος μέσα από μια μακροσκελή αναφορά και πατριωτικό πάθος περίγραψε τα σκληρά γεγονότα της περιόδου εκείνης επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Το Μαγιάτικο πρωινό της 20ης Μαΐου του 1941 είχε όλα τα χαρακτηριστικά της μοναδικής ανεπανάληπτης και μαγευτικής ομορφιάς του Κρητικού τοπίου της εποχής αυτής. Ένα απέραντο κεντητό υφαντό, φτιαγμένο από το χέρι του δημιουργού, το λαμπερό κίτρινο χρώμα των σπάρτων και τα λαμπερά χρώματα των υπόλοιπων λουλουδιών της Κρητικής Γης σε μια θεϊκή αρμονία και μαγεία που κανένα ανθρώπινο χέρι, οποιουδήποτε αρχιτέκτονα η διακοσμητή, δεν θα μπορούσε ποτέ να δημιουργήσει…Οι άνθρωποι του τόπου μας και ολόκληρης της Κρήτης, αυτό το πρωινό απολαμβάνανε την ομορφιά της δημιουργίας, μα ταυτόχρονα εργατικοί και φιλόπονοι, βρισκότανε στα χωράφια τους, για τις γεωργικές τους δουλειές… Πάντα βέβαια είχανε κατά νου και τη φημολογούμενη απόπειρα κατάληψης της Κρήτης από τους Γερμανούς, χωρίς όμως και να ξέρουνε κάτι συγκεκριμένο. Ήτανε κάτι σαν γιορτή μα ταυτόχρονα η αρχή μιας μεγάλης τραγωδίας και αιματοχυσίας. Τι είχε συμβεί; Είχε αρχίσει η επιχείρηση του Γερμανικού στρατού με τον κωδικό «Ερμής». Έτσι, λοιπόν, το πρωινό αυτό άρχισε να γράφεται μια νέα σελίδα της Παγκόσμιας Ιστορίας. Άρχισε η ενδοξότερη αλλά και παραδοξότερη μάχη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως
χαρακτηρίστηκε από τους ίδιους τους ηγέτες, πρωταγωνιστές αυτού του πολέμου. Σε λίγη ώρα οι απλοί και φιλήσυχοι εργάτες της Κρητικής Γης, μεταμορφώθηκαν σε μυθικούς ήρωες. Πήρανε τα εργαλεία που δουλεύανε τα Άγια χώματα της Κρητικής Γης, τις τσάπες, τα δρεπάνια, τα πριόνια και ότι άλλο βρίσκανε μπροστά τους, ακόμα ξύλα και πέτρες, τα κάνανε εργαλεία πολέμου…”





Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις και το γεύμα που παρατέθηκε στην ταβέρνα «Γυαλός» της κωμόπολης με τηλέφωνα επικοινωνίας:  




Συμβολικά δώρα από τον δήμαρχο Κολυμπαρίου προς τους ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΕΛ.ΑΣ.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com