Φρούτο του καλοκαιριού το φραγκόσυκο ή παυλόσυκο ή και παπουτσόσυκο, ακόμα, το οποίο αποφεύγουν αρκετοί, γιατί είναι δύσκολο στο καθάρισμα του. Παρά ταύτα, όσοι το καταναλώνουν πρέπει να προσέχουν τη διαδικασία καθαρίσματος του.
Ένα μαχαίρι και ένα πιρούνι χρειάζονται. Με το πιρούνι το καρφώνουμε στην… πλάτη και με το μαχαίρι κόβουμε κάθετα τις δύο άκρες του. Στη συνέχεια κάνουμε μια μικρή σε βάθος διαμήκη τομή με το μαχαίρι και από σιγά, σιγά τραβάμε τον φλοιό του. Αυτός είναι ο τρόπος καθαρισμού για να μην μας ενοχλούν τα πολύ μικρά και λεπτά αγκαθάκια του που μοιάζουν με χνούδι.
Για να είναι, όμως, νόστιμο το φρούτο αυτό, δεν πρέπει να αφαιρούμε τα χνούδια του με πλύση νερού, όπως κάνουν ορισμένοι. Απολαύστε το παγωμένο!
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος