Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Φουσκωτά σκάφη του Συλλόγου Φίλων του Βυθού Χανίων μετέφεραν φάρμακα στην ακριτική Γαύδο…

 

Με φάρμακα και διάφορα άλλα αναλώσιμα είδη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εφοδιάστηκε σήμερα το αγροτικό ιατρείο της ακριτικής Γαύδου ύστερα από την συγκέντρωση τους στο κοινωνικό φαρμακείο Χανίων και την μεταφορά τους στο νησί με φουσκωτά σκάφη του Συλλόγου Φίλων του Βυθού Χανίων. Η αποστολή με δύο σκάφη και επτά επιβαίνοντες απόπλευσαν από το λιμενικό καταφύγιο της Χώρας Σφακίων το πρωί στις 9.10’ και μετά από μίας ώρας ταξίδι με μέτρια ταχύτητα και με καιρό ιδιαίτερα ευνοϊκό έφτασαν στο λιμάνι της Γαύδου. Εκεί του περίμεναν ο δήμαρχος κ. Ευστράτιος Λαμπάκης με την αντιδήμαρχο και νεοεκλεγείσα δήμαρχο Γαύδου κα Ευαγγελία Καλλίνικου για το καλωσόρισμα και την μεταφορά της συνοδείας στο αγροτικό ιατρείο στην πρωτεύουσα του νησιού το Καστρί. 

Συνέντευξη με τη νεοεκλεγείσα δήμαρχο Γαύδου

Για τα προβλήματα του νησιού καθώς επίσης για την αποστολή των φαρμάκων, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος κα Ευαγγελία Καλλίνικου υπογράμμισε τα εξής: « Η πρωτοβουλία που πήραν οι Φίλοι του Βυθού τη στιγμή που η υγεία στη χώρα μας νοσεί από αδιαφορία και εγκληματικές περικοπές, η Γαύδος όπως και όλα τα άγονα αγροτικά Ιατρεία υποφέρουν από την ανυπαρξία υποδομών λόγω μνημονιακών χειρισμών της κυβέρνησης. Τα περισσότερα άγονα αγροτικά Ιατρεία της χώρας μας δεν είναι καλυμμένα με γιατρούς αλλά… “μπαλώνονται” περιστασιακά από γιατρούς που στέλνονται χωρίς να το έχουν επιλέξει και που τιμούν το λειτούργημα τους εργαζόμενοι όλο το 24ωρο χωρίς τις ανάλογες αποδοχές».

Η ίδια συνέχισε  επισημαίνοντας ότι «γίνεται μία προσπάθεια συντονισμού όλων των άγονων Ιατρείων της Ελλάδας ούτως ώστε να ενωθεί η φωνή τους και να απαιτήσουν μαζί τα αυτονόητα. Έχουμε ήδη μιλήσει με αρκετές άγονες περιοχές και ευελπιστούμε σύντομα σε μια συνάντηση για τη δημιουργία του φόρουμ των άγονων περιοχών».

Επισημαίνοντας άλλα προβλήματα η κα Καλλίνικου τόνισε: «Ο Δήμος Γαύδου τα τελευταία χρόνια διανύει περίοδο ερημοποίησης, καθώς έφυγαν οι ηλικιωμένοι και μαζί τους πήραν τη μνήμη της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης κάτι που τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθούμε να ξαναγεννήσουμε στο νησί με στόχο την ανάκαμψη της κοινωνίας της Γαύδου.  Χωρίς την ύπαρξη ανθρώπινου δυναμικού η Γαύδος θα καταλήξει νησί – μουσείο αναμνήσεων και θα είναι επισκέψιμο περιστασιακά δύο καλοκαιρινούς μήνες από ανθρώπους που θα τους παρασύρει η νοσταλγία για έναν τόπο παράδεισο» για να συνεχίσει λέγοντας «πρέπει να θυμηθούμε ότι η γη και η θάλασσα έθρεψε για αιώνες αυτόν τον τόπο και ήρθε η ώρα παράλληλα με τον τουρισμό να μάθουμε και να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα αποκτώντας μια ισορροπία στην  τοπική οικονομία του νησιού».

Για τα προβλήματα με την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία η κα Καλλίνικου αναφέρει: «Tα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες αναβάθμισης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Κρήτη. Παρ’ όλα αυτά όμως, τα συχνά απαγορευτικά είναι πρόβλημα της καθημερινότητας της Γαύδου, αφού τα πλοία που έρχονται μπορούν να ταξιδεύουν μέχρι 5 μποφόρ μόνο. Είναι γνωστό ότι στην περιοχή μας αρκετά συχνά η θάλασσα… “θυμωμένη”, μας φυλακίζει στη μοναξιά μας».

«Το νερό στη Γαύδο που πριν από χρόνια ήταν σε ανυπαρξία», μας είπε,  «έχει δρομολογηθεί τα δυο τελευταία χρόνια, ώστε να υπάρχουν οι υποδομές για μια τουριστική περίοδο χωρίς ελλείψεις και ύστερα από ένα σημαντικό έργο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. και τη βοήθεια της περιφέρειας Κρήτης για τη διάνοιξη μίας ακόμα γεώτρησης, η Γαύδος θα αποκτήσει για πρώτη φορά ύδρευση – άρδευση, υποδομή απαραίτητη για την ορθή ανάπτυξή της, την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών σε αρμονία με τον πρωτογενή τομέα».

Οι κάτοικοι ευχαριστούν

Με αφορμή το δυσάρεστο γεγονός της έλλειψης φαρμάκων και αναλώσιμων ειδών στο αγροτικό Ιατρείο του νησιού, στο Καστρί και την ευαισθησία που έδειξε ο Σύλλογος Φίλων του Βυθού με την κινητοποίησή του να συλλέξει φάρμακα και να τα μεταφέρει στη Γαύδο, η Δημοτική Αρχή και αρκετοί κάτοικοι του ξεχασμένου… “παράδεισου” εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους τόσο στους φίλους του Βυθού όσο και στον φαρμακευτικό Σύλλογο Χανίων και στο Κοινωνικό φαρμακείο Χανίων για την ευαισθησία που επέδειξαν στο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων.

Σε αυτόν, όμως, τον πανέμορφο τόπο, οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοί του καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να σταθούν στα πόδια τους ευελπιστώντας στον τουρισμό παρά τις γνωστές ταλαιπωρίες των επισκεπτών εξαιτίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης σε ορισμένα δρομολόγια που κάνει  το ταξίδι τους να είναι πεντάωρο αφού το πλοίο αποπλέει από το λιμανάκι της Χώρας Σφακίων για νότιες παραθαλάσσιες περιοχές και μετά για τη Γαύδο.

 Το «Επαρχιακό φως» επανειλημμένα εδώ και χρόνια προβάλλει τη Γαύδο και θα συνεχίσει τα αφιερώματα ούτως ώστε ν’ αντιληφθούν οι κατέχοντες την εξουσία ότι αυτή η νοτιότερη μικρή σε έκταση και πληθυσμό ελληνική γη, πρέπει επιτέλους ν’ αντιμετωπισθεί με το ίδιο μέτρο που αντιμετωπίζεται η υπόλοιπη επικράτεια.

 Το ρεπορτάζ στα Χανιώτικα νέα θα το διαβάσετε στον παρακάτω σύνδεσμο: 

https://eparxiakofos.gr/giatria-allilengii-gia-tous-katikous-tis-akritikis-gavdou/

eparxiakofos.gr_image0000

eparxiakofos.gr_image0001

eparxiakofos.gr_image0003

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

  Στιγμιότυπα από την κοινωνική αποστολή και τη μεταφορά των φαρμάκων στο ιατρείο της Γαύδου

 

image0006

SONY DSC

image0028

image0029

image0056

image0031

image0035

image0026

image0057

image0059

Όψεις με την πρωτεύουσα του νησιού, το Καστρί με το παραδοσιακό του καφενείο, τις ταβέρνες, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, το γυμνάσιο που παραμένει κλειστό από έλλειψη μαθητών και το δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούν φέτος δύο μαθήτριες εκ των οποίων η μία είναι η Ιωάννα Αρκαλάκη που συναντήσαμε τυχαία αργότερα.  Στο Καστρί ήταν και το παλιό κτήριο του Σταθμού Χωροφυλακής το οποίο αφού ανακαινίσθηκε λειτουργεί εδώ και λίγα χρόνια ως ταβέρνα.

 

 

image0023

image0060

Για τον παλιό ανεμόμυλο του οποίου ιδιοκτήτης είναι ο κ. Βασίλειος Παπαδάκης τον οποίο συναντήσαμε σε ταβέρνα στο Καστρί για να μας πει: «Πρόκειται να ανακαινισθεί και ν’ αποτελεί κόσμημα για τη Γαύδο». 

image0027

image0047

image0048

image0053

“Ο ιστορικός Φάρος στην Άμπελο της Γαύδου βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το 1941. Πριν από λίγα χρόνια αναστυλώθηκε και λειτουργεί τουριστικά προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι, στο σημείο αυτό απολαμβάνουν το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα της Ελλάδας” μας είπαν ο εθελοντής φαροφύλακας με τη σύζυγό του. 

image0032

image0033

image0061

image0065

image0064

Η βόρεια παραλία με την ονομασία «Σαρακίνηκο» αποτελεί πόλο έλξης με τα αβαθή καθάρια νερά και την τεράστια αμμώδη έκταση της, αλλά και την τουριστική υποδομή με ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα. Εκεί σε μια πλαγιά βρίσκονται τα ιστορικά κτήρια όπου επί δικτατορίας Μεταξά, το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για πολλούς κομμουνιστές. Μεταξύ αυτών και ο Μάρκος Βαφειάδης με τον Άρη Βελουχιώτη.  Λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω είναι και μια άλλη αμμώδη παραλία με την ονομασία  Αϊ Γιάννης, η οποία ανήκει μεταξύ των ελάχιστων καλύτερων που έχει η χώρα μας αλλά και η Ευρώπη γενικότερα την οποία προτιμούν κυρίως οι κατασκηνωτές. Στο Σαρακίνηκο συναντήσαμε και μια παρέα που θαύμαζαν τον μοναδικό γάιδαρο του νησιού.

image0008

image0009

image0010

image0011

image0078

 Στιγμιότυπα από το λαογραφικό Μουσείο στο Μετόχι της Γαύδου με πολλά και διάφορα εκθέματα της παλιάς περιόδου τότε που η Γαύδος είχε αρκετούς κατοίκους και όλα τα χωράφια σπερνόταν από σιτηρά. Η ζωή τότε στο νησί ήταν σκληρή αιτία που έκανε τον περισσότερο πληθυσμό να την εγκαταλείψει…

 

image0068

image0069

image0070

Το επίνειο της Γαύδου είναι ο Καραβές και μπορούν  σήμερα  έτσι όπως έχει θωρακιστεί να καταπλεύσουν και να φιλοξενηθούν με προστασία αρκετά μικρά σκάφη, ενώ τα παλιά χρόνια ένας μικρός μόλος χωρίς καμία προστασία εξυπηρετούσε το νησί. Στον Καραβέ υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια καθώς επίσης κι ένα σύγχρονο μικρό λεωφορείο για να μεταφέρει τους επισκέπτες στους οικισμούς του νησιού, ενώ αναμένεται από το υπεραστικό ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου ένα ακόμα για την πλήρη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

 

 

Gavdos panorama

Για τους φίλους του ψαριού, της ησυχίας και του όμορφου τοπίου που συνδυάζει παραλία και βουνό, η περιοχή του Κόρφου και οι γεύσεις μας σε συνδυασμό με τις φιλικές τιμές που διαθέτουμε, αποτελούν ευχάριστες προκλήσεις. 

Το Πανόραμα ” Ψαροταβέρνα και ενοικιαζόμενα δωμάτια στην παραλία Κόρφου της Γαύδου 

Διεύθυνση επιχείρησης: Γιώργος και Μαρία Μιχελαράκη

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 28230 42166 και 6974434106 

Περισσότερα στην ιστοσελίδα:

 gavdospanorama.­wordpress.­com

 

Graphic2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com