Δευτέρα , 2 Οκτ 2023

Εξωκλήσια Αγίου Βασιλείου στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά αμέτρητα είναι τα μικρά εξωκλήσια που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων τα οποία βρίσκονται σε ερημικούς και απόκρυφους πολλές φορές τόπους αδιάψευστοι μάρτυρες της βαθύτατης πίστης που τρέφει στην πλειοψηφία του το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της εκκλησίας μας. 

Πολλά εξ αυτών είναι αφιερωμένα στον Άγιο Βασίλειο, πλην όμως, τα περισσότερα  παραμένουν άγνωστα στον φιλάγιο λαό της Ορθοδοξίας μας, ενώ ορισμένα δεν λειτουργούνται εδώ και πολλά χρόνια. 

Έτσι, λοιπόν, για μια φορά ακόμα κάνουμε γνωστή την ύπαρξη τους στις αντίστοιχες περιοχές που βρίσκονται,τιμώντας την μνήμη του Αγίου Βασιλείου.   

Πολύ γνωστό και μέσα στα Χανιά είναι το εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου των Μικρασιατών στο Πασακάκι έχοντας τη δική του μεγάλη ιστορία. Αρκετά γνωστό είναι επίσης και το ιστορικό μικρό εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου στον ορεινό δήμο Πλατανια στην γειτονιά Βαβουλέδω των Παλαιών Ρουμάτων. Το μικρό εξωκλήσι του Αγίου χρονολογείται την βυζαντινή περίοδο κι έχει τοιχογραφίες. Μεγαλύτερο, αλλά πολύ μεταγενέστερο είναι το δεύτερο κλίτος επειδή ο χώρος του μικρού αρχικά εξωκλησιού δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της γειτονιάς που είχε μεγαλώσει πληθυσμιακά. Έτσι, λοιπόν, αρχές του 20ου αιώνα, το εκκλησιαστικό συμβούλιο και η Ενορία αποφάσισαν να κτιστεί ένα μεγαλύτερο κλίτος το οποίο αφιερώθηκε στον Τίμιο Σταυρό.

Τα Παλαιά Ρούματα ήταν ένα μεγάλο χωριό με πολλές γειτονιές εκ των οποίων η γειτονιά Βαβουλέδω είναι κτισμένη στους πρόποδες της βορινής πλευράς του βουνού με την ονομασία Αποπηγάδι. Η πλευρά αυτή διασχίζεται εις δύο από τον Αγιοβασιλιώτικο ποταμό ή Βαβουλεδιανό όπως ακόμα λέγεται, τα νερά του οποίου ποτίζουν ένα μικρό κάμπο που ολόγυρα του υπάρχουν οπωροφόρα δένδρα, πανύψηλοι χιλιόχρονοι πλάτανοι, καστανιές, δρυΐδες και άλλα δένδρα.

Κι ενώ το Βαβουλέδω κάποτε έσφυζε από ζωή, τα τελευταία χρόνια είχε ερημωθεί αλλά τώρα τελευταία απέκτησε μία οικογένεια.

Λιγότερο γνωστά είναι τα υπόλοιπα εξωκλήσια όπως στον Παζινό Ακρωτηρίου το οποίο είναι και νεόδμητο, ένα άλλο σε παράλια περιοχή στα Ραβδούχα, στον Καμπανό και στη Σαρακίνα Σελίνου, στην τοποθεσία “Στερνί’ της Ανώπολης Σφακίων με απόσταση επτά χιλιομέτρων από την γέφυρα της Αράδαινας, στην Εξώπολη Αποκορώνου, στη Βάθη ή Κούνενι των Εννιά Χωριών Κισάμου όπως και ένα από τα τρία κλίτη του κεντρικού Ιερού Ναού στα Λειβάδια Αμυγδαλοκεφαλίου καθώς επίσης και το εξωκλήσι του Αγίου Βασιλείου στο κτήμα Πολυχρονίδη στις Βούβες του δήμου Πλατανιά.   

                               Σύντομο βιογραφικό του Αγίου Βασιλείου

 Ο Άγιος Βασίλειος είναι ένας εκ των τριών μεγίστων φωστήρων της τρισηλίου Θεότητος με σπουδαίο κοινωνικό έργο για την εποχή που έζησε και του οποίου τη μνήμη τιμά κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία την 1η Ιανουαρίου. Γεννήθηκε το 330 μ.Χ. στην Καισάρεια της  Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας και ήταν γόνος πολύτεκνης οικογένειας. Σπούδασε στην Αθήνα. Ο πατέρας του, Βασίλειος, και η μητέρα του, Εμμέλεια,  απέκτησαν (9) εννέα παιδιά, από τα οποία τα (5) πέντε  αναδείχθηκαν άγιοι της “Εκκλησίας μας (Βασίλειος , Μακρίνα, Ναυκράτιος, Γρηγόριος επίσκοπος Νύσσης και Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας). Έγινε επίσκοπος Καισαρείας  το  370 μ.Χ.

Αναδείχθηκε μέγας κοινωνικός εργάτης κτίζοντας την περίφημη «Βασιλειάδα» ενώ υπήρξε μέγας οργανωτής της μοναστικής ζωής και πατέρας  του μοναχισμού στη Μικρά Ασία. Υπήρξε μέγας Θεολόγος και συγγραφέας. Έγραψε τα  «’Ασκητικά», ομιλίες στην “Εξαήμερο” «Θεία  Λειτουργία» που φέρει το όνομα του και  τελείται  δέκα φορές  το χρόνο κ.ά. 

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από το μικρό ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου στη γειτονιά Βαβουλέδω των Παλαιών Ρουμάτων το οποίο ενώ ήταν να λειτουργηθεί δεν τελέστηκε Θεία Λειτουργία  εξαιτίας του ότι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοιό δύο κληρικοί. Θα πήγαινε όμως ένας κληρικός μετά τις 10 το πρωί αφού είχαν μεταβεί προσκυνητές για την ευλογία των  άρτων.    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ο κ. Γιάννης Παναγιωτάκης μόνιμος κάτοικος στα Παλαιά Ρούματα βρήκε και μας παρέδωσε το ντρόουν που χάσαμε την 1η του έτους 2022 στη γειτονιά Βαβουλέδω που είναι και η εκκλησία του Αγίου Βασιλείου

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com