Παρασκευή , 24 Μαρ 2023

Εξερευνώντας την Αρχαία Απτέρα με μαθητές…

 

Μια ωραία εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο πλαίσιο της 1ης  Πολιτιστικής Συνάντησης Δημοτικών Σχολείων που συμμετέχουν στις δράσεις του Πανελλήνιου Δικτύου “Αναβίωσης της Ολυμπιάδας”. Η εκδρομή περιελάμβανε εξερεύνηση της Αρχαίας Απτέρας με συμμετοχή από μαθητές και μαθήτριες των παρακάτω Δημοτικών Σχολείων: Του 2ου Σούδας, του 2ου και του 4ου Χανίων, καθώς επίσης και του Δημοτικού Σχολείου από το Νιο Χωριό Αποκορώνου.

Για την επίσκεψη ξενάγηση αλλά και συνάμα ψυχαγωγία των μαθητών μίλησε στα «Χ.Ν.» και το «Επαρχιακό φως» η υπεύθυνη εκπαιδευτικός σχολικών δραστηριοτήτων από την Α/βάθμια εκπαίδευση Ελένη Καβαζίδου υπογραμμίζοντας τα εξής: «Πραγματοποιούμε την πρώτη μας διασχολική πολιτιστική συνάντηση δημοτικών σχολείων στο πλαίσιο των δράσεων του Πανελλήνιου Δικτύου Αναβίωσης της Κλασσικής Ολυμπιάδας στα Χανιά. Πρόκειται για ένα Δίκτυο το οποίο ξεκινά από το Νομό Αχαϊας και έχει ως στόχο την αναβίωση δράσεων σε υπαίθριους χώρους Πολιτιστικής αξίας με στόχο μέσα από δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού να συμβάλλουμε όλοι μαζί στην πολιτισμική μας ανάπτυξη και φυσικά να μυηθούμε κα πάλι σε αυτά τα οποία αφορούν τον ελληνικό πολιτισμό.

Σήμερα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα και είναι η πρώτη μας προσπάθεια μ’ έναυσμα και την επιθυμία του Δήμου να συμβάλλει σημαντικά στην ανάδειξη αυτών των Πολιτιστικών Χώρων και συγκεκριμένα του Αρχαίου Θεάτρου της Απτέρας, του Κάστρου Κουλέ και του μοναστηριού Αγίου Ιωάννη και που πιο κάτω βρίσκονται  οι δεξαμενές και το Αρχαίο Υδραγωγείο πώς δηλαδή προμηθεύονταν το νερό εκείνα τα χρόνια οι Αρχαίοι Απτερίτες.

Οι μαθητές των σχολείων μας, χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, τους Απτερίτες, του Μίνωες, του Ταυρωνίτες και τους Κύδωνες. Αφού, λοιπόν, τα παιδιά μας ξεκινήσουν σε μια κυκλική πορεία που ο καθένας είναι σε μια διαφορετική θέση που κάνει ξενάγηση. Στο πρώτο μέρος που είναι εδώ στον Αρχαιολογικό χώρο μαζί με τη συνεισφορά της Εφορίας Αρχαιοτήτων και την υποστήριξη των εθελοντών Σαμαρειτών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό και φυσικά το Δήμο Χανίων και ξεκινούν πηγαίνοντας στο μοναστήρι τον Άγιο Ιωάννη, κάνουν μια ξενάγηση μέσα σ’ ένα μουσειακό περιβάλλον και μετά γίνεται μια προβολή από τους εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας για την ιστορία της Αρχαίας Απτέρας όπου οι μαθητές αυτού του σχολείου εργάσθηκαν συλλογικά έναν ολόκληρο χρόνο για να παρουσιάσουν αυτό το πρόγραμμα. Σαν δεύτερη στάση είναι το ιερό έξω από το μοναστήρι και στη συνέχεια το Αρχαίο θέατρο της Απτέρας το οποίο βρίσκεται σε διαδικασίες αναστύλωσης και μετά πηγαίνουμε κάτω στις δεξαμενές και στο Αρχαίο Υδραγωγείο και τελειώνει έτσι η ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο».

Η ίδια σημείωσε ότι «στη συνέχεια θα πάμε όλοι στο Κάστρο Κουλέ όπου μας περιμένει μια παραδοσιακή κουζίνα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απτέρων μ’ έναν πολύ ωραίο μπουφέ ώστε τα παιδιά να κάνουν το πρώτο τους διάλειμμα και ακολούθως περνάνε μέσα στο Κάστρο Κουλέ όπου το έχει επιμεληθεί ο Δήμος Χανίων  η αντιδημαρχία Πολιτισμού με τη συνεισφορά του Κοινοτικού Συμβούλου κ. Μιχελιουδάκη, έχει στηθεί μια όμορφη μεγάλη εξέδρα στο εσωτερικό του Κάστρου για να γίνει μια όμορφη παράσταση με το κάθε σχολείο να παρουσιάζει ένα δεκάλεπτο δρωμένων».

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απτέρων Γιάννης Μιχελιουδάκης δήλωσε: «Είναι χαρά μας σαν Δήμος που συμμετέχουμε στη συνδιοργάνωση σ’ ένα τέτοιο γεγονός γιατί πρώτα αναδεικνύει την ιστορία του τόπου μα που είναι βασικό για εμάς και μας δίνει κίνητρα για ν’ ασχοληθούμε περισσότερο και να αξιοποιήσουμε στα μέγιστα την περιοχή  και να φτιάξομε ένα πολιτιστικό μονοπάτι για όλους..».

Εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Απτέρων η πρόεδρος του Μαρία Κοκοτσάκη τόνισε ότι «είμαι μεγάλη η χαρά μας να έρχονται μαθητές και κόσμος στην περιοχή μας». 

 Δήλωση επίσης έκανε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας  Σούδας Κωστής Φωκάς επισημαίνοντας ότι «παράλληλα με την εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ στην Αρχαία Απτέρα είχαμε και άλλη μια με την ανακομιδή των ιερών οστών του Αγίου Νικολάου στη νησίδα της Σούδας και γι’ αυτό τον λόγο δεν είμαστε όλοι οι παράγοντες από το Δήμο Χανίων», για να συνεχίσει τονίζοντας:  «Ζούμε σ’ ένα πολύ όμορφο μέρος και είναι ευχής έργον όλοι αυτοί οι Αρχαιολογικοί τόποι να αναδειχτούν στον μέγιστο βαθμό και να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για τον τουρισμό των Χανίων». 

???????????????????????????????

 Η Ελένη Καβαζίδου

???????????????????????????????

 Ο Γιάννης Μιχελιουδάκης με τη δασκάλα μουσικής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας Ματίνα Κωνσταντινίδου

???????????????????????????????

 Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απτέρων Μαρία Κοκοτσάκη

???????????????????????????????

 Ο Κωστής Φωκάς με τον παππού μιας μαθήτριας

???????????????????????????????

 Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χανίων Γιάννης Περάκης με την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Βαρβάρα Περάκη τίμησαν τα παιδιά με την παρουσία τους 

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

 Στιγμιότυπα από την ξενάγηση στην Αρχαία Απτέρα

 

Γιάννης Η. Κάκανος

 

  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com