Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

Έτσι όργωνε, θέριζε και τυροκομούσε σ’ όλη του τη ζωή

 Το όργωμα της γης με τα ζώα 



 

 Η ώρα του αλωνιού 

 

 

 

              Η διαδικασία παρασκευής της «μανούρας», το νόστιμο πικάντικο τυρί της Σίφνου.  

Έναν πολύ φιλόξενο εργατικό αγρότη-κτηνοτρόφο, τον Γιώργο Πατριάρχη, στο Τρουλάκι της Σίφνου, ένα χωριό που τα χρόνια εκείνα δεν είχε δρόμο και φως, έτυχε να γνωρίσω το 1978 και να γίνουμε φίλοι. Την φιλία μας αυτή, διατηρούσαμε όσο ζούσε και, σήμερα, συνεχίζετε με τα παιδιά του και την άξια σύζυγό του, κυρία Φλώρα που είναι και λαϊκή ποιήτρια.

Αποφοιτώντας από τη Σχολή Χωροφυλακής Ρόδου το 1976 τοποθετήθηκα νέος χωροφύλακας στο Σταθμό Χωροφυλακής Σίφνου, ένα μικρό και άγνωστο ακόμα σε πολλούς νησί των Κυκλάδων. Νοέμβριος μήνας ήταν, όπου ύστερα από ένα πολύωρο ταξίδι στο φουρτουνιασμένο πέλαγος με το πλοίο της γραμμής «Άγιος Γεώργιος», μπήκαμε στον απάνεμο κόλπο του λιμανιού της Σίφνου με την ονομασία Καμάρες.

Με εντυπωσίασε το τοπίο του νησιού, μ’ άρεσαν οι άνθρωποι, μόνο που η προφορά τους με προβλημάτισε τις πρώτες ημέρες επειδή δεν καταλάβαινα τις λέξεις τις οποίες έλεγαν. Για παράδειγμα, το πουθενά το έλεγαν «πούοτα», το τίποτα «τίοτα» και τα μικρά ονόματα  λεγόταν μισά, όπως ο Γιάννης «Για», η Κατερίνα «Κατέ» και ο Στέλιος «Στε». Συνήθισα γρήγορα και χρησιμοποιούσα την τοπική διάλεκτο, άλλωστε, κάθε τόπος έχει τους δικούς του ιδιωματισμούς. Εντύπωση, όμως, μεγάλη μου έκανε ότι πολλών κατοίκων τα επώνυμα τελειώνανε σε «άκης», όπως Καμπουράκης, Γιαλινάκης, Πολενάκης κλπ.

Οι άνθρωποι, λοιπόν, που μένουν στο νησί έχουν μια έμφυτη ροπή προς το ρυθμό και την αρμονία και τραγουδάνε, σε κάθε περίσταση, τις χαρές και τα βάσανα της ζωής, τον έρωτα και τους καημούς του, πότε με ρίμες και σατιρικά δίστιχα και πότε στο σκοπό που έχουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Υπάρχει και μια άποψη που αποτελεί, μάλλον, την πιθανότερη εξήγηση αυτού του φαινόμενου. Πώς, πολύ βοήθησε στη διαμόρφωση της σιφνιακής λαϊκής ποίησης και στιχουργίας, ο συγχρωτισμός και η διαβίωση των κατοίκων του νησιού με τους Κρητικούς αγωνιστές, που τον 17 αιώνα, κυνηγημένοι από τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν καταλάβει την Κρήτη, βρήκαν καταφύγιο στη Σίφνο και αρκετοί έμειναν εκεί.

Δύο χρόνια υπηρέτησα την θαυμάσια τοπική κοινωνία που με την αγάπη της με βοηθούσε και ανακτούσα δυνάμεις στις διαφωνίες που είχα με το πνεύμα διοίκησης της Υπηρεσίας…

Ένα, λοιπόν, από τα χωριά της Σίφνου με ελάχιστους κατοίκους ήταν το Τρουλάκι, στο οποίο τότε δεν πήγαινε αγροτικός δρόμος. Δύο μέρες πριν αναχωρήσω στη νέα μου Υπηρεσία στη Σέριφο – εξίσου όμορφο νησί- αντικριστά με τη Σίφνο, με διέταξε ο διοικητής μου να εκτελέσω υπηρεσία στο βορειοδυτικότερο παραθαλάσσιο χωριό της, τη Χερρόνησο. Οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεπαν να πήγαινα με καΐκι και έτσι ακολούθησα το μονοπάτι διανύοντας μια τεράστια διαδρομή με ενδιάμεσο σταθμό το Τρουλάκι, όπου έφτασα περπατώντας μετά από τρεις ώρες. Εκεί με υποδέχτηκε ο Γιώργος Πατριάρχης με την καλή του γυναίκα την κυρά Φλώρα, η οποία έχει κλίση στη λαϊκή ποίηση.

Στο φιλόξενο μικρό σπιτικό τους ξεδίψασα, ξεκουράστηκα, απόλαυσα νόστιμα εδέσματα που έφτιαξε η κυρά Φλώρα και μου άρεσε ιδιαίτερα το τυρί «μανούρα». Κι ενώ δεν είχα πιει κρασί, η κατανάλωση του τυριού, επειδή είναι «ποτισμένο» στην ύλη του κρασιού, μ’ έφερε αργότερα σε ευθυμία. Από τη Σίφνο έφυγα, αλλά από τον κόσμο της, έχω κρατήσει όμορφες θύμισες. Αφορμή για το άρθρο αυτό – αφιέρωμα – αποτέλεσε ένα δυσάρεστο νέο, το οποίο πληροφορήθηκα.  Ο φίλος μου ο Γιώργος Πατριάρχης «έφυγε» από τη ζωή. Οι φωτογραφίες αυτές δείχνουν την αγροτική του δράση τις εποχές που ακόμα το χωριό του ήταν όπως το γνώρισα την πρώτη φορά. Σήμερα το Τρουλάκι είναι εντελώς διαφορετικό.

Γιάννης Η. Κάκανος

    

Εδώ θα δείτε άλλο ένα θέμα από τη Σίφνο. 
https://eparxiakofos.gr/%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%AF%CF%86%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com