Σάββατο , 25 Μάϊος 2024

Έτος Ελευθερίου Βενιζέλου το 2014 – Επισημάνσεις στα εγκαίνια έκθεσης ιστορικού υλικού στο Κ.Α.Μ.

 

 

Με τις πλούσιες εκδηλώσεις του περασμένου τριημέρου κορυφώθηκε ο εορτασμός της επετείου για τα 100 χρόνια από την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Στην έκθεση ιστορικού υλικού με τίτλο “1770 – 1913  πορεία προς την Ενωση” που παρουσιάζεται μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου στο Κ.Α.Μ., γνωστές και άγνωστες πτυχές αυτής της πορείας αναδεικνύονται και μαζί με αυτές και το πρόσωπο του μεγάλου Κρητικού πολιτικού Ελευθέριου Βενιζέλου, στον οποίο θα είναι αφιερωμένο το 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννησή του.

Όπως επεσήμανε στα “Χ.Ν.” ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης «χθες (την Παρασκευή) ανακοινώσαμε μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής ότι το 2014 θα είναι έτος Ελευθερίου Βενιζέλου, διότι συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του. Θα γίνουν μεγάλες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τη Βουλή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μια ευκαιρία για ολόκληρο τον Ελληνικό λαό να πάρει παράδειγμα από την πολιτική του δράση και να αντλήσει χρήσιμα διδάγματα από τις παρακαταθήκες του. Το 2014 θα είναι έτος αφιερωμένο μεν στον Ελευθέριο Βενιζέλο, αλλά με εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου και υψηλού κύρους».

 Όσον αφορά την έκθεση ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι «έχει μια παγκρήτια απήχηση, γιατί φιλοξενήθηκε σε όλες τις μεγάλες πόλεις και καταλήγει τώρα στα Χανιά. Μάλιστα σε λόγο καιρό θα μεταφερθεί και στην Αθήνα».

 Ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης σημείωσε: «Εντυπωσιακά τα εκθέματα που μας φέρνουν κοντά στα γεγονότα της περιόδου εκείνης και από το πλούσιο αυτό υλικό και απ’ αυτά που διαβάζουμε στον Τύπο, αποδεικνύεται ότι τίποτα δεν χαρίζεται και όλα κατακτώνται με αγώνες και σ’ αυτούς τους αγώνες χρειάζονται μαζί με τον λαό και οι κατάλληλοι ηγέτες».

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε: «Είναι από τις σημαντικότερες εκθέσεις που έχουν γίνει αυτή την περίοδο και αποτυπώνει τη διαδρομή της Κρήτης από την επανάσταση του Δασκαλογιάννη μέχρι και την Ενωση με σημαντικό αρχειακό υλικό».

Την ξενάγηση των επισήμων, αλλά και των επισκεπτών έκανε η επιμελήτρια της έκθεσης κα Χαρά Αποστολάκη αρχαιονόμος – βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, η οποία, κατά την ξενάγησή μας στην έκθεση σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «η εξιστόρηση της μακραίωνης ιστορίας της Κρήτης θα ήταν δύσκολο να αποτυπωθεί, έτσι η έκθεση Ιστορικού Υλικού με τίτλο “1770-1913 Πορεία προς την Ένωση” επιχειρεί να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στο γεγονός της Ενωσης. Η παρουσίαση ξεκινά από την πρώτη μεγάλη επανάσταση των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας (1669 – 1898) και, χαράσσοντας μία χρονογραμμή, στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, τη διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την “Ενωση ή Θάνατος”. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898 – 1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει…».

 29-20131202

 SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από τα εγκαίνια της Έκθεσης

SONY DSC

Το μαχαίρι είναι αυθεντικό και διακοσμημένο με σαβάτι τεχνική που δουλεύανε το ασήμι. Από τη μια πλευρά γράφει Ελευθέριος Βενιζέλος και από την άλλη Ζήτω η Ένωση και του το είχαν κάνει δώρο. 

SONY DSC

“Το υφαντό είναι από τη Συλλογή της κυρίας Δανάης Μαλινάκη. Στο κέντρο του είναι ο Βενιζέλος με τη σημαία να αγκαλιάζει την Ήπειρο, τη Θράκη και τη Μακεδονία, την Ιωνία εκτός Σημαίας και το όνειρο του Βενιζέλου φτερουγίζει πάνω από το κεφάλι του και είναι τα Δωδεκάνησα. Το υφαντό είναι κεντημένο με μεταξωτές κλωστές και αποτελεί ένα αριστούργημα τέχνης” σημείωσε η κα  Χαρά Αποστολάκη. 

SONY DSC

Στολή Μοιράρχου της Κρητικής Χωροφυλακής επί Κρητικής Πολιτείας 

SONY DSC

Πίνακας της Φλωρεντίνης Καλούτση που δείχνει τη στιγμή που σηκώνουν την Ελληνική Σημαία στο Φιρκά

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com